4.7 C
Belgrade
04/02/2023
ninova nagrada polemike region

Nin: Zašto, pobogu?

Pismo glavnom uredniku NIN-a

Poštovani gospodine Spaiću!
Zašto, pobogu?

U nedavnom reagovanju na stranicama vašeg nedeljnika napisali ste da je svaka polemika o relevantnim temama dobrodošla. Nakon skandalozne odluke ovogodišnjeg NIN-ovog žirija za roman godine, kojim je predsedavao dvostruko nazočni Vasa Pavković, u isti mah i potpisani urednik nagrađene knjige (?!), obraćam vam se, manje u želji da polemišem, jer ne znam o čemu bi tim povodom istinski moglo da se polemiše, a više iz očajničke potrebe da pitam:

Zašto, pobogu? Zašto ste dozvolili da pod vašom uredničkom palicom uopšte dođe do ovakve situacije, koja kao rezultat ima moralno i proceduralno možda i najsporniju odluku u decenijskom istorijatu NIN-ove nagrade? Ne obraćam se Vasi Pavkoviću – jasno je kao dan da je on zbog kolizije interesa trebalo da se bezuslovno povuče iz učešća u radu žirija – jer slični postupci pomenutoga već godinama nisu iznenađenje za ovdašnju kulturnu javnost. Ne obraćam se ni dobitnici nagrade i cenjenoj književnici, Gordani Ćirjanić, budući da nema proceduralnih osnova za to, iako ima i te kakvih moralnih razloga. (Da li neko može stvarno verovati u validnost priznanja žirija čijim radom do samog kraja predsedava urednik njegove knjige, čak i u operetskom epilogu u kojem dotični „samopožrtvovano” glasa za drugo ostvarenje?). Obraćam se vama, jer vi, kao glavni urednik, osim podrazumevane moralne, imate i nedvosmislenu insitucionalnu odgovornost u ovom slučaju. Ne samo kao stalni kritičar proze i u nekoliko navrata član žirija, nego pre svega kao dugogodišnji čitalac NIN-a, očekujem od vas reč objašnjenja za ovaj kulturni skandal.

Zašto, pobogu, čak i ako ste „nasledili” ovakav sastav žirija, niste iskoristili mogućnost koja, ako se ne varam, kao obavezujuća postoji u pravilniku o dodeljivanju nagrade, a koja predviđa izuzimanje iz rada potencijalnih članova žirija koji su u profesionalnoj relaciji s piscem, odnosno izdavačem u konkurenciji? A ako kojim slučajem ta obaveza i ne postoji, zašto, pobogu, niste upotrebili svoje ingerencije postavljanja i razrešavanja članova žirija, ili bar svoj urednički autoritet, a u cilju očuvanja digniteta nagrade koja predstavlja zaštitni znak i verovatno najveći javni kapital vašeg glasila?

Vaše novine s pravom se ponose uspehom skorašnje akcije za sprečavanje frapantnog povećanja poreza na imovinu građana, kao i ukazivanjem na malverzacije izvršne vlasti. Pa kako biste onda, gospodine Spaiću, okarakterisali pojavu da, recimo, najveći godišnji javni tender u državi resorni ministar demonstrativno dodeli firmi koju istodobno zastupa kao izvršni direktor, a predsednik vlade mudro ćuti? Predsedavanje Vase Pavkovića sastavu žirija koji je najprestižniju domaću književnu nagradu dodelio knjizi i izdavaču s kojima je transparentno povezan ima otprilike tu težinu i značenje. Vi ste to mirno posmatrali i svojim nečinjenjem, moram da primetim, doprineli onome što se dogodilo. I šta je sledeći korak u ovoj naopakoj „demokratizaciji” NIN-ove nagrade: trogodišnji „mandat” povlašćenom izdavaču/uredniku, ili „samoupravno” rešenje, u okviru kojeg bi nekoliko vodećih izdavača „delegiralo” svoje predstavnike, pa kom nagrada, a kom uži izbor, u veselom „balu pod maskama” na kojem bi svi imali duple identitete i ukrug glasali po principu „žrtve tempa za kvalitet”?

Kritičari i urednici dolaze i smenjuju se, ostavljajući tek dobar ili rđav trag u novinama koje će trajati i posle njih s više ili manje ugleda i kredibiliteta. Voleo bih da ovo pismo razumete kao poziv za odbranu tog kredibiliteta, koji, bojim se, gospodine Spaiću, neće sam sebe odbraniti u skretanju pogleda u stranu, čak ni u tako beznačajnoj i nezanimljivoj godini koju ste vi lakonski podesno označili kao „ništa 2011”. Ako pak i vi, kao onaj Andrićev polutragični junak, mislite da je u ćutanju sigurnost i da ja pravim halabuku bez potrebe, rubrika i prostor na kojem objavljujem svoje tekstove u vašim novinama stoje vam na raspolaganju. 

S uvažavanjem, Tihomir Brajović

Radmila Stanković

Izvor: http://www.nin.co.rs

Slične vesti