17.3 C
Belgrade
23/03/2023
nagrađeni radovi region

Nikola Borovčanin: Umetnost (Veljkovi dani 2011 – Gran pri)

 “Umetnost  i volja za otporom pobeđuju svako zlo pa i samu smrt“

 ( Ivo Andrić Aska i vuk)

  ( basna)

                                    

Beše to   hladan, ali  osunčan dan . Na proplanku pored šume stajala je devojčica sa korpom u ruci. Imala je na sebi  crveni mantil  sa  kapuljačom  na glavi.   Bezbrižno se igrala sa malim jagnjetom  i stalno se  osvrtala, kao da  nekoga  očekuje .

Ubrzo se iz šume pojavila čitava družina. Na čelu kolone bila je devojčicina baka. Za njom su išla tri praseta,  Snežana i sedam patuljaka, cvrčak i mravi, koza i sedam jarića, vo i zeka, roda i gavran…I tako redom. Svi naši poznanici što nam ulepšaše dane odrastanja, učiniše ih valjanim i bogatim. Smestili smo ih u pamćenje za ,, zlu ne trebalo’’.

Od svih pozvanih nije došla   samo lija……

Svi su bili jako zabrinuti. Zašto li je nema? Možda sprema neko lukavstvo? Ma ne, nije za ovaj važan zadatak bilo potrebno lijino lukavstvo, ali im je trebala kao pomoć za trenutke kada lijina oholost može nadjačati surovost…

Crvenkapa odluči da ona prva počne .

 ,, Drugari,  pred nama je veliki i važan zadatak.  Sa nama rastu , spavaju i maštaju svi mališani  ovoga sveta. Oni su  najlepši cvetovi , mirišljavi  i  šareni – u duginim bojama. No,  oni više nisu bezbrižni…. Neko je  pocepao  Veliku Knjigu Bajki  i vukovi su pobegli!

 Promenili su svet …

 Moj i bakin vuk se koristi oružjima ,, milosrdnog anđela,,. i vodi ratove…   Pali i uništava podmuklo, iѕ daljine.  Deca ga se jako plaše ,  žive u strahu, snovi su im u oblacima pretnje što su se nadvili iznad gradova i zaklonili im dugu,  a  roditelji, nemoćni,  strepe za njih.

Vratimo deci pravo na život!

– Gavranov vuk  kontroliše satelite i komunikacije…. Deca su pod kontrolom svih izuma i igrica ,  a sve dalje od knjiga i bajki,…

Vratimo deci pravo na ljubav i snove!

– Vuk iz priče o kozi  i sedam jarića je najbogatiji, najuticajniji i najpodmukliji. Prvo deci truje vazduh, vodu i  hranu  ,,lekovitim’’  sastojcima, pa ih onda  leči svojim drogama..

Vratimo deci pravo na zdravlje!.

Mi deci moramo pomoći i vukove vratiti u svoje priče….Posao nije lak . Baka i ja smo tražile savet i pisale braći Grim, Ezopu i Dositeju! Svi su nam rekli isto:“ Ugledajte se na Asku  – Umetnost  i volja za otporom pobedjuju svako zlo pa i samu smrt!’’

Šta nam je sada činiti?

      ,,Ja mislim da imam rešenje’’, progovori treće- vredno prase, ,, ima nas dosta . Ako smo složni,  uspećemo!’’  On iznese plan koji svi jednoglasno prihvatiše….

                Radili su vredno. Patuljci su dovlačili materijal, Treće prase je sa mravima zidalo farmu . Mali umetnik zeka je verno naslikao velika stada ovaca, koza , puno svinja i pilića…. Snežana je spremila šumske pečurke sa takvim umećem, da je jelo mirisalo na meso! Baka je ukrasila stolove svojim ručnim radovima  …

       Gavran je bio zadužen da ode kod Lije i pozove je na gozbu  . Gozba je bila njoj u čast pošto je postala glavni lik u pričama. Lija, sva važna  što je vukovima preotela mesto, prihvati  poziv i objavi novost svima.

Vest je stigla i do vukova.

                U sred gozbe pojaviše se tri namrštena  vuka, vidno ljuta . Mudra Lija  ih ljubazno ponudi  da sednu. Cvrčak zasvira na violini, a dva praseta su mu davala ritam.  Melodija je bila razorna, ali i setna u isti mah.. Opijala je  dušu . Drhtavi jecaji struna ličili su na nadu i utehu. A onda  se začuo divan glas devojčice, a zatim i hor jarića!  Njihova  pesma  donosila je spokoj i  terala  u san . Samo za trenutak vukovi zažmuriše i uspavanka učini svoje. Zlo i vukovi padoše u večiti san…..

               Draga deco, jednoga dana i njih će poljubac ljubavi probuditi iz sna i vratiće se u svoje priče.   Samo pazite  –  ,, vuk dlaku menja, ali ćud nikako’’.

Život je kratak i prolazan . Svako biće ima pravo na život, zdravlje i snove!

Veštine čovekove duše koje rađaju lepotu su večne..

 Zato – na vreme naučite da plešete sa vukovima!

                                                   Nikola Borovčanin VII2

                                                   OŠ ,, Sveti Sava,, Beograd

                                                   Makenzijeva 42, 11000 Beograd

                                                   telefon          011/ 24-33-639

                                                    nastavnik Ivana Marković

Slične vesti