4.8 C
Belgrade
26/11/2022
rezultati konkursa

Nagrada Trećeg trga za poeziju

Novoustanovljena nagrada Trećeg trga za poeziju dodeljena je za 2009. i 2010. godinu pesnicima Petru Matovići i Nikoli Živanoviću, a ubuduće će biti dodeljivana po potrebi.

Cilj tog priznanja, dodeljenog u okviru mini off sajma Trećeg trga u bifeu Ventil u Beogradu, je da istakne doprinos pojedinih pesnika koji “individualnim talentom, stvaralačkom zrelošću i autentičnim pristupom poeziji značajno učestvuju u formiranju onoga što se obično naziva ‘pesnička scena’”.

Matović je nagrađen za knjigu “Koferi Džima Džarmuša”, a Živanović za knjigu “Astapovo”.

Žiri je naveo u obrazloženju da su zbirke Matovića i Živanovića opravano dobile veliki broj pohvala, istaknute su kao možda i najznačajnije u 2009. i 2010. godini, pobrale su velike aplauze, a njihovi autori su “bivali značajno potapšani po ramenu”. Nagrade su ih, međutim, nekako zaobilazile.

Fond nagrade Trećeg trga je po jedna novčanica Narodne banke Srbije sa likovima Vuka Stefanovića Karadžića i Petra Petrovića Njegoša – dakle 30 dinara, jedna knjiga poezije u izdanju Trećeg trga (ove godine to je knjiga “Klupe nenagrađenih” Duška Novakovića) i jedno piće koje poklanja bife “Ventil”.

Nagrada Trećeg trga za poeziju nezavisna je od državnih institucija kulture, poput Ministarstva kulture ili udruženja književnika, budžetskih ustanova, izdavačkih i drugih lobija. Nagrada nema naziv, a dodeljuje je žiri sastavljen od urednika i saradnika Trećeg trga.

Matović je, povodom dodele nagrade, izjavio da je “hrabrost danas pokrenuti novu književnu nagradu, naročito uzimajući u obzir činjenicu koliko ih već ima (previše!), a mali je broj onih čiji kredibilitet nije ozbiljno uzdrman”.

“Originalna koncepcija (nagrada se dodeljuje kad se ukaže potreba, kako ističe Milan Dobričić) govori o tome koliko je ovaj poduhvat uvremenjen, jer ističe bitan momenat prevrednovanja kritičke recepcije tekuće pesničke produkcije i samim tim može ovoj nagradi obezbediti posebnost, kvalitet i trajnost!”, naveo je Matović.

Živanović je rekao da su nagrade uputstva čitaocima, dok za pisca ne bi trebalo da imaju značaj, osim onog nužnog – finansijskog.

“Treba da se (pisac) koliko toliko potrudi da je dobije (da knjigu pošalje na konkurs) i to je sve. Može se naknadno i pobuniti protiv neke neopravdano nagrađene knjige, ali to je uzaludan posao. Za pisca je važno da zna šta radi i da to radi onako kako želi. Gore je dobiti nagradu za lošu knjigu nego ne dobiti je za dobru. Onda i naredna bude loša, a ovako naredna bude bolja (ako čovek drži do svog i nastavi da radi ono što je radio a ne počne da se prilagođava privremenim poetikama)”, dodao je Živanović.

(SEEcult.org)

Slične vesti