2.9 C
Belgrade
02/12/2022
pozorište promocije Srbija vesti

Najava premijere predstave: „Majstor i Margarita – Jevandjelje po Wolandu“

Ansambl predstava – spektakl: „Majstor i Margarita – Jevandjelje po Wolandu“

 Koprodukcija: Pozorište Alisa, Dom kulture Studentski grad

 Premijera- Dom Kulture Studentski grad – velika scena : 01.12.2011 u 20h

 Palace Sumadija – 07 i 21. 12. 2011 u 20 :30h

 Magija na sceni – prvi put u Srbiji!

  …ali ko si ti, najzad?
– Deo sam one sile koja večito stremi zlu, a večito tvori dobro.
Gete, „Faust“

 Stihovi iz Geteovog „Fausta“ kojima počinje drama „Majstor i Margarita-Jevandjelje po Volandu “ gotovo u potpunosti razjašnjavaju dilemu koja je neizbežna prilikom gledanja ove fantastine drame – da li đavo iskušava ljude usled čega oni, u urođenoj slabosti svojoj, čine zlo – ili bi oni činili zlo i da đavola uopšte nema. On njih, doduše, zaista iskušava, ali sa jednom sasvim drugom namerom.

Predstava – spektakl postavlja pitanje šta se događa kad se dve potpuno suprotstavljene sile, jedna božanska(Andrej Maričić) i druga đavolska(Predrag Milojević), nađu u istom gradu, na istom zadatku. Svaka od njih treba da probudi uspavano društvo ili njegove pojedine pripadnike koji su toliko uljuljkani u postojećem sistemu da ih je gotovo nemoguće pomeriti.Dođe i vreme kad čovek samog sebe proglasi Bogom. Najveći paradoks je u tome što tada Ðavo postaje jedini koji može da ga vrati korak unazad i navede ga da se upita da li je to baš tako. 

 „Majstor i Margarita“ je priča o zlu kosmičkih razmera i o ljubavi koja je u stanju da nadjača i najveće zlo.

Kroz pripovedanje o Sataninoj poseti Moskvi, savršeno je dočarano u kakvoj se opasnosti nalazi pojedinac koji drži do svoje slobode, bio on mesija (Andrej Maričić) ili bezimeni umetnik, (Bogdan Curguz) u jednoj totalitarnoj državi.

Kompoziciona struktura „Majstor i Margarita-Jevandjelje po Volandu“ se sastoji iz mnoštva niti koje su isprepletene, pri čemu možemo da uočimo nekoliko centara ili motivacionih tokova. Pratimo odjednom više priča koje tvore skladnu celinu. Glavne tematske celine su: proslava Noći punog Meseca-Bal kod satane, ljubavna priča majstora i Margarite, Majstorov sukob sa društvom, korupcija, degradacija vrednosti i morala prikazana kroz sliku Moskve tridesetih godina XX veka, pogubljenje Isusa Hrista i unutrašnja drama Pontija Pilata, zatim još neka društvena pitanja s tim u vezi (pilatovština, preispitivanje vlasti,teološka pitanja, problem zla u svetu i pitanja o ljudskoj prirodi (Isusovo poverenje u čovečanstvo, „dobri ljudi“ – paralela sa Velikim Inkvizitorom, Hristov antropološki optimizam Vs. Volandovo stanovište…)

Rediteljka Kristina Lalic- Spirkovic  fantastikom, koja je zastupljena i čudnim načinom na koji je vođena radnja, prikazuje na sceni  direktan sukob izmedju  Isusa (Andrej Maričić) i Djavola(Predrag Milojevic) jer  Svetom vladaju dva principa – jedan je zasnovan na  Isusu, drugi po Wolandu..

U  oneobičenom spektaklu  “Majstor i Margarita – Jevanđelje po Wolandu”, o kom se uveliko priča zbog nikad do sada viđene magije na pozorisnoj sceni, a čija je premijera zakazana za 01.decembar  na velikoj sceni Doma kulture Studentski grad, otelotvorenje Isusa -iskrenog, dobrodusnog, pozrtvovanog, misionara,  u pesniku Ivanu Bezdomnom ,dobronamernom ali beskompromisnom idealisti, istinoljubivom i    hrabrom igra mladi i perspektivni Andrej Maričić.U opisu Pilatovog suda i sudbine Isusa primenjen je realistički postupak, a u opisu događaja u Moskvi tehnika fantastike. U isto vreme priča o Moskvi je i satira i parodija moskovske svakodnevice, sa grotesknim demonskim likovima i spektakularnim nestajanjem likova na sceni.

Slične vesti