15.7 C
Belgrade
25/03/2023
region rezultati konkursa

Nagrada “Paola de Manincor” za 2016.

muralzavOBAVJEŠTENJE

Pobjednik međunarodnog konkursa za dodjelu nagrade “Paola de Manincor” za najbolji mural u Prijedoru 2016 je prijedlog “Umetničke kolaborativne grupe Dim Tim” iz Beograda pod nazivom “Grad” (dodijeljeni redni broj 25)

Prijedlog “Grad” dobio je većinu glasova članova stručnog žirija u sastavu:

Veso Sovilj, akademski slikar iz Prijedora i profesor na ALU Banja Luka,

Luigi Penasa, slikar ilustrator i direktor studija Andromeda u Trentu,

Raul Saddo, street-art umjetnik i dobitnik nagrade 2015. godine,

Tim arhitekata Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Prijedora (Lidija Kević, Milijana Marmat i Aleksandra Savić), te Boris Eremić, akademski slikar i predsjednik ULUP-a.

Na ovogodišnji konkurs za dodjelu nagrade pristigla su ukupno 53 prijedloga autora iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Poljske, Njemačke i Brazila. Konkurs za dodjelu međunarodne nagrade “Paola de Manincor” jedini je ove vrste u Evropi.

Nagradu “Paola de Manincor” po prijedlogu stručnog žirija dodjeljuje Udruženje likovnih umjetnika Prijedora jednom godišnje. Nagrada nosi ime po trentinskoj umjetnici murala Paoli de Manincor koja je 1998. godine zajedno sa djecom iz izbjegličkih kampova u Prijedoru i okolini, naslikala prvi mural u gradu na Elektrotehničkoj srednjoj školi u Prijedoru. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa u visini od 3000,00 BAM, nagradne plakete i realizacije murala na jednoj od fasada u gradu Prijedoru.

Udruženje likovnih umjetnika Prijedora nagradu dodjeljuje od 2013. godine u okviru projekta “Prijedor grad murala” koji su do sada podržali Grad Prijedor, Udruženje Projekt Prijedor iz Trenta i Autonomna Provincija Trento, Agencija lokalne demokratije iz Prijedora, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske kao i mnogobrojni privatni sponzori i pojedinci.

Nosioce ovogodišnje nagrade “Umetničku kolaborativnu grupu Dim Tim” čine Danijela Mršulja Vasić i Milenko Vasić iz Beograda koji će u narednim nedeljama boraviti u Prijedoru i oslikati pobjednički prijedlog. Inauguracija murala planirana je za 5. avgust 2016. godine.

 

za ULUP

Milica Đerić

 

Prijedor, 18. jula 2016. godine

Slične vesti