-2.4 C
Belgrade
05/02/2023
Srbija vesti vizuelne umetnosti

Noć otvorenih ateljea 2012

Noć otvorenih ateljea održaće se drugi put u Srbiji 9. juna 2012. godine od 17h do 24h.  Ove godine Noć otvorenih ateljea će biti realizovana u oko trideset gradova Srbije. Posetioci će imati priliku da poste prostore u kojima umetnici rade i stvaraju kao i da preko direktnog kontakta sa njima saznaju nešto više o savremenoj umetničkoj sceni.

 Umetnost je danas često sporedna stvar, i pored toga što je njen značaj u okviru kulture i pisanju istorije jedne države neminovan, sve češće biva zapostavljena.

Noć otvorenih ateljea za cilj ima da proširi svest o umetničkom stvaralaštvu, i kulturi generalno, i da je približi svakoj osobi koja želi da se kulturno edukuje.

 Na ovogodišnjem događaju učestvovaće veliki broj afirmisanih umetnika koji su već stekli određenu nacionalnu i internacionalnu reputaciju, ali i mnogo mladih kvalitetnih koji tek grade svoju karijeru, čije radove nemamo često priliku da vidimo. Biće zastupljeni svi umetnički mediji, slikarstvo, vajarstvo, fotografija, performans, instalacije, video radovi i sve drugo što čini trenutnu umetničku scenu.

Neke lokacije će biti posvećene ekologiji i zaštiti životne sredine.Smatramo da umetnost može da podigne svest ljudima i kada su u pitanju ovakvi problem.

U Beogradu Noć otvorenih ateljea održaće se u oko 60 samostalnih umetničkih ateljea, a umetnici koji nemaju svoj atelje predstaviće se u zajedničkim prostorima: Robnaj kuca Stari Grad u Knez Mihailovoj ulici, Kalemegdan-Galerija Tvrdjava, Plato ispred filozofskog fakulteta, Ada Ciganlija…

Učestvovaće i Škola klasičnih grafičkih tehnika -„ORFELIN“ u  Manakovoj Kući, Centar za razvoj fotografije,Udruženje za izučavanje, obučavanje i očuvanje starih zanata i umetnosti  Piktum, Centar za likovno obrazovanje Šumatovačka,  …

U prostoru Matice Srba  u Nušićevoj ulici predstaviće se i Jelena Milo sa umetnicama koje za ovu priliku dolaze iz naše dijaspore( Dizeldorf a i Beča).

U Galeriji Eurocentra Kosta Bunuševac će izvesti performans, a Dragan Zdravković, Jarmila Vešović, Tanja Djokić,…će predstaviti svoj rad.

Učestvovaće i profesor Velizar Krstić, profesor Miroslav Lazović, Mihael Milunović, Miloš Šobajić,Željka Momirov,… Zatim Galerija Helena sa  Božom Damjanovskim i Borkom Cerović, Shnitzugah Creation Studio – atelje za animaciju lutki, Čumićevo sokače: Choomich Design District i slikarski ateljei( Danica Masniković,Dragana Grbić,…), i još mnogo mladih umetnika  čiji rad svakako treba videti: Simonida Radonjic, Ivana Živić Jerković, , Katarina Jelić, Iva Pešić,…

 Osim u Beogradu Noć otvorenih ateljea 2012 održaće se i u :

 Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu, Novom Pazaru, Kosovskoj Mitrovici,Subotici, Pančevu, Beloj Crkvi, Vrbasu ,Somboru, Sremskoj Kamenici, Sremskoj Mitrovici, Sečunj, Neuzini, Rumi,Staroj Pazovi, Šapcu, Užicu, Valjevu, Kraljevu,Kruševcu, Kragujevcu, Čačku, Despotovcu, Smederevu, Boru, Vranju, Bogatiću, Jagodini, Arilju, Prokuplju, Krupnju.

Slične vesti