3.9 C
Belgrade
08/12/2022
nagrađeni radovi region

Nataša Golić – Zabluda (Priče o preljubi 2013 – drugo mesto)

the-loversLaganim koracima krenula sam prema šanku u potrazi za koktelom i Nemanjom.

-Zabava je zaista predivna-prokomentarisala sam dok je moj muž tipkao po mobitelu.

-Da, da, izvini ali moram da idem nešto važno je iskrslo na poslu, vidimo se kod kuće- odgovorio je Nemanja i prije nego li sam uspjela bilo šta da kažem on je nestao.

Divno, opet sam ostala sama, što je u poslijednje vrijeme postalo veoma učestalo.Znam da trenutno radi na veoma važnom projektu, ali  kada bolje razmislim to predugo traje, i nekako je tajanstven. No, sada sam na zabavi a to može da sačeka.

   Ostala sam još neko vrijeme, a zatim se uputila kući.Na prilazu zgradi primjetila sam da nije stigao, ušla sam u stan i provjerila da li dječaci spavaju. I zaista bili su tu u svojim krevetima- barem me vi niste iznevjerili- rekla sam to za sebe zatvarajući vrata njihove sobe.Otišla sam do kuhinje i natočila sebi čašu vina da se opustim prije spavanja. Pokušala sam da razmišljam o putovanju na koje smo planirali da idemo za dva dana, i to bez djece nakon toliko vremena. Ali, mučila me je ta odsutnost kod Nemanje, manjak novca u kući i bio je nekako sretan u poslijednje vrijeme. Nisam mogla da posložim to u svojoj glavi možda se kockao što dokazuju povećani troškovi a možda je imao ljubavnicu. Samo nisam sigurna zbog čega bi to radio, imamo lijep život dva dječaka dobar posao i jedini veći problem je to što još živimo u jednosobnom stanu nakon 16 godina braka.Samo on mi može dati odgovore na ova pitanja i to ću učiniti pitaću ga sve otvoreno pa kakav god bio ishod. Pogledala sam na sat, pet minuta poslije ponoći, kako sam odlučila da taj razgovor obavimo na putovanju uputila sam se u krevet. Ponovo sam se usredotočila da razmišljam o putovanju, i tako sebe malo umirila, dok sam tonula u san osjećajući hladnoću praznog jastuka pored mene.

     Sutradan nisam ništa pitala o prethodnoj noći, bio je to malo strah od odgovora a malo zbog datog sebi obećanja da ću to obaviti na putovanju.Odvezla sam dječake svojim roditeljima, obavila zadnju kupovinu i uputila se kući da završim pakovanje.Razmišljala sam možda malo pretjerujem, kao i svako žensko odmah pomišljam na preljubu. Iz tih misli prenu me poruka na mobitelu: “ljubavi spriječen sam poslom, komisija za tehnički prijem kuće se najavila, pridružiću ti se za 2-3 dana.Volim te”- tada mi je sve bilo jasno, koristi priliku da ostane sam u gradu sa svojom fuficom, ali neću ostati sama dok se on provodi  idem i ja da uživam, neću odgađati putovanje.. Plaža, sunce,kokteli možda nekoga i ja upoznam tj. potrudiću se još prvo veče da to učinim.

 ***

   Probudili su me sunčevi zraci koji su izvodili neki čudan ples na hotelskom zidu.Bila sam usamljena, ljuta i razočarana, ali neću dopustiti da me ovo slomi i neću mu oprostiti kakva god opravdanja bude imao.Sišla sam u restoran naručila kafu i doručak proučavajući mapu grada kada mi je pogled odlutao ka vratima.Tamna kosa, izvajano tijelo, lagane bež hlače , bijela košulja i savršeni osmijeh.Muškarac mojih snova.Sve što će mi trebati da sprovedem svoj mali plan, uz preduslov da on želi u njemu učestvovati.

Naravno i on je mene primjetio, ko ne bi kada sam u njega prosto buljila, prišao je za moj sto i upitao da li je slobodno.

– Naravno- odgovorila sam uz najveći osmijeh, dok sam pokušavala da se saberem.

-Odsjeli ste u ovom hotelu? Nisam vas prije viđao, ja sam Igor- .

-Ja sam Marina, želite li da samnom doručkujete, kafa?- upitala sam pomalo zbunjena.

-Da hvala, samo kafu-

-Sinoć sam stigla, i upravo se spremam da obiđem grad pa popodne na plažu-

-Odlično, ja ovdje ljetujem već treću godinu pa mogu da vam pokažem grad ako mi dozvolite-.

-To je sjajna ideja- odgovorila sam – samo da uzmem neke stvari iz sobe, sačekaj te me ovde-.

Otišla sam u sobu, još uvijek razmišljajući zbog čega sam na ovo pristala, iz osvete.Iz osvete Nemanji.Nemam puno vremena za ostvarivanje svog prljavog plana dva najviše tri dana, nadam se da Igor neće pomisliti da sam laka žena kada mu se uvučem u krevet nakon samo dva dana poznanstva.

    Proveli smo čitav dan u obilasku grada, zatim smo otišli na plažu i bilo je lijepo provesti vrijeme u društvu koga tek upoznaješ. Mada malo me je bilo stid same sebe što se ponašam kao tinejdžerka. No sad moram sprovesti plan do kraja i izabrati najljepšu ( i najkraću) haljinicu jer me je Igor pozvao na večeru. Dobila sam poruku i od svog predivnog muža da je pri kraju sa poslovima i da dolazi za dan-dva što znači da ću morati ubrzati svoj plan. Nabacila sam još malo šminke i krenula ka baru hotela gdje sam se trebala naći sa Igorom.

On je već sjedio za šankom u stilu nekog zavodnika iz časopisa  sa čašom brendija u ruci.

– Zdravo, evo ja sam završila, gdje idemo na večeru-

-Mislio sam u jedan italijanski restoran koji se ove godine otvorio, ako voliš tu hranu?-

-Naravno, moja omiljena, idemo?-

-Da, hoćemo prošetati ili da zovem taxi? S obzirom na te tvoje potpetice nećemo daleko stići pješke-

-Može taxi, a i umorila sam se danas, obilazak grada je bio iscrpljujući-.

Nakon 10-tak minuta vožnje stigli smo u restoran  „Cinecitta’ „  koji je od samog ulaza odisao luxuzom. Smjestili smo se, Igoru sam ostavila izbor vina, a ja sam poručila hranu. Lagano smo čavrljali o proteklom danu i već planirali sutrašnji dan, uz preduslov da se moj muž ne pojavi kojeg nisam ni spomenula Igoru. On je već dva puta bio oženjen ali uz njegovu narav i vrstu posla nijedna se nije dugo zadržala.

Kako se veče bližila kraju postajala sam sve više nervozna, koliko sam željela da završim noćas sa Igorom toliko mi moja savjest to nije odobravala. Ali nakon nekoliko čaša vina, savjest sam smjestila u drugi plan, i sama sam predložila da popijemo piće u mojoj sobi kada smo stigli u hotel.

Probudilo me snažno kucanje na vratima, pogledala sam pored mene je Igor još uvijek spavao, ustala sam psujući tiho poslugu koja nema obzira prema gostima. Kako sam otvarala vrata pogled mi prvo pade na ogroman buket ruža a onda i na Nemanju koji se skrivao iza njih.

-Iznenađenjeeeee, ljubavi- i tada mu se osmijeh zaledi kada je pogled usmjerio ka krevetu i Igoru.

-Mislim da si ti meni priredila veće iznenađenje, ko je ovo?, ustvari i ne želim da znam-

-Ovo je Igor, i ti imaš prednost jer si upoznao osobu sa kojom sam te prevarila-odgovorila sam.

-Ne razumijem te i želim nasamo da razogovaram sa tobom-

Igor je bio toliko zbunjen da mu nije trebalo ništa govoriti, samo je pokupio svoje stvari i nestao u par sekundi.

– I čemu sve ovo, šta nije uredu sa našim brakom- rekao je Nemanja kada smo ostali sami.

-To bi ti treba da meni kažeš, zbog koga ostaješ duže na poslu, zbog koga si kasnio na naše ljetovanje, na koga trošiš naš novac?- rekla sam u jednom  dahu.

-Ne razumijem te u mom životu nema nikoga osim tebe- sada je Nemanja bio zbunjen.

-Aha, i opet mi nisi odgovorio na moja pitanja, šta skrivaš?-

-Pa imam jednu tajnu,-

-A tu smo i sada ko se pravi lud da ne razumije?-

-Ne sve si pogrešno shvatila, mislio sam tu tajnu otkriti kada dođemo kući ali izgleda da moram malo ubrzati- ustao je i izvadio neku kovertu- izvoli pogledaj-

Izvadila sam slike i nacrte neke vile sa bazenom i ništa mi nije bilo jasno.

-I šta je ovo?- odgovorila sam.

-To je naša kuća, na to sam trošio svoje vrijeme, naše pare i zbog toga sam kasnio na ljetovanje jer mi se komisija za prijem najavila dan ranije kao što sam i napisao u poruci, i možemo useliti čim dođemo ako to još želiš?-

Zanijemila sam, osjećala sam se tako glupo, prevarila sam svog muža a on je svo vrijeme ulagao u naš budući dom.

– Ja sama ne znam šta bi rekla, izvini, tako se loše osjećam ako možeš da mi oprostiš ovo je bilo samo iz osvete jer sam sumnjala da imaš ljubavnicu- promucala sam.

-Pa nisam siguran ali samo zaradi naših 16 godina braka pokušaću ovo da zaboravim- odgovorio je a zatim izašao iz sobe uz strašan tresak vrata.

 ***

    Ostatak ljetovanja uspjeli smo koliko toliko da dovedemo u red naš odnos. Pričali smo dosta o uređenju naše vile i tako potiskivali temu nevjerstva.Kada smo stigli kući, pravo sa aerodroma Nemanja me je odveo našem novom domu. Bilo je još ljepše nego na slikama a ja sam još više osjetila sram i stid zbog svojih postupaka.

– Ikako ti se dopada?- upitao je Nemanja.

-Sve je predivno, hvala ti ljubavi, i još jednom izvini – pokajnički sam odgovorila.

-Ja ću to nekako preboliti, ali ti ćeš se svaki put kada vidiš mene ili našu djecu toga sjetiti, to ti je dovoljna kazna za ono što si nama svima učinila- bijesno je odgovorio dajući mi do znanja da mi to nikada neće u potpunosti oprostiti.

Slične vesti