4.6 C
Belgrade
31/01/2023
Srbija vesti

NAGRAĐEN SAŠA BOŽOVIĆ PESNIK I KOMPOZITOR ZA DECU

U utorak, 5. jula u zelenom salonu gradske Uprave, gradonačelnica Vesna Martinović primila je pesnika i kompozitora za decu Sašu Božovića. Povod njihovog susreta bila je zahvalnica pesniku za predstavljanje grada u najboljem svetlu. Božoviću je tom prilikom uručena i novčana nagrada za doprinos stvaralaštva za decu.

 “ Osvojio sam puno nagrada, preko pedesetak i to u mnogim gradovima. Da li su se nagrade odnosile na pesme, komponovane melodije ili tekst, svojim najvećim i najdražim uspehom smatram, činjenicu da je veliki broj mališana iz Pančeva i drugih gradova uspeo da se afirmiše zahvaljujući meni, bilo kao deca pesnici ili deca pevači. To smatram svojom najvećom pobedom. Jedan od primera takve talentovane dece jeste devojčica Sonja Škorić, koja je na Evroviziji. Takvih primera ima mnogo. Zahvalan sam konkursu koji je pokrenuo list „Pančevac“, na koji se odazvalo više stotina talentovane dece pesnika, čiji su radovi po prvi put afirmisani na taj način. Njih stotinak je imalo priliku da objavi radove u „Pančevcu“. Nekoliko konkursa tog tipa sam pokrenuo i u drugim gradovima. To smatram svojom najvećom pobedom i uspehom – bile su reči Saše Božovića pesnika i kompozitora za decu.

Umetnik je izjavio da mu je današnji prijem i obećana pomoć za nastavak rada veliki podstrek, ali da su najmlađi talenti, koji uče na njegovim delima, ipak najveća nagrada.

Aleksandar Saša Božović je rođen 1968. godine na Cetinju, međutim od  malena živi u Pančevu. Objavio više knjiga pesama za decu, kao što su:,,Neka deca rastu ’’, ,,Kao u bajci’’ , ,,Na belom konju’’ i druge .Pesme su mu zastupljene u udžbenicima i antologijama. Objavljivane su u velikom broju časopisa za decu. Autor je i velikog broja tekstova himni za Osnovne škole, radio i TV emisije, sportske klubove, razne manifestacije itd. Preko stotinu njegovih pesama za decu komponovali su poznati stvaraoci tog žanra (Leontina Vukomanović, Jovan Adamov, Vladimir Graić, Mario Meršnik, Frenki Bogićević, Svetlana Milić, Srđan Simić Kamba i drugi.).Saradnik je na scenariju popularne emisije za decu ,,Muzički tobogan’’. Takođe je i urednik i voditelj radijske emisije ,,Deca su ukras sveta’’ koja se godinama emituje na Radio Pančevu.

Slične vesti