5.4 C
Belgrade
05/12/2022
Srbija vesti

Najava programa u Omladinskom centru CK13

Infoteka Omladinskog centra CK13, Vojvode Bojovića 13, Novi Sad vas poziva na veliki događaj:

U utorak, 19. juna u 17h počinje Radionica pripremanja veganske hrane i upoznavanja sa principima na kojima počiva Otvorena kuhinja, u 18h počinje Besplatna radnja, a u 20h Besplatan letnji bioskop.

Radionica pripremanja veganske hrane i upoznavanja sa principima na kojima počiva Otvorena kuhinja poziva sve koji žele da osete kako funkcioniše jedna samoorganizovana, aktivistička i neprofitna kuhinja, šta je njena osnovna ideja, zašto je važna, na koji način uključuje nove ljude…Uz sve ovo, učesnici/e će imati priliku da, zajedno sa aktivistima i aktivistkinjama Kuhinje, pripreme obrok i time upotpune pozitivnu atmosferu Besplatne radnje i Besplatnog letnjeg bioskopa.

BESPLATNA RADNJA + Besplatan bioskop


U epizodi: poslednje prolećno spremanje

Besplatna radnja CK13 je prostor u kojem je novac bezvredan i sve funkcioniše po principu razmene. Ukoliko imate stvari koje vam zauzimaju prostor i skupljaju prašinu donesite ih u Besplatnu radnju.

Besplatna radnja nam daje mogućnost da barem na jedan dan ne kupujemo, nego razmenjujemo stvari koje bismo inače bacili, jer su nam postale suvišne, a i dalje mogu da koriste.

Pravilo Besplatne radnje je da ostavljanje stvari ne podrazumeva nužno uzimanje stvari, niti obnuto. Stvari moraju biti čiste i imati upotrebnu vrednost. Stvari možete doneti, a da ništa ne uzmete. Stvari možete i uzeti, a da ništa ne donesete.

Besplatna radnja i razmena su oblik direktne akcije, jer nude alternativu kapitalističkom načinu razmene dobara – nad kupovinom, i nakon sto su naše potrebe zadovoljene. Cilj kapitalističke ekonomije je kupovina i posedovanje što više predmeta koje na kraju ni ne koristimo.

Razmenjivati mozemo materijalna dobra, upotrebne predmete, znanje i veštine van ekonomije koja se temelji isključivo na novcu.

+

20h Besplatan letnji bioskop „Dogtown and Z-Boys“

o počecima modernog skejbordinga

Dogtown and ZBoys je dokumentarac iz  2001. godine o skejbord supkulturi kakvu danas poznajemo. Film je nastao na dokumentovanju vožnje grupe skejtera koji se sebe zvali Zefir skejbord tim, nastao na plažama siromašnih predgrađa Los Anđelesa. Dokumentarac prati životnu priču grupe tinejdžera skejtera i surfera, bavi se njihovim uticajem na surferesku i skejtersku kulturu, njihovom iznenadnom slavom, padom i životom nakon 1970-ih.

Film je režirao Stejsi Peralta, jedan od Zefir momaka, a najveći deo arhive je snimao Kreg Stejsik tokom 1970-ih, takođe jedan od Zefira. Narator u filmu je nekadašnji surfer iz Kalifornije, glumac Šon Pen.

Film govori o odrastanju, toplim letima na plažama Santa Monika, Venis, vožnji skejta po praznim bazenima, prodavnici skejtborda Zefir, i životnim izborima.

Pored sjajnih fotografija sada poznatog fotografa kalifornijske supkulture Glena I. Fridmana, snimaka iz ruke Krega Stejsika, i sjajne muzike u filmu, film obiluje novijim intervjuima protagonista koji su rađeni za potrebe filma.

Za film Dogtown and ZBoys Stejsi Peralta je dobio nagradu za režiju na filmskom festivalu Sundance 2001.

Trejler za film: http://www.youtube.com/watch?v=HSpdcY-THDQ

o akterima u filmu:

http://en.wikipedia.org/wiki/Glen_E._Friedman

http://en.wikipedia.org/wiki/Zephyr_skateboard_team

godina produkcije: 2001.

trajanje: 90 min

 

Ulazak na sve događaje je besplatan.

Slične vesti