22.2 C
Belgrade
04/06/2023
kutak za mlade NVO sektor pozorište Srbija

NOVA SEZONA INTIMNOG TEATRA LE STUDIO

nemam da platim posteIntimni teatar Le Studio nezavisnog pozorišta Kroz prozor # Fabrika, smešten u donjem Dorćolu u Venizelosovoj ulici broj 42, otvara drugu sezonu, 4. oktobra u 20 časova, političkom komedijom „Nemam da platim i neću da platim“.

Nezavisno pozorište Kroz prozor # Fabrika je osnovano 2008. godine sa ciljem da pored razvijanja i negovanja umetničkog u pozorištu, deluje društveno odgovorno, komunicirajući sa publikom o aktuelnim društvenim pitanjima. Osnivači Kroz prozor # Fabrike, francuski reditelj Jean-Baptiste Demarigny i scenografkinja Sanja Maljković, takođe su i idejni tvorci intimnog teatra Le Studio. Ovi uporni i mladi umetnici želeli su da Beogradu pruže nešto potpuno drugačije i time promene pogled na to kakvu ulogu pozorišna umetnost može imati u društvu.

Le Studio je baziran na, kako bi na francuskom rekli „art vivant“ tj. “živoj umetnosti”. Cilj umetničkog tima je da oživi predstavu, da je podeli sa publikom, a ne da je samo „izvede“ pred njom. Pozorište Le Studio razlikuje od ostalih posebna atmosfera koju posetioci osete od trenutka kada zakorače u salu. Prigušena svetla, svega tridesetak mesta, prijateljska i opuštena atmosfera su samo neki od utisaka koji će vam reći da će se ovaj odlazak u pozorište razlikovati od uobičajenog. Intimnost je još više podstaknuta time što scena nije odvojena od gledališta visinom koja nepovratno razdvaja dve ravni, dve dimenzije stvarnosti. Ovo čini glumu posebnim poduhvatom koja ne trpi repeticiju i odsutnost u bilo kom trenutku, jer publika može lako uvideti i osetiti čak i najsitniju grešku. Na taj način tekst koji glumci izgovaraju, uloge koje igraju, posebno osmišljena scenografija, muzika koja predstavu prati kao i sve ostalo što čini život predstave dolazi do svakog od gledalaca i nastavlja da živi u njima i nakon pozorišnog čina.

Još jedan, neuobičejeni moment večeri dolazi tik posle predstave, takođe u prostoru pozorišta, kada je publika pozvana da ostane na piću. Tada, nakon što su skinuli pozorišnu šminku, glumci i umetnički tim se pridružuje publici. Malo po malo ljudi se upoznaju, razmenjuju ideje i utiske o predstavi, a slučajni posetioci postaju interesantni sagovornici, povezani zajedničkom temom koju je predstava inicirala. Ljudi, okupljeni u prijateljskoj atmosferi često ne žele da napuste pozorište. pa se druženje ponekad nastavi i do kasno u noć. Zbog toga Le Studio zovemo pozorište zajednice. Svako ko je prisustvovao predstavi, odlazi sa osećajem da je deo nove porodice, nove zajednice vrednosti i želi da se vrati ponovo.

Teatar na repertoaru ima već tri predstave: tragikomediju o osamdesetim „Jedan zarez nešto“, političku komediju „Nemam da platim i neću da platim“ i seksi kabare „Chicago“. U novembru je predviđena premijera multimedijalne futurističke predstave „Transsibirska proza“ , koju su podržali Švajcarska ambasada, SDC i Francuski institut.

Karte možete rezervisati mejlom na lestudio.kpf@gmail.com ili telefonom na +381 64 187 1731. Informacije o repertoaru su dostupne na sajtu: www.krozprozorfabrika.com

Zbog malog broja mesta u publici preporučujemo da karte rezervišete ranije!

Pored pozorišta, KPF realizuje i edukativan projekat Studio novi teatar pokrenut sa idejom da približi u Srbiji nerazvijene pozorišne pristupe, uobičajene u Francuskoj, odakle glavni pedagog i reditelj Jean-Baptiste Demarigny dolazi. Tako da je SNT pre tri godine otvorio prvi kurs mjuzikla u Srbiji, a pored toga nudi kurseve glume, glume na francuskom i pozorišta senki. Kursevi počinju sa radom u oktobru i otvoreni su za sve mlade i talentovane ljude.

Slične vesti