18 C
Belgrade
23/03/2023
Bosna i Hercegovina Esma Bandić Presing izdavaštvo promocije region Srbija vesti

Nova promocija Petoknjižja „Ilham“

Esma - promocija petoknjizjaNova promocija Petoknjižja „Ilham“:

  1. “Potomcima dah za voljenja”, zbirka pripovijesti,
  2. “Simfonija Historije”, roman,
  3. “Dragulji uz Dragulje mudrosti”, reminiscencije na Ibn Arebija,
  4. “Kap uhvaćena u Pehar Ljubavi”, divan,
  5. “Misterija”, roman,

održana je 12. marta 2015. u Kaknju, u prostorijama JU Gradske biblioteke, u okviru projekta Tvornica kulture Kakanj Pogon 2015.

Autoricu Esmu Bandić i promotora Ermina Čelenku Skomoranina ugostili su Kakanjci i uposlenici Gradske biblioteke; direktor Senad Čišija održao je pozdravnu riječ u kojoj je istakao da je bio nemalo iznenađen Petoknjižjem, kvalitetom i samim pothvatom da jedan autor objavi odjednom pet knjiga. Također je izrazio svoje oduševljenje činjenicom da su knjige štampane u Beogradu u Izdavačkoj kući Presing iz Mladenovca, te da u tome vidi veliki značaj za obnavljanje pokidanih veza u regionu.

Promotor Ermin Čelenka Skomoranin, prof. i predsjednik Udruženja književnika „Abdulvehab Ilhamija“ iz Travnika, na zanimljiv način prezentirao je svih pet knjiga, pokušavajući da pored svojevrsne analize prenese publici i svoje impresije vezane za ove naslove.

Prvi put je i autorica, osim čitanja odlomaka, rekla nešto više o svom pisanju, nazvavši se pisaricom. Navela je zanimljive reakcije publike izazvane riječju koja objedinjava svih pet naslova – Ilham. Od čuđenja, nedoumica, prešućivanja do pozivanja da objasni pojedine dijelove knjiga. Od upozoravanja do isticanja da joj oni koji je prozivaju nesvjesno odaju najviše priznanje, a to je da njena riječ ima težinu.

Također je govorila o ilhamu koji nadrasta sve dogme i o jeziku simbola kojim su ove knjige napisane, te da ona kao pisarica svakako ne može to simplificirati što su pojedini od nje tražili.

Promocija je protekla u izuzetno ugodnoj i toploj atmosferi, čemu su svakako doprinijeli posjetioci iz Kaknja, Visokog i Travnika.

Petoknjižje Ilham nastavlja svoj put na novim promocijama u gradovima BiH.

Slične vesti