17.1 C
Belgrade
08/06/2023
rezultati konkursa Srbija

Награда „Доситејево златно перо“ – образложење жирија

Жири Задужбине Доситеј Обрадовић: Душан Иванић (председник), Радомир Путник, Војислав Јелић, Јана Алексић, одсутан Ђорђе Јанић, донeо је једногласнo следећу одлуку:

Прва награда се додељује прозном тексту “Провинцијски мир” Лазара Јановића (Прибој);

Друга награда се додељује за прозу “Победник” Младенке Орлић (Београд);

Трећа награда се додеује тексту “Живот у роману : Читање и омладина” Николе Голубовића (Ниш).

Додељују су похвале следећим радовима:
• „Путевима маслина и борова“ Ивана Шарчевића (Барич);
• „Жанр трагедије и разрешење Есхилове Орестије“ Ђорђа Милинковића (Ваљево);
• „Игњат и две драхме“ Алексе Дамњановића (Неготин).

Образложење

Проза Лазара Јановића је између приче и огледа о смислу живота у модерним временима интернета, таблета, мобилних телефона. Она нас, читаоце, и младе генерације, позива да сачувамо лични, „душевни“, „сопствени мир“ изнад модерних отуђења. Писана добрим језиком, једноставна, јасна, ова проза препознаје искушења модерног човјека и позива га да остане свој, у духу неких од порука Доситеја Обрадовића.

Младенка Орлић, добитница друге награде, у прози Победник, пише из тачке гледишта покојника неку врсту приповетке-огледа, вешто се служећи техникама игре између текста и живог живота, иронично прелазећи на непосредну стварност из двоструке позиције – мртвих и живих и треће позиције, текста који се објављује.

Трећа награда је додељена есеју Живот у роману : Читање и омладина Николе Голубовића (Ниш). То је мала, ефектна расправа о савременим условима комуникације међу људима. Похвала потреби за читањем као смислом живота и књизи као облику задовољства.

Похваљени радови уклапају се у жанрове за које је расписан конкурс, путопис Ивана Шарчевића (Путевима маслина и борова), оглед Ђорђа Милинковића (Жанр трагедије и разрешење Есхилове Орестије) и параболична причица Алексе Дамњановића (Игњат и две драхме). Сва три рада оригиналне замисли (путопис, научни рад, параболична прича) саопштавају или стручно или књижевно примереним средствима.

Награду је подржао Секретаријат за културу Града Београда.

Награде ће бити уручене у четвртак, 19.10.2017. у 12 сати у просторијама Задужбине, Краља Милана 2.

Slične vesti

1 comment

Dejan 07/11/2017 at 13:14

Nemojte trpati eseje, priče i putopise u isti koš. Treba da imate posebne kategorije za svaki žanr koji nagrađujete.

Comments are closed.