2.9 C
Belgrade
01/02/2023
Hrvatska region rezultati konkursa Srbija

Nagrada „Edo Budiša“ za 2013. godinu Bojanu Krivokapiću

Bojan_KrivokapicGodišnja književna nagrada  Istarske županije – Regione Istriana „Edo Budiša“ dodjeljuje se u spomen na rovinjskog književnika Eda Budišu (1958-1984), čije je djelo unatoč preranoj smrti ostavilo snažno i prepoznatljivo nasljeđe u istarskoj i hrvatskoj književnosti, pogotovo u kratkim pripovjedačkim formama.

Nagrada se dodjeljuje autoru/ici do 35 godina starosti kojemu/kojoj je u 2013. godini objavljena zbirka kratkih priča na području s kojeg nije potreban prijevod na hrvatski jezik (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora).

Prosudbena komisija za dodjelu ovogodišnje, treće po redu nagrade “Edo Budiša” u sastavu Neven Ušumović, Boris Koroman, Ivan Sršen i Vanesa Begić dodijelila je nagradu

Bojanu Krivokapiću za djelo Trči Lilit, zapinju demoni (Kikinda, Narodna biblioteka “Jovan Popović”)

Knjiga Bojana Krivokapića književni je događaj koji nadilazi granice nacionalnog (srpskog) književnog polja. Ova zbirka priča prevazilazi to i doslovno: pisac suvereno prelazi iz jednog štokavskog (srpskog, bosanskog, hrvatskog) književnog jezika u drugi, kao što i njegovi junaci lutaju Sarajevom, Zagrebom, Beogradom, Novim Sadom… Pripovjedači i junaci Krivokapićevih priča odlikuju se suvremenim, dinamičnim, kolokvijalnim govorom koji odgovara dnevničkoj formi većine ovih zapisa. Međutim, fragmentarnost i anegdotalnost pripovijedanja samo su prividno posljedica dnevničke “lakoće” pisanja: u procesu čitanja čitatelj osvještava kompozicijski smisao montažnih prijelaza i efektnu (najčešće vrlo duhovitu) semantičku povezanost naizgled udaljenih motiva. Lakoća s kojom Krivokapić piše i “skače” iz jednog prizora/grada/jezika u drugi, u dojmljivom je kontrastu spram provodnih tematskih fiksacija njegovih priča, a to su: smrt, raspad obitelji, glad, ludilo. Odsustvo patetike u opisu sveprisutnosti smrti kao svakodnevne činjenice, osobito među junacima kojima bi se širina životnih mogućnosti tek trebala otvoriti, čini najuspjelije priče ove zbirke (Za kim zuje grobne muhe; U traganju za izgubljenom krletkom; Trči Lilit zapinju demoni; Iza kapije) vjerodostojno potresnim.

 

Slične vesti