17.3 C
Belgrade
23/03/2023
region rezultati konkursa Slovenija

Nagrađeni radovi Mladikinog literarnog konkursa

pesnikinjaSlovenija – Pregledano je  76 radova u prozi i 42 ciklusa pesama, a posle temeljne rasprave i vrednovanja odlučeno je o pobedniku.

Prva nagrada za prozu je dodeljena noveli Blizina udaljenosti, koja je poslata pod pseudonimom Tabernakl uspomena. Književnica predstavlja primorski prostor u ratu i posleratnom periodu. Priča  se fokusira na sudbinu jedne porodice, a takođe pokriva širu istorijsku realnost. Naracija je jasna i dramatična. Autorka je Nataša Konc Lorenzutti iz Šempasa.
Druga nagrada pripala je romanu Koma, poslatom pod motom „Piano“. To je napeti psihološki roman o zločinu, koji je napisan sa velikom veštinom. Autorka Jasna Jurečič iz Saleža, stvara kod čitaoca misterioznu atmosferu i to dovodi do iznenađujućeg kraja.
Treća nagrada je data knjizi Lica sa obale, koja je stigla pod šifrom 0130. Pisac opisuje različite lica koja junakinja sreće na obali. Sa živim narativom prezentuje različite likove i njihov način života. Autor Olga Paušič iz Lendave.

Komisija preporučuje da se objavi više romana:

– Prvo – Bojana Bučar,
– Zbogom Vašingtone! – Primoža Vresnika,
– Korak predaleko – Andrejke Jereb,
– Kuća uspomena – Aleksandra Panić,
– Ukus sećanja – Agneš Kravos,
– Petak trinaesti – Tamara Matevc i
– Cimet – Uršule Vratuš Globočnik.

U oblasti poezije je nagrađen ciklus pesama bez naslova, koji je stigao pod imenom Marjetka (prva nagrada). Šarmantno priznanje, u kojem lirski subjekt izvodi paralele događaje u prirodi sa motivima unutar sebe, i uspostavlja ravnotežu između dva sveta. Ritam je skladan i uravnoteženih metafora, veoma originalni autor je Ana Balantič iz Idrije.
Druga nagrada pripala je ciklusu pesama primljenih pod šifrom 1879. Lirski subjekat luta između uma i srca, između imanencije i trascendentnog. Autorka je Veronika Kranjc iz Ljubljane.
Treća nagrada je dodeljena ciklusu godišnjih doba, primljenom pod pseudonimom Lučka. Opisi prirode spajaju se sa unutrašnjim raspoloženjem. Pesnikinja uspešno iznenadjuje metaforama. Autor je Andrejka Jereb iz Idrije.
Komisija preporučuje objavljivanje ciklusa pesama:

Sara Remžgar iz Ljubljane,
– pesama Ivane Vatovec  iz Brežica,
– pesama Metke Kacin BELTRAME iz Trsta i
– ciklusa Bosa putuju Meri Sedivi iz Gornje Radgone.

Dodela nagrada obavljena je 10. 2. u Trstu.

Slične vesti