-0.9 C
Belgrade
05/02/2023
region Srbija

Nagrada ERSTE Fondacije za društvenu integraciju

ERSTE Fondacija raspisala je novi konkurs za nagradu za društvenu integraciju, čiji je novčani fond ukupno 610.000 evra, a namenjen je za inovativne i angažovane projekte iz 11 zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

To je treći konkurs ERSTE Fondacije za društvenu integraciju, koji je otvoren do 30. novembra za neprofitne organizacije, državne uprave, organizacije građanskog društva, privatne inicijative, verske zajednice i predstavnike medija koji podržavaju društvenu integraciju i aktivno učestvuju u projektima čiji je cilj podizanje javne svesti i integrisanje pripradnika nacionalnih manjina, marginalizovanih društvenih grupa i pojedinaca sa posebnim potrebama.

U okviru novog ciklusa nagrade, konkurs je proširen na četiri nove zemlje: Mađarsku, Češku, Slovačku i Moldaviju, pored sedam zemalja koje su učestvovale do sada (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Srbija i Slovenija).

Nagrada za društvenu integraciju je ustanovljena 2007. i dodeljuje se svake druge godine radi podsticanja razvoja građanskog društva u zemljama srednje i jugoistočne Evrope. Nagradom se odaje i javno priznanje projektima u oblasti društvene integracije koji nastoje da donesu promene i boljitak čitavom regionu.

Projekti se ocenjuju na osnovu delotvornosti i posebne koristi za društvo u celini, a od užeg izbor od sto kandidata, međunarodni žiri izabraće 30 finalista.

Ceremonija dodele nagrade biće u junu 2011. u Budimpešti.

U želji da pokažu kako obični ljudi mogu da ostvare ciljeve razmišljajući na pravi način, dva člana tima ERSTE Fondacije krenuće na turu biciklima kroz šest zemalja, kako bi sa nevladinim organizacijama i predstavnicima medija razgovarali o nagradi i ohrabrili ih da se prijave na konkurs.

Polazak je predviđen 8. oktobra iz Beča, a tokom dvonedeljnog puta, “biciklisti” ERSTE Fondacije će obići Bratislavu, Peč, Osijek, Vukovar, Brčko, Beograd, Pančevo, Temišvar, Segedin i Budimpeštu.

Više informacija o nagradi ERSTE Fondacije za društvenu integraciju može se naći na sajtu www.integrationaward.org

Sajt ERSTE Fondacije je www.erstestiftung.org

Slične vesti