8.4 C
Belgrade
06/12/2022
Srbija vesti

NAGRAĐEN HOR PANČEVAČKO SRPSKO CRKVENO PEVAČKOG DRUŠTVA

 

Na 17. Festivalu duhovne muzike pod nazivom “Horovi među freskama”, koji pre svega, ima za cilj obnovu i očuvanje srpske pravoslavne duhovne muzike, hor Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva i ove godine je osvojio najznačajniju nagradu „Vojislav Ilić“, koja se dodeljuje za najautentičnije izvođenje duhovne muzike. Ove godine, oni su se predstavili sa veoma retko izvođenim kompozicijama Dušana Maksimovića, Aleksandra Gavanskog, Dimitrija Bortnjanskog, Milorada Kuzmanovića, Miloja Milojevića, Arvo Petra, Vojislava Ilića i Georgi Popova. Pančevačko srpsko crkveno društvo broji oko 70 članova, od kojih četrdesetak nastupa na koncertima i festivalima.

                  Festival je održan u Galeriji fresaka u Beogradu. Ovogodišnja manifestacija posvećena je stvaralaštvu dirigenata i kompozitora Aleksandra Gavanskog. Tokom sedam dana održavanja festivala, od 18. juna do 9. jula, nastupilo je dvadesetak horova. Festival duhovne muzike „Horovi među freskama“ ima tradiciju dugu preko petnaest godina. Osnovan je 1995. godine, a glavni cilj organizatora bio je, da se očuva i obogati srpska pravoslavna duhovna muzika, ali i da se posetioci festivala upoznaju sa duhovnom muzikom svih ostalih konfesija.

Pokrovitelji festivala su Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej, Ministarstva vera i Sekretarijat za kulturu.

Slične vesti