6.5 C
Belgrade
28/03/2023
rezultati konkursa Srbija

Наградa „Григорије Божовић“Владимиру Пишталу

САОПШТЕЊЕ

КЊИЖЕВНА НАГРАДА „ГРИГОРИЈЕ БОЖОВИЋ“ ЗА 2017. ГОДИНУ

Жири за доделу књижевне награде „Григорије Божовић“ за 2017. годину који је радио у саставу: Драгиша Бојовић, Андријана Живановић и Милета Аћимовић Ивков (председник жирија), на завршном састанку 21. маја 2018. године, донео је одлуку да награда за дело остварено у духу прозе Григорија Божовића, коју додељује Дом културе „Стари Колашин“ у Зубином Потоку, припадне Владимиру Пишталу за вишеструко плодан и подстицајан стваралачки дијалог са мишљу и делом Иве Андрића остварен у књизи Сунце овог дана („Агора“, Зрењанин, 2017).

 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Иако је у поднаслову одређена као „Писмо Андрићу“, ова слојевито и сложено грађена, жанровски отворена књига, изграђена је на двострукој основи. Један њен  део подразумева целокупно литерарно дело нашег великог писца: његове тематске преокупације и значењске досеге, док други представља разнородне ауторске стилско-језичке и мисаоне, асоцијације варијације и уопштавања у самоизабраним оквирима.

Писана као „књига дубоке оданости“, као неизбежан и нужан разговор са Андрићевим делом и животом, Сунце овог дана својим мисаоним увидима обухвата најистакнутије појединости пишчевог препознатљивог књижевног света и визије, али проницљиво захвата и неке доминантне теме савремености и према њима исказује јасан, критички, ауторски став.

Необична а целовита по свом склопу, изразита по свом књижевно- уметничком приносу, актуелности и укупној вредности, ова књига Владимира Пиштала представља изредно остварење. Истински важан и вредан догађај у нашој књижевности и култури.

Награда, која се састоји из новчаног дела, повеље и плакете са ликом Григорија Божовића, Владимиру Пишталу биће уручена на свечаности у Дому културе ,,Стари Колашин“ у Зубином Потоку у петак, 1. јуна 2018. у 12.00.

Slične vesti