6.7 C
Belgrade
03/02/2023
Bosna i Hercegovina esejistika konkursi za objavljena dela poezija proza

Natječaj za nagrade «Fra Grgo Martić»

Književna zaklada/fondacija «Fra Grgo Martić», čiji je osnivač «Stanić grupa» – Svjetlan Stanić, raspisuje

Natječaj za književne nagrade «Fra Grgo Martić»

Članak 1.

Književnu nagradu «Fra Grgo Martić» utemeljila je istoimena Zaklada/Fondacija, s ciljem poticanja književnog stvaralaštva te poboljšanja materijalnog položaja književnih stvaralaca.

 Članak 2.

Književna nagrada «Fra Grgo Martić» dodjeljuje se za: 1) najbolju zbirku poezije, 2) najbolju knjigu proze (roman, priče/novele, putopisi), 3) najbolju zbirku poezije (prvijenac) autora koji dosad nisu objavili knjigu poezije, 4) najbolju knjigu proze (prvijenac) autora koji dosad nisu objavili knjigu proze, i 5) kraći književni rad (bilo kojeg žanra) ili književnu studiju inspiriranu likom i djelom fra Grge Martića ili Bosnom Srebrenom, 6) književni rad iz oblasti književnosti za djecu bez obzira na žanrovsku pripadnost.

Sve nagrade dodjeljivat će se za dosad neobjavljena djela (rukopise). U kategoriji 3 i 4 pravo sudjelovanja imaju autori u dobi do 35 godina.

Članak 3.

 Radovi i prijave primaju se do 28. veljače/februara 2013. godine. Rezultati će biti objavljeni na web stranici (www.fragrgomartic.com) i na posebnoj konferenciji za novinare, a nagrade dodijeljene na završnoj manifestaciji koja će biti održana u rujnu/septembru 2013. godine u Kreševu.

 Članak 4.

Na osnovi odluke Upravnog odbora, iznosi nagrada za 2013. godinu su sljedeći: za nagrade pod brojem 1 i 2 po 7.000 KM, za nagrade pod brojem 3 i 4 po 1.000 KM, a za nagrade pod brojem 5 i 6 po 2.000 KM.

U iznos nagrada ugrađen je i honorar za objavljivanje knjige.

 Članak 5.

Autori nagrađenih rukopisa obvezuju se na ustupanje prava na prvo objavljivanje nagrađenih djela, a Fondacija/Zaklada obvezuje se na objavljivanje djela u roku od šest mjeseci od objavljivanja rezultata natječaja.

 Članak 6.

Pravo natjecanja u svim kategorijama imaju svi državljani Bosne i Hercegovine izuzev članova Upravnog odbora i Ocjenjivačkog suda/Žirija te članova  njihovih obitelji.

Rukopisi i prijave moraju biti napisani na nekom od jezika naroda Bosne i Hercegovine.

Rukopise ocjenjuje Ocjenjivački sud/Žiri, imenovan od Upravnog odbora Zaklade/Fondacije.

Članak 7.

Natječaj je anoniman, a nijedan dio rukopisa ne smije biti prethodno objavljen. Rukopisi se šalju u tri primjerka, pod šifrom. Šifra mora biti čitko ispisana na vanjskoj strani omotnice u kojoj se rukopis šalje, kao i na prvoj stranici rukopisa na kojoj treba stajati i naznaka u kojoj kategoriji se autor natječe.

Uz rukopis se prilaže i zatvorena kuverta na čijoj vanjskoj strani također mora biti ispisana šifra, a u kuverti priloženi adresa, telefon, kopija osobne iskaznice/lične karte autora i kratka biobibliografska bilješka. U omotnici mora biti i CD s kompletnim rukopisom knjige. Kuverte s podacima o autorima otvaraju se komisijski, u prisutnosti svih članova Ocjenjivačkog suda/Žirija, nakon što Ocjenjivački sud/Žiri donese odluku o nagrađenim rukopisima.

 Članak 8.

Radovi se šalju na adresu: Književna zaklada/fondacija «Fra Grgo Martić», Polje b.b. (Zgrada «Boreasa»), 71260 Kreševo, s naznakom: Za Književnu nagradu «Fra Grgo Martić».

Slične vesti

4 comments

Lestanin 23/10/2012 at 12:04

Ovo je diskriminacija, zašto stoji u KONKURSIMA REGIONA, kad ne mogu da učestvuju svi iz regiona.

anisa 27/11/2012 at 18:07

moras biti punoljetan?

petak 03/01/2013 at 23:07

Pa ne mogu ni na većini konkursa u Srbiji ucestvovati autori iz BiH. 🙁

Ana 06/01/2013 at 20:10

Srbija ne moze ucestvovati?

Comments are closed.