5.7 C
Belgrade
09/12/2022
intervju muzika

Neka bude ljubav: Zion Crew

Piše: Ljiljana Samardžić

Na preostaloj teritoriji Republike Srbije nećete naći mnogo bendova koji se bave regeom. Rege nije samo muzika, rege je istovremeno i način života, način koji bi nam, verovatno, pomogao da budemo srećniji, zadovoljniji, da drugačije, odnosno vedrije, gledamo na svet, na sve što nas okružuje.

Iz malog mesta u Vojvodini, Bačkog Monoštora, stižu neobično i zanimljivo ukomponovani zvuci nekoliko pravaca, među kojima preovladava rege, nota koja daje osnovnu boju pesmama i onima koji ih izvode.

Zion Crew je bend koji zvanično postoji od 6. februara 2008. godine, kada su se njegovi članovi skupili da isprobaju nov materijal i održe svirku povodom rođendana Bob Marlija. Tada, u svom samom začetku, su svirali kao predgrupa hrvatskom bendu ST!llness, sa kojom i danas imaju saradnju. Momci koji su se okupili povodom rođendana jedne od najvećih ikona su odlučili da ostanu na okupu i pokušaju da naprave nešto novo, nešto drugačije, nešto marlijansko.

O samom nazivu benda Zion-ovci kažu:

„Zion za nas znači neki mir, tišina, naš privatan raj. Priča je snažno povezana sa Bačkim Monoštorom i Gornjim Podunavljem, gde su najstariji članovi benda i odrasli. Ono je mesto koje se često provlači i spominje kroz našu muziku.“

Bend čine stalni članovi, koji su tu od osnivanja, a to su  Srđan Vinkov (bas), Dejan Pavković (gitara), Darijo Levang (vokal) i Miroslav Čatalinac. U bend su uleteli i neki novi članovi postave – Marko Janković (bubnjevi), Miroslav Števin (gitara) i Nemanja Miladinov, novi vokal, koji, pored toga, svira melodiku, što je doprinelo da njihova muzika bude više u nekom dub fazonu, pored svih ostalih pravaca koje koriste.

Prvi album Zion Crew-a pod nazivom Rastamania je izašao ove godine:

„Sa snimanjem albuma smo počeli u avgustu 2008. godine, a završili u aprilu 2009. godine. Producent snimaka je bio Aleksandar Vaci, a CD je izdao SKC Novi Sad u junu 2011. godine.“

Veliki broj CDova su Zion Crew, u skladu sa svojom filozofijom života, podelili ljubiteljima njihovog zvuka, a samo manji broj su prodali.

CD-om su jako zadovoljni, pre svega što je SKC uopšte uspeo da ga objavi, a na taj trenutak su čekali dve godine. Ubrzo nakon izlaska albuma, Zion-ovci su dobili i svoju prvu recenziju na hrvatskom sajtu www.reggae.hr:

“Kombinacija rocka i hardcore-a pomiješana sa reggae i dub utjecajima uz društveno i politički angažirane tekstove je u današnje vrijeme među publikom, jako popularan glazbeni izričaj, a Zionovci ga sami definiraju kao „rock’n’reggae“.”

“Već na prvo slušanje jasno je da se radi o glazbenom blagu. Kombinacija engleskog i srpskog jezika u tekstovima lijepo se uklopila u skup tipičnih reggae poruka; a upravo su tekstovi mjesto gdje se najviše osjeti povezanost glazbe Zion Crewa s reggae izričajem.”

Sami članovi benda za svoju muziku kažu kako sama činjenica da je povezana sa regeom i Bob Marlijem ukazuje na to da se kroz pesme provlače poruke o ljudskoj jednakosti, jedinstvu, miru i ljubavi. Njihove pesme su odrazi njihovih života i na osnovu toga se one međusobno i razlikuju, a sve ih spaja jedna ista nit – zvuk Zion Crew-a.

Pesma Politika mraka, za koju Tomislav Milićević, recezent, tvrdi da je vrhunac albuma Rastamania, opisuje period tokom sankcija, ali ima pozitivnu poruku.

„U samom stvaranju pesme učestvuje i Ivan Jurić Jurij iz ST!llnessa, koji, poput nas, zagovara zanemarivanje granica i prožima ideju da zaboravimo ružne stvari iz prošlosti.“

Kako kažu članovi ovog benda, put koji bi trebalo proći da bi se postigle ove prve naznake nekog većeg uspeha nije ni malo lak, ne računajući tu onaj period koji su svi članovi Zion Crew-a proveli u nekim prethodnim bendovima:

„Potrebno je mnogo godina, odricanja, strpljenja i nošenja sa predrasudama od strane nekih ljudi koji su tek kasnije shvatili da mi  samo želimo da radimo ono što volimo.

Nikakva medijska pomoć nam nikada nije bila ponuđena i zato smo jako sretni i zadovoljni što smo uspeli od svojih svirki da snimimo CD i što je on uspeo da izađe i ugleda svetlost dana.“

Zion Crew uskoro čeka i snimanje spota, a sredstva za to, kažu oni, su takođe uspeli samostalno da obezbede, a neizostavna je i prijateljska pomoć Milana Đurđevića, koji će spot da „upakuje“. Mesto snimanja spota je prostor Gornjeg Podunavlja, Bački Monoštor, a obuhvataće i neke detalje sa, sada već tradicionalnog, ekološko-muzičkog festivala Reggaeneracija Dunava (još jedna od mnogih zanimljivih i nesvakidašnjih realizacija Monoštoraca, poput samog Zion Crew-a).

Početkom septembra ove godine, Zion Crew su otputovali u Zagreb, gde su imali prvu promociju albuma „Rastamania“, nakon čega su počeli  i pripreme za snimanje drugog albuma. Što se tiče samog mesta snimanja novog materijala, Zion-ovci se još nisu odlučili za tačnu lokaciju, a pozivi ih čekaju u Kruševcu i u SKC, Novi Sad.

Za koju god lokaciju da se odluče, čeka ih sjajna budućnost:

“Ukoliko ovaj album nađe svoj put do slušatelja preko danas popularnih (i svima dostupnih) servisa, Zion Crew-u sasvim ozbiljno prijeti velika popularnost.” (Tomislav Milićević)

Link za pesmu sa albuma Rastamania: ZION CREW – Jah

Slične vesti