15.7 C
Belgrade
25/03/2023
rezultati konkursa Srbija

Награда “Миле Недељковић“ – Данијели Петковић

Удружење грађана “Баштина и будућност – Аранђеловац 1859“ из Аранђеловца, једанаести пут ове године, доделило је награду “Миле Недељковић“ за најбољу објављену књигу у 2019. години из области савремене српске фолклористике (етнологије и антропологије, етномузикологије и народне књижевности). Награда носи име једног од најзначајнијих наших етнолога, проучавалаца народне баштине и историје, публициста и педагога. Жири који је изабрао најбољу књигу чинили су признати научници: др Бранко Златковић (председник), др Јелена Јовановић и др Смиљана Ђорђевић Белић.

Одлуком жирија, награду “Миле Недељковић“ за најбољу књигу у области проучавања народне српске традиције ове године добила је др Данијела Петковић из Института за књижевност и уметност у Београду за студију Јунак и сиже епске песме, у издању Института за књижевност и уметност Београд (2019). У ужем избору нашле су се још четири књиге: Сања Ранковић, Мирјана Закић, Српско певачко наслеђе централног дела Косова и Метохије (Матица српска); Марија Думнић Вилотијевић, Звуци носталгије, историја староградске музике у Србији (Чигоја, Музиколошки институт САНУ); Ива Ненић, Гусларке и свирачице (Клио); Милан Дворнић, Народни обичаји Срба у Барањи (Вијеће српске националне мањине у граду Белом Манастиру).

Такође, жири у саставу: др Иван Златковић (председник), проф. др Душан Извонар и Невенка Поповић, етнолог, донео је одлуку да Повеља “Миле Недељковић“ за животно дело буде додељена знаменитом проучаваоцу и истраживачу усмене народне баштине проф. др Зоји Карановић из Новог Сада.

Нажалост, овај пут, имајући у виду пандемијске околности, неће бити свечаног програма уручења признања (уз фолклористичке радионице за децу и музичке наступе познатих етно извођача), како је то свих претходних година чињено у  Парохијском дому Цркве Светог архангела Гаврила и Етно кући у Аранђеловцу.

Иван Златковић

Slične vesti