6.5 C
Belgrade
28/03/2023
festivali Hrvatska region vesti

Najava Šumskih pjesnika

unnamed (8)„Šumski pjesnici“ su međunarodni susreti pjesnika pokrenuti 2010. godine na inicijativu Gorana Blaževića iz Umaga i Maje Klarić iz Šibenika.

Svakog prvog tjedna u kolovozu, u ponoru Butori pored Grožnjana, okupljaju se domaća i strana imena suvremene pjesničke scene. Čitanje se odvija u noći, netom nakon što padne mrak, uz krijes, baklje i lučice koje osvjetljavaju put do tog skrivenog mjesta u šumi. Susret je zamišljen kao prostor za dijalog, ne samo između pjesnika i njihove publike, već i između čovjeka i prirode. Pjesnici i posjetitelji ničim ne inteveniraju u netaknutu prirodu prekrasnog ponora Butori. Nema umjetne rasvjete ni pojačala, glazbena pratnja je akustična, a posjetitelji prate čitanje sjedeći na travi ili balama sijena. Osim toga, nakon službenog programa, i posjetitelji mogu pročitati vlastite tekstove, za što su dosadašnjih godina pokazali velik interes.

Dosad su kroz ovaj susret prošla brojna zvučna imena, od domaćih autora kao što su Neven Ušumović, Ana Brnardić, Dorta Jagić, Dinko Telećan, Maja Klarić te mnogi drugi domaći pjesnici i pjesnikinje, kao i strani gosti poput Tibora Weinera Sennyeyja, pjesnika iz Mađarske, Marca Fazzinija iz Italije, Tishani Doshi iz Velike Britanije, Bojana Krivokapića iz Srbije i sl. Svoj su doprinos dali i brojni drugi umjetnici kao što su Alessandro Bumbak, slikar iz Umaga te Darko Brajković koji je nekoliko godina u šumi predstavljao zanimljive umjetničke instalacije.

Pokrovitelj ove male ali značajne i neobične manifestacije je Općina Grožnjan, a od prošle godine „Šumski pjesnici“ surađuju s Hrvatskim PEN centrom te tako dobivaju podršku relevantnih stručnih institucija kao i bogatiji program.

I ove će godine susret trajati dva dana. U petak 7.8. u 20:30 počinje čitanje u Butorima, glavni događaj „Šumskih pjesnika“. Idućeg dana, 8.8. u Grožnjanu u lođi galerije Fonticus održat će se radionica „Pjesnici prevode pjesnike“, programu koji vodi Hrvatski PEN i koji uključuje pjesnike iz više zemalja premrežene u manifestacijama širom Europe, dok će navečer, iza 21h u caffe baru Buoni Amici u Umagu koncert održati Michele La Paglia iz Italije. Svi su događaji besplatni i otvoreni za javnost.

U Butorima ove godine gostuju Tea Tulić (HRV), Enesa Mahmić (BIH), Tibor W. Sennyey (MAĐ), Milan Rakovac (HRV) i Bojan Krivokapić (SRB). U suradnji s PEN centrom dolaze Marco Fazzini (ITA), Steven Fowler, James Byrne i Sandeep Parmari (VB), Tomica Bajsić i Damir Šodan (HRV).

Glazbena pratnja čitanju poezije bit će Vladimir Kuzman na gitari, a nakon čitanja Michele La Paglia zasvirat će hang kao najavu za sutrašnji koncert u Umagu.

Pero Antunović i Hrvoje Šebić iz Pakraca za ovu su godinu pripremili posebno iznenađenje. U sklopu manifestacije u šumi će biti postavljena pokretna knjižnica u kojoj će svaki prolaznik moći ostaviti, posuditi ili razmijeniti knjigu. Ovaj je projekt već predstavljen u Pakracu, a kako izgleda pokretna knjižnica možete provjeriti ovog ljeta u Butorima.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se priduže na nekom od zbivanja i dožive ovo neobično iskustvo poezije u prirodi.

Slične vesti