4.6 C
Belgrade
31/01/2023
izložbe region Srbija vizuelne umetnosti

Novembar u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Monografija Spomen-zbirke (1)Velika Iza Vlaha Bukovca

Velika Galerija Doma Vojske Srbije (Beograd, Braće Jugovićа 19)

(17. septembar  – 2. novembar)

             Na izložbi Velika Iza Vlaha Bukovca u Domu Vojske Srbije u Beogradu (17. septembar – 2. novembar 2013), posle pet decenija od kada je poznato delo poklonjeno Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, predstavljeno je prvi put u Beogradu. Ujedno to je prvo pojavljivanje Velike Ize u javnosti nakon restauracije u konzervatorsko-restauratorskom odeljenju Galerije Matice srpske. Pored centralne postavke posvećene Bukovčevoj Izi, poseban taktilni segment namenjen slepima i slabovidima, taktilnim dijagramima i audio vodičem dočarava ovo značajno delo iz Kolekcije Pavla Beljanskog. Tokom trajanja izložbe organizovan prateći program obuhvio je stručna vođenja, predavanje o Bukovcu i slikarstvu njegovog doba u Srbiji, promocije novih izdanja Spomen-zbirke, projekcije dokumentarnih filmova i radionice za decu i studente. Autorke izložbe su istoričarke umetnosti dr Jasna Jovanov i Milica Orlović Čobanov iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

 2. novembar, 12 sati

Dodela Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

             Kao završnica izložbe, ove godine van matične kuće, drugi put u Beogradu, u Domu Vojske Srbije (Braće Jugović 19), biće održana ceremonija proglašenja i 46. dodela Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti, odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.             Nagradu Spomen-zbirke za školsku 2012/2013 godinu dobila je Senka Latinović, za rad Beogradski kafei kao potencijalna kulturna dobra, odbranjen kod prof. dr Dragana Bulatovića. Autorka će svoj diplomski rad predstaviti publici uz pomoć kompjuterske prezentacije. Nagradu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog ustanovio je sâm Pavle Beljanski 1965. godine poklonivši galeriji sliku Vlaha Bukovca Velika Iza; nagrada se redovno dodeljuje od 1968. godine. Na ovaj način kolekcionar je zaokružio institucionalni rad svog Legata, koji će se pokazati kao referentni centar za stimulisanje naučno-istraživačkog rada mladih istoričara umetnosti.

            Nakon dodele Nagrade, saradnicima i prijateljima koji su pomogli realizaciju programa Spomen-zbirke tokom 2013. godine, biće uručene zahvalnice. U svečanom tonu, biće zatvorena izložba Velika Iza Vlaha Bukovca i završeno gostovanje Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Domu Vojske Srbije.

 12.30 sati – podela zahvalnica učesnicima

14 sati – svečano zatvaranje izložbe.

 

 

Izložba Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Zora Petrović

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

(16. oktobar – 1. decembar)

 Tematska likovna radionica Nacrtajte prijatelja

 U četvrtak 14. novembra, od 17 časova, u okviru pratećeg programa izložbe Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Zora Petrović, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog za najmlađe posetioce organizuje dečiju likovnu radionicu pod nazivom Nacrtajte prijatelja.

Edukativno druženje osmišljeno je s namerom da kroz razonodu i igru deca saznaju više o ličnosti Pavla Beljanskog, o njegovom prijateljstvu s slikarkom Zorom Petrović i drugim umetnicima, kao i o Spomen-zbirci Pavla Beljanskog. Program je namenjen deci uzrasta od 6 do 12 godina koja će u okruženju izložbe, crtajući jedni druge, oponašati nastajanje portreta Pavla Beljanskog sa neke od slika Zore Petrović. Koordinatori radionice su Milica Orlović Čobanov i Julijana Stojsavljević.

 Vođenje kroz izložbu Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Zora Petrović

 U četvrtak 28. novembra od 19 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće održano vođenje kroz izložbu Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Zora Petrović. Publika će moći da upotpuni saznanje o prijateljstvu slikarke i kolekcionara, dugo više od dve decenije.

            Tokom poslednje nedelje trajanja izložbe ulaz za učenike osnovnih i srednjih škola, studente i penzionere je slobodan.

Četvrti nastavak serijala Pavle Beljanski – prijatelj umetnika predstavlja slikarku Zoru Petrović i njeno prijateljstvo sa Beljanskim. Poznato je da se Pavle Beljanski povremeno obraćao pouzdanoj prijateljici pri izboru radova za kolekciju, ali i da je u isto vreme pratio njen rad, izdvajao neke od najuspelijih slika za svoju zbirku i pružao joj podstrek pri nastajanju posleratnog opusa. Izložba prikazuje najznačajnije segmente njihovog druženja, date kroz tri tematske celine. Postavku čini 24 rada, od toga 11 iz fondova Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, nastalih u širem vremenskom periodu, zaključno sa poznim ostvarenjima koja se vezuju za Kosovski ciklus koji su zajedno osmislili. Svojevrsna retrospektiva upotpunjena raznovrsnom arhivskom građom, realizovana je uz pomoć brojnih institucija kulture, privatnih kolekcionara, pojedinaca i naslednika Pavla Beljanskog. Autor izložbe i teksta u katalogu je Julijana Stojsavljević, kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Ulaz je slobodan.

 Promotivne cene izdanja i suvenira Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

 Predstojeći božićni i novogodišnji praznici u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog proteći će u znaku posebne ponude i neverovatnih popusta za ljubitelje umetnosti.

Po veoma popularnim cenama i do 70% sniženim, od 1. novembra 2013. do 14. januara 2014. godine, u ponudi će se naći reprezentativne publikacije, katalozi realizovanih, kao i tekuće izložbe Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Zora Petrović, te drugih naslova važnih za svaku biblioteku.

Kao posebnu ponudu izdvajamo kapitalno izdanje monografije Spomen-zbirke Pavla Beljanskog koju ćete moći obezbediti po nižoj ceni od 2.990 dinara.

U Spomen-zbirci takođe možete odabrati i odgovarajući poklon za prijatelje, među više od 100 motiva aktuelnih u svakoj prilici na novogodišnjim čestitkama, kalendarima, lenjirima, maramicama, obeleživačima, magnetima, lupama, bedževima i ostalim prigodnim predmetnima iz raznovrsnog i atraktivnog asortimana.

Zato, iskoristite priliku i budite među prvima koji će kupovinom čestitki iz kolekcije Beljanskog spremno dočekati predstojeće novogodišnje i božićne praznike.

Slične vesti