17.3 C
Belgrade
23/03/2023
nove knjige Srbija

Николa Теофиловић – Стрелци из магле

strelci iz magleУ продаји је књига Николе Теофиловића, „Стрелци из магле“ (Крагујевац СКЦ, 2016. То је књига побуне, књига која руши ауторитете, књига чији су ток и радња потпуно непредвидиви, књига за којом вапе беспомоћне генерације. Та побуна, на којој аутор инсистира, односно тај недостатак побуне у свим деловима друштва, има за последицу да нам нацију у целини предводе експоненти полусвета и којекакве „српске мајке“.

Из поговора Бранка Брђанина Бајовића:
            Смјештена у џојсовски двадесеточетворочасовни оквир, исповијест Велимира Панића обухвата онолико стварности колико је може бити у том временском периоду. Теофиловић тако остаје вјеран пракси из прве књиге Јесте ли читали Заратустру у оригиналу о којој сам раније писао као о продавници „мјешовите робе“. Изабрано временско ограничење, условљава перцепцију првог лица једнине овог романа, Велимира Панића и ослобађа га сувишних објашњења.Кроз лик Велимировог брата, Боривоја, осјећа се полемисање са Видосавом Стевановићем и његовим Тестаментом и Нишчима, у којима се укида и негира постојање херојског у човеку.
Теофиловић укида објективно схватање стварности, потпуно вјеран Берђајеву и његовој персоналистичкој филозофији: објективно схватање свијета није могуће, могуће је само разумијети стварност личне исповијести.
 У последњем сату романа, браћа пролазе кроз шуму и слуте божанску свијетлост. Гласник промјене Американац Мајкл, уступа своје мјесто хероју Боривоју на раскршћима свијетова између науке, религије, магије и стварности.
  
        Никола Теофиловић, рођен у Крагујевцу 1977. године, професор српског језика и књижевности, објавио је 2011. године, збирку приповедака Јесте ли читали Заратустру у оригиналу, за коју 2012. у Републици Српској, у Хан Пијеску,  добија књижевну награду Чучкова књига. 2014. године на конкурсу за најбољи драмски текст Бранислав Нушић, Никола Теофиловић је био другонаграђени за драму Последња жеља Драгише Недовића.
Роман СТРЕЛЦИ ИЗ МАГЛЕ се може наручити по цени од 500 динара.
 

Slične vesti