2.2 C
Belgrade
09/02/2023
Srbija vesti

Najava programa u CK13: Kabirijine noći

U četvrtak, 28. juna 2012. godine u 21h na letnjoj pozornici Omladinskog centra CK13, Vojvode Bojovića 13, Novi Sad, prikazaće se Felinijev film “Kabirijine noći” iz 1957. godine sa Đulijetom Masinom u naslovnoj ulozi.

Kabrijine noći (Le notti di Cabiria, 1957)

Režija: Federico Fellini

Scenario: F. Fellini, P. P. Pasolini prema priči Marie Molinari

Uloge: Giulietta Masina, Francois Périer, Amedeo Nazzari

Muzika: Nino Rota

Trajanje: 117 min

Poslednji film prve faze Felinijevog stvaralaštva, jedan je od cenjenijih u njegovom opusu. Nagrađen je Oskarom za najbolji strani film, a Đulijeta Masina je osvojila više nagrada, među kojima i nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Kanu.

Sa prethodna dva filma “Ulica” (La strada, 1954) i “Probisvet” (Il Bidone, 1955) čini ciklus takozvanih filmova iskupljenja, u kojima neorealističke elemente (usredsređenost na “malog” čoveka, bavljenje marginalnim društvenim slojevima i podjednako običnim kao i dramatičnim vidovima njihovog života, ambijenti zapuštene provincije i predgrađa, naglasak na siromaštvu) nadograđuje psihološkim i moralističkim opservacijama. Nastavljajući poetiku neorealizma, društvena tematika je zamenjena psihološkom – veća pažnja je posvećena raspoloženjima i željama likova, njihovim intimnim potrebama i uskraćenostima (tzv. neorealizam duše ili “rekonstruisani” neorealizam).

Đulijeta Masina je u ovom filmu ostvarila jednu od svojih najboljih uloga. Tragičnost naslovne junakinje ona potcrtava suptilnom komikom, prožetom sentimentalnošću, zbog čega je poređena sa Čarli Čaplinom, kao i zbog svoje krhke pojave, intuitivne glume i žive mimike.

“Kabirijine noći” ostaje najbolja saradnja Felinija i Masine i jedan od najvećih filmova kinematografije. Od svih likova koje je stvorio, Felini je jednom rekao da je Kabirija jedina o kojoj se još uvek brine.

Ulazak je slobodan.

Slične vesti