-1.5 C
Belgrade
09/02/2023
film Srbija vesti

Nagrađen film „Kako sam ostao bez krila“ reditelja Ivana Tasića

plakatFilm „Kako sam ostao bez krila“ reditelja Ivana Tasića iz Kruševca dobio je počasnu nagradu u kategoriji  eksperimentalnog filma na Internacionalnom Speechless filmskom festivalu u Mankato, Minnesota, USA,  gde će biti prikazan početkoma maja.

Međunarodni žiri je istakao da se Tasićev film odlikuje “ impresivnim produkcijskim vrednostima i neverbalnim pripovedanjem.“

Film je krajem prethodne godine nagrađen za najbolji kratki eksperimentalni film na Međunarodnom filmskom festivalu u Tirani (TIFF 2012). Prikazan je i u regionalnom takmičarskom programu na Festivalu novog filma i videa (Alternative Film/Video Festival) u Beogradu kao i na Međunarodnom festivalu digitalnog filma Kinofest u Bukureštu. Početkom ove godine prikazan je u zvaničnoj selekciji FLEX Festivala eksperimentalnog filma i videa na Floridi. U narednom periodu predstoji mu predstavljanje na Krakow Film marketu, najvećem filmskom marketu za kratke i dokumentarne filmove u centralnoj i istočnoj Evropi, kao i učešće u zvaničnoj selekciji Milwaukee Underground filmskog festivala.

Tasić je rođen 1981. u Kruševcu. Eksperimentalnim i igranim filmom  bavi se od 1999. Jedan je od osnivača i direktor Reakcije film, male produkcijeske kuće nezavisnog filma. Od ove godine je i urednik filmskog programa AJDE festivala u Kruševcu.
Ovaj film je nastao u okviru filmske radionice projekta „Od dionizijskog socijalizma do predatorskog kapitalizma“ Centra za vizuelnu kulturu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Projekat je osmišljen kao serija radionica s mladim profesionalcima i mentorima (mentor filmske radionice bio je Želimir Žilnik), koje su za fokus imale analizu i novo čitanje društvene istorije i umetničke produkcije u Srbiji i Jugoslaviji posle 1949. godine.

Osnovni cilj projekta bio je da učesnici radionica, kroz kontinuirane diskusije i potom praktičan rad razviju aktivan kritički stav spram načina na koji se istorija piše i da s tim stavom pristupe kreativnom procesu u medijima u kojima inače rade, koristeći pri tome ponuđenu arhivsku filmsku i audio građu.

Reakcija film u čijoj produkciji je film snimljen, je filmska kuća osnovana 2012. od strane mladih filmskih autora iz Srbije, okupljenih oko ideje stvaranja nezavisnih filmova kao lične reakcije na život.

Slične vesti