12.8 C
Belgrade
01/04/2023
promocije Srbija

Nenad Veličković u KC Gradu/ ut.29.maj

Zajedno sa grupom kolega iz cele bivše Jugoslavije, sarajevski pisac i profesor Nenad Veličković se poslednjih godina neumorno bori za promene u školskom sistemu, posebno kada je reč o nastavi jezika i književnosti. U svom doktorskom radu „Ideološka instrumentalizacija književnosti u bosanskohercegovačkim udžbenicima“ ovu problematiku je obradio kroz naučni pristup, dok u radionicama za srednjoškolce postiže odlične rezultate zahvaljujući duhovitosti i otvorenosti u komunikaciji sa mladima. „Školokrečina: nacionalizam u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim čitankama“ je njegova nova knjiga satiričnih ogleda (Fabrika knjiga, Beograd, 2012), u kojoj se kroz zamišljene dijaloge učenika i profesora – po uzoru na čuvenu kolumnu „Robi K“ Viktora Ivančića – razotkriva zloupotreba nastave jezika i književnosti u ideološke svrhe.

 Predstavićemo i novi roman Nenada Veličkovića „Vremenska petlja“ (Omnibus, Sarajevo, 2011), istorijsku satiru na bosanske teme, srodnu Basarinim „Početkom bune protiv dahija“ ili „Čuvarima svetinje“ Mirjane Đurđević.                                       

Nedavno je objavljeno i audio izdanje Veličkovićevog romana „Sahib“ iz 2001, u interpretaciji samog autora (Reflektor, Beograd, 2012). Knjiga je nastala u saradnji sa Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini. Odlomak poslušajte ovde

Slične vesti