0.7 C
Belgrade
28/01/2023
nagrađeni radovi region

Natalija Ž. Živković: Cvetna peripetija (Reč u prostoru 2011)

Poznajem jednu osobu

Uvek je postavim pored saksije
da joj u saksiji ne bude neudobno

Međutim, njoj je usled toga
na glavi
izrasla ljubičica!

I zahteva da sklonim ljubičicu
jer ljubičica je ženstvena
(a osoba je muškog pola)

Što pre
naći ću onoga
kome je u moći
da ljubičicu ubere

A do tada
mogu samo da

Pipnem osobu kažiprstom
na mesto obeleženo
markerom
ako će to nešto pomoći da

Joj bude lakše

 

O autorki: Natalija Ž. Živković (1982, Beograd) je pesnikinja i video autorka, koja prepliće oblasti književnosti i videa.

Zbirka poezije „U aorti mog srca“ nagrađena je (prvom) „Nagradom Risto Ratković za mlade autore“, u konkurenciji zemalja ex-Yu regiona. Dva izdanja zbirke:  izdanje festivala „Ratkovićeve večeri poezije“, Bijelo Polje (CG), 2010; izdanje kuće „Pešić i sinovi“, Beograd, 2011.

Autorka je video omnibusa „Video V. Poezija“, sedam kratkih filmova zasnovanih na pesmama iz zbirke „U aorti mog srca“. Filmovi su prikazivani na filmskim i književnim festivalima u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH, kao i na RTV 1, RTV Plus i RTV Vranje. Treća nagrada za film „Nauka o ulici“ iz omnibusa („Zimski bioskop“, Bački Petrovac, 2010).

Više puta finalistkinja nekoliko festivala mladih pesnika u konkurenciji regiona nekadašnje Jugoslavije. Uži izbor za nagradu „Mladi Dis“. Poezija dizajnirana na regionalnom konkursu „Reč u prostoru“ (SKC Bg). Dramski komad „Smrt i život Aleksandra Puškina“ izveden u Ruskom domu, Bgd. Objavila elektronski roman za tinejdžere „Putujuće pozorište Genijalci“.

Objavljivana u književnim časopisima, zbornicima i antologiji. 

Slične vesti