4.6 C
Belgrade
31/01/2023
region Srbija

Nastavljena restauracija tvrđave Đurđa Brankovića

Restauracija bedema tvrđave despota Đurđa Brankovića u Smederevu nastavlja se radovima na zidnom platnu između dve kule.

Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Smederevu dobio je na konkursu Ministarstva kulture Srbije 15 miliona dinara za nastavak restauratorsko-konzervatorskih i sanacionih zahvata na jezavskom bedemu te tvrđave. Radovi su počeli juče na zidnom platnu između kula sedam i osam.

– Najavljen je završetak ranije započetih radova između kula sedam i pet na ulazu u despotov dvorski deo citadele – rekao je direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Veroljub Ranković.

On je naveo da su završeni radovi na kuli 20 i kapiji broj dva, i kompleksu crkve čiji su ostaci u utvrđenju, a da će radovi trajati oko tri meseca.

– Očekujemo da ćemo dobiti još sredstava od Ministarstva kulture jer mi sada istražujemo stanje kule čija je statika ugrožena u savezničkom bombardovanju Smedereva juna 1944 – objasnio je Ranković.

– Bez saznanja o stanju temelja i statike kule ne može ništa da se radi na projektu saniranja. Mi, zapravo, ne znamo šta se desilo sa kulom u temeljima – rekao je Ranković.

Prvi restauratorsko-konzervatorski i sanacioni zahvati na kastrumu Đurđa Brankovića počeli su 1947. i trajali do 1972. Ranković je dodao da su to bili radovi „manjeg obima i s prekidima“, dok je prvo, obimnije istraživanje počelo 1979. i trajalo do 1989. kada su uređeni svi objekti Malog grada, odnosno Đurđevog dvora.

Prvu utvrdu uradila Austrougarska

– Prvu utvrdu obale Dunava na smederevskoj deonici, nasipanje tvrđave i užeg gradskog jezgra Smedereva, u visini od blizu dva metra, uradila je Austrougarska pre Prvog svetskog rata. Kasnije su, gradnjom hidrocentrale Đerdap, uložena najveća sredstva u saniranje i zaštitu smederevske tvrđave i Smedereva – rekao je Ranković.

 

Slične vesti