-0.9 C
Belgrade
05/02/2023
nagrađeni radovi

Natalija Ž. Živković: Nauka o ulici („Zimski bioskop“ 2010 – treća nagrada)

Poetski film „Nauka o ulici“ nagrađen je trećom nagradom na manifestaciji „Zimski bioskop“ (Bački Petrovac, 2010.) u organizaciji Kancelarije za mlade opštine Bački Petrovac  i uz podršku Ministarstva omladine i sporta.

O filmu

Poetski film „Nauka o ulici“ deo je omibusa „Video V. Poezija“ pesnikinje i video autorke Natalije Ž. Živković. Omnibus je zasnovan na zbirci poezije „U aorti mog srca“ (2010.) iste autorke,  nagrađenoj (prvom) „Nagradom Risto Ratković za mlade autore“ u konkurenciji zemalja regiona nekadašnje Jugoslavije. Filmovi iz ovog omnibusa  „Video V. Poezija“ prikazivani su na filmskim i književnim festivalima u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i BIH, kao i na RTV Vranje u vidu serijala.

Sinopsis: Majstor ulice kreativnim moćima transformiše Realnost. Neko to posmatra kroz zavesu…

Uloge: Slobodan Aleksić, Dušan Miricki, Jordan Čukić, Svetlana Vukadinović

Grafička obrada i vizuelni efekti: Marko Radosavljević

Originalna muzička podloga: Technodromes The

Poezija i video: Natalija Ž. Živković

O  autorki: Natalija Ž. Živković (1982, Beograd) je pesnikinja i video autorka, koja prepliće oblasti književnosti i videa.
Zbirka  poezije „U aorti mog srca“ objavljena u izdanju festivala „Ratkovićeve večeri poezije“ (2010, Bijelo Polje), kao rukopis nagrađen (prvom) „Nagradom Risto Ratković za mlade autore“ u konkurenciji zemalja regiona nekadašnje Jugoslavije.
Autorka je omnibusa „Video V. Poezija“, sedam kratkih filmova zasnovanih na pesmama iz zbirke „U aorti mog srca“. Filmovi su prikazivani na filmskim i književnim festivalima u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH, kao i na RTV Vranje u vidu serijala. Poetski film „Udah“:
http://www.youtube.com/watch?v=xqvXz6P3n1o
Više puta finalistkinja nekoliko festivala mladih pesnika u konkurenciji regiona nekadašnje Jugoslavije. Uži izbor za nagradu „Mladi Dis“. Dramski komad „Smrt i život Aleksandra Puškina“ izveden u Ruskom domu, Bgd. Objavila elektronski roman za tinejdžere „Putujuće pozorište Genijalci“.
Objavljivana u književnim časopisima, zbornicima i antologiji.

Slične vesti