6.7 C
Belgrade
03/02/2023
Srbija vesti

Nova knjiga: Ljiljana Maletin Vojvodić – Norveška priča (Prometej, Novi Sad, 2013)

norv prica koriceŠtampanje publikacije omogućila je Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu. Knjiga je nastala u okviru autorkinog projekta u Kulturnom centru u Bergenu, u Norveškoj 2012. godine.
http://www.norveska.org.rs/News_and_events/A-Norwegian-story/
http://ljiljanamaletin.wordpress.com/
http://ljiljanamaletin.wordpress.com/my-art-practise/norwegian-story/

O KNJIZI
Norveška priča je priča o Hiperboreji. I jednoj zemlji. O njenim fjordovima, šumama, jezerima i ljudima koji žive u njoj. O zemlji o kojoj možemo govoriti na različite načine. No, ima li iskrenijeg od onog kada literatura svedoči o njoj?
Norveška priča je jedna od mogućih predstava o Drugom. Drugačijem, norveškom, literarnom identitetu. Jer, “onog časa kada se uputimo iz vlastite oaze u beskrajnu teritoriju drugog, snabdeveni različitostima koji su tek uzorci naših mogućnosti, mi smo se opredelili za helenizam, za princip sinteze, za kreaciju kao način života i doživljaj sveta” (Dragan Velikić).

U Norveškoj priči se nalaze odabrani odlomci dela norveških pisaca objavljenih na srpskom jeziku, kao i nekoliko odlomakla na srpsko-hrvatskom (prevodi nastali u kontekstu jugoslovenske književnosti) i hrvatskom jeziku (Antologija norveške kratke priče koju je priredio Bekim Sejranović). U Norveškoj priči je sem norveških, zastupljeno i nekoliko srpskih autora (kao i bosansko-hercegovački pisac Bekim Sejranović koji je Ljepši kraj objavio za izdavačku kuću u Srbiji) koji tematizuju prostor Norveške i koji su, svojim delom, uz već odomaćen doživljaj Norveške kao čiste i civilizovane Evrope, daleke zemlje vikinga i trolova, uticali na recepciju norveške književnosti u Srbiji. To su Vida Ognjenović i Ljubiša Rajić i, naravno, Isidora Sekulić čiji je putopis u velikoj meri oblikovao sliku Norveške u srpskoj kulturi.
Odlomci zastupljeni u Norveškoj priči različite su dužine, različitih stilskih i žanrovskih određenja: od lirskih pesama, pripovedaka, romana i eseja i stručne literature namenjenih literarnim znalcima, preko priča i bajki pisanih za decu do popularnih detektivskih, krimi priča. Sačuvan je jezik i pravopis prevoda (originalnog teksta), s tim što je u svim tekstovima pismo latinično.
Ljiljana Maletin Vojvodić
REČ AUTORKE
Boraveći u neobičnoj zemlji drevnih Vikinga, bajkovitog pejzaža, razuđene obale, čudesnih fjordova (veličanstvenih u svojoj monstruoznosti), još nestvarnijih lednika i moćnih šuma, u zemlji drvenih kuća i drevnih priča o trolovima, patuljcima, vilama i vešticama, zaželela sam da svoje iskustvo podelim sa drugima. Da o toj zemlji progovorim rečima pisaca koje sam čitala i objektivom foto-aparata kojim sam pokušavala da zaustavim “izgubljeno vreme”.
Ljiljana Maletin Vojvodić
O AUTORKI
Ljiljana Maletin Vojvodić je autorka romana Patuljci i Hiperboreja (2008) i U Egzilu (2011), kao i kulturološkog bedekera Finska, zemlja Kalevale, jezera i sauna (2011). Koautorka je monografske publikacije Karlovačka gimnazija (2010).
Kao pisac, boravila u rezidencijalnim umetničkim centrima u Španiji (Les Olives), Islandu (Rejkjavik), Portugaliji (Obras foundation), Latviji (Kuća pisaca, Ventspils), u Finskoj (Koli, Alajervi), na Grenlandu (Muzej Upernavik) i u Norveškoj (Bergen).
Nagrađivana za literarni rad (nagrada za pripovetku, Milutin Uskoković, 2009), fotografiju (specijalna nagrada Foto saveza Srbije za ciklus portreta sa Islanda, 2008), za vođenje literarnih i kulturoloških radionica (nagrade Ministarstva za nauku i prosvetu Srbije, 2010-2013), kao i internacionalnim stipendijama u Kući pisaca u Ventspilsu i u Muzeju Upernavik na Grenlandu. Svoje priloge objavljuje i u književnim časopisima (Beogradski književni glasnik, Polja, Sveske), u dnevnom listu Danas, kao i u internet izdanjima (P.U.L.S.E, B92)
Studije književnosti je završila u Novom Sadu u kojem i danas živi.

Ljiljana Maletin Vojvodić

Slične vesti