0.9 C
Belgrade
28/03/2023
izložbe Srbija vesti

Novembar u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

crtezom na slikuIZLOŽBA IZ NARODNOG MUZEJA U BEOGRADU

NOBODY IS PERFECT. Karikatura u delima jugoslovenskih umetnika

u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

  1. oktobar – 9. novembar 2014. godine

 

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u toku je gostujuća izložba NOBODY IS PERFECT. Karikatura u delima jugoslovenskih umetnika iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, autorke Gordane Stanišić. Ovom izložbom novosadskoj javnosti prvi put je predstavljen izbor iz fonda Zbirke crteža i grafike jugoslovenskih umetnika 20. veka Narodnog muzeja u Beogradu, koji sadrži više od 170 karikatura. Novosadska postavka prikazuje 49 radova 17 reprezentativnih umetnika sa bivših jugoslovenskih prostora, nastajalih u rasponu od prve decenije prošloga veka do vremena posle Drugog svetskog rata. Autor izložbe i teksta kataloga je Gordana Stanišić, muzejski savetnik. Kustos izložbe u Novom Sadu je Julijana Stojsavljević.

 

Prateći program:

Četvrtak 6. novembar, 19 časova

Nobody is Perfect: autorsko tumačenje izložbe (Gordana Stanišić)

 

 

NAGRADA SPOMEN-ZBIRKE PAVLA BELJANSKOG

 

            U petak 7. novembra 2014, biće održana ceremonija proglašenja i 47. dodela Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, za najbolji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti, odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.  Ceremonija počinje u 11 časova.

            Nagrada za školsku 2013/2014 godinu biće dodeljena Marku Stojanoviću, za rad Arhitektura banaka i štedionica u Beogradu (1918–1941), odbranjen kod prof. dr Aleksandra Kadijevića. Nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog koja se dodeljuje 47. put, po svom značaju jedinstvena je u zemlji. Pavle Beljanski ju je inicirao 1965. godine, posebnim Darovnim ugovorom, kada je poklonio sliku Vlaha Bukovca Velika Iza, zaokruživši institucionalni rad Legata. Priznanje koje se dodeljuje od 1968. godine, dokazalo je svoju opravdanost zahvaljujući vrhunskim rezultatima dobitnika u oblasti istraživanja i prepoznavanja novih saznanja iz istorije umetnosti. Programu ceremonije 47. dodele Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i prezentaciji nagrađenog rada, prethodiće uručenje zahvalnica saradnicima i prijateljima Spomen-zbirke koji su pomogli realizaciju programa tokom 2014. godine, kao i Povelje kluba dobrotvora.

 

 

DANICA JOVANOVIĆ (1886–1914)

izložba u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

  1. novembar 2014 – 18. januar 2015. godine

 

Izložba Danica Jovanović (1886–1914), autorke dr Jasne Jovanov biće otvorena u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, u sredu 19. novembra 2014. godine s početkom u 19 časova.

Nakon uspešnog prikazivanja izložbe realizovane povodom obeležavanja stote godišnjice od smrti umetnice, u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu (avgust – septembar 2014), i novosadska publika moći će da pogleda rezultat dugogodišnjeg istraživačkog rada autorke.

Okosnicu izložbe u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog činiće dela Danice Jovanović iz zbirki Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i privatnih kolekcija. Ambijentalna postavka osmišljena je s namerom da prikaže životni i stvaralački put, jedne od najznačajnijih srpskih slikarki s početka 20. veka. Među izloženim predmetima biće zastupljeni radovi iz perioda 1909−1914. godine, uključujući i crteže s školovanja u Minhenu, a dokumentarni segment upotpuniće predmeti iz zaostavštine Danice Jovanović, kao i prateći materijal, u vidu reprodukovanih fotografija, lične prepiske, knjiga i bedekera, dodatno ilustrujući njen život. Izložba će biti otvorena do 18. januara 2015. godine, a tokom trajanja je predviđen raznovrstan prateći program koji će uključiti dečje radionice, stručna i autorska tumačenja postavke i filmske projekcije.

 

CRTEŽOM NA SLIKU

Izložba crteža profesora Akademije umetnosti

  1. oktobar – 30. novembar 2014. godine

 

Izložba profesora Akademije pod nazivom Crtežom na sliku koja u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog traje do 30. novembra, rezultat je saradnje sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu. Uspešna dugogodišnja međuinstitucionalna komunikacija ove godine nastavljena je realizacijom projekta koji predstavlja nove umetničke vizije inspirisane delima iz kolekcije Pavla Beljanskog. Radovi sedam umetnika, nastavnika i saradnika sa Departmana likovne umetnosti angažovanih na katedri za grafiku (Slobodan Knežević, Zvonko Tilić, Radovan Jandrić, Zoran Todorović, Anica Radošević, Zoran Grmaš i Jelena Sredanović), izloženi su u okviru stalne postavke Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, u neposrednoj blizini izvornih predstava, u kojima su pronašli nadahnuće. Projekat i izložba Crtežom na sliku proistekli su iz spremnosti Spomen-zbirke da se otvori ka aktuelnim umetničkim praksama i tokovima i raspoloženja Akademije umetnosti u Novom Sadu da se uključi u rad institucija kulture, u cilju stvaranja svesti o muzeju kao značajnom edukativnom centru. Rukovodilac projekta je mr Jelena Sredanović, a koordinator projekta Julijana Stojsavljević.

 

IZDANJA SPOMEN-ZBIRKE PAVLA BELJANSKOG U NEDELJI SAJMA KNJIGA Sajamsko sniženje cena

 

Tokom trajanja 59. Sajma knjiga u Beogradu (26. oktobar –2. novembar), u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, sva izdanja ove muzejske kuće su na specijalnom popustu. Po veoma popularnim, promotivnim cenama, u ponudi su reprezentativne publikacije: Sudbina umetnina, Bibliografija Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, nova monografija, katalog-vodič Spomen-zbirke – štampano i elektronsko izdanje na srpskom i engleskom jeziku, Sava Šumanović – slikar magijskog realizma, Nadežda Petrović: s obe strane objektiva, Memorijal Pavla Beljanskog, kao i vodič za decu Prvi put u muzeju i drugi naslovi kojima možete upotpuniti svoju biblioteku. U prvoj nedelji novembra Spomen-zbirka Pavla Beljanskog će iz svoje bogate izdavačke ponude izdvojiti i najnovije izdanje – Likovnu zbirku Spomen-zbirke Pavla Beljanskog – i ponuditi svojim vernim posetiocima po popularnoj ceni.

 

 

 

Radno vreme:

Sreda – nedelja: 10–18h

Četvrtak: 13–21h

Ponedeljkom i utorkom zatvoreno.

Četvrtkom ulaz besplatan za individualne posete.

Uz obaveznu prethodnu najavu postoji mogućnost postavljanja rampe za osobe sa invaliditetom.

 

 

Slične vesti