25.1 C
Belgrade
08/06/2023
film region

Nepoznato o poznatima-James Franco glumac

James Franco–  svestrani umetnik glumac, slikar, pisac, reditelj, komičar, producent.

James Franco je slučajno postao glumac, ali bilo je predodređeno da postane umetnik. James je odrastao okružen umetnicama. Njegova majka Betsy je pesnikinja i urednica,a baka Mitzi je vlasnica slavne galerije u Clevelandu.

Franko je svoju umetničku karijeru započeo studirajući Engleski na slavnom UCLA-u, a da bi pobedio sramežljivost odlučio se za  glumu.

Frankov filmski debi bila je komedija sa Drew Barrymore „Nikada se nisam poljubila“ , James  se pojavio  u ulozi prijatelja najpopularnijeg momka u školi. Njegova prva glavna uloga bila je u humornoj romantičnoj drami ‘Whatever It Takes’(2000), Franko je  stekao dodatno iskustvo i upoznao glumicu Marlu Sokoloff s kojom je stupio u vezu. Franko je skrenuo pažnju  na sebe TV filmom ‘James Dean’ (2001) .Uloga je donela Franku Zlatni globus, a njegovim nastupom bio je oduševljen i Robert De Niro koji ga je izabrao da mu glumi sina u krimi-drami ‘Grad na obali’ (2002).

Franko se  prijavio na kasting  za ulogu Spidermana uistoimenom filmu Sama Raimija, ali je tu ulogu dobio Tobey Maguire.

James je dobio ulogu Spidermanovog najboljeg prijatelja Harryja Osbornea, tu ulogu reprizirao je  u dva sledeća nastavka trilogije.

2006. je glumio pilota u  drami o Prvom svetskom ratu „Heroji neba“‘, a pripremajući se za ulogu Franko je dobio  pilotsku licencu i izveo većinu vratolomija.

2008. U  urnebesnoj komediji „Pineapple Express“ Franko je izveo genijalnu ulogu dilera marihuane, a ekipa filma se kasnije šalila  kako je Franko tako obrazovan glumac da je u pauzama snimanja na setu čitao – „Ilijadu“.

Franko je nakon ove uloge stekao slavu i nominaciju za Zlatni globus, a zatim je sve iznenadio i pojavio se u sapunici „General Hospital“.Kasnije je objasnio da je uvek bio fasciniran procesom snimanja sapunica, pa se zato odlučio za ulogu opsesivnog multimedijskog umetnika, sociopatu i seriskog ubicu  koji se u seriji zvao – „Franko“.

2010. J.F održao je svoju prvu  izložbu u Muzeju savremene umetnosti u Los Angelesu.

Osnovao je i svoju producentsku kuću koja se zove“ Rabbit Bandini Productions“.

U biografskoj drami „Milk“  igra  sa Seanom Pennom. Penn je dobio Oscara, a Franko nagradu Independent Spirit za najbolju sporednu ulogu.

Jedan od najvećih uspeha karijere je uloga u „127 sati“, napetoj drami koja je ekranizacija istinite priče planinara Arona Ralstona koji se našao u ekstremnoj situaciji. Film je dobio brojne pohvale zbog inovativne režije Danny Boylea  i brilijantne uloge Franka koji je zaradio nominaciju za Oskara.

2011. komedija“Your Highness“ i SF film“Rise of the Apes“

U pauzi između svojih glumačkih nastupa Franco se vratio studiranju na UCLA, upisao je  studije režije i kreativnog pisanja.

2010. je objavio svoju prvu knjigu, zbirku kratkih priča koju je nazvao ‘Palo Alto’ prema svom rodnom gradu.

Nekoliko časopisa ga je proglasilo seks-simbolom, a Franko priznaje da je u mladosti zbog sramežljivosti propustio šanse kod devojaka da  iskoristiti svoj simpatični izgled.

 

Slične vesti