2.8 C
Belgrade
29/11/2022
Srbija zemlja

Nagrada “Dani Sarajeva’’ uručena Mirjani Karanović

Nagrada festivala Dani Sarajeva u Beogradu dodijeljena je glumici i pedagoginji Mirjani Karanović 23. maja u teatru Bojan Stupica Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Nagrada se od 2010. godine uručuje osobi ili instituciji koja doprinosi zbližavanju i jačanju saradnje Beograda i Sarajeva.

„Nisam sigurna da sam ovo zaslužila. Kada dobijem priznanje za glumu, znam da sam neku ulogu pripremala, vežbala, borila se za povratno priznanje. A ovo je moj život, to bi bilo to i sa i bez nagrade. Treba živeti sa sobom čitav život, i najbolje je da radiš ono sa čim možeš da živiš, sloboda je u tome da odrediš sa čime možeš da živiš. Sarajevo jeste moj život već 11 godina, tamo često igram u predstavama, osećam ga kao drugu kuću. Užasno mi žao što politika toliko kvari napredak koji postižemo u kulturi„, rekla je Mirjana Karanović.
„Mirjana Karanović kroz čitav svoj rad podstiče slabije da se izbore za svoje mesto u društvu. Oštra na jeziku, prema neprijateljima slobode vrlo je direktna i precizna u odbrani ljudskih prava. Priznanje je zaslužila ne samo profesionalnim, već i javnim delovanjem. Ovo nije glumačka nagrada, dobila je gotovo sva priznanja za glumu, ovo je više pedagoška nagrada i verujem da će joj zato biti posebno drago. Za generacije koje dolaze Mirjana je primer vrhunske umetnice koja nije izgubila osećaj za društvo u kom živi. Ni danas, 20 godina od početka opsade Sarajeva nije prestala da opominje na posledice koje je rat doneo„, naglasio je prije uručenja nagrade Andrej Nosov, predsjednik Hartefakt fonda.

Direktorica Inicijative mladih za ljudska pravaMaja Mićić, istakla je da je Mirjana Karanović svojim primjerom i djelom doprinjela jačanju regionalne saradnje u doba kada tako nešto u javnosti nije bilo popularno.

Nagradu je uručio njen prošlogodišnji laureat, glumac Branko Cvejić, po završetku uspješne beogradske premijere predstave Sumnja u teatru Bojan Stupica. Komad rediteljice Selme Spahić izveo je sarajevski Kamerni teatar 55.

Nešto ranije, u punoj velikoj sali Doma omladine beogradsku premijeru imali su filmovi Šejle Kamerić Sreća i 1395 dana bez crvene. Prije projekcije filma 1395 dana bez crvene, autorica je istakla da se nada da će publika osjetiti optimističnu poruku filma čiji naslov referiše na iskustvo kretanja i preživljavanja stanovnika Sarajeva tokom opsade, kada im je savjetovano da ne nose jarke ili upadljive boje koje bi skrenule pažnju snajperista.

Drugi dan festivala završen je proslavom u klubu Blow up, na kojoj je nastupio sastav Sarajevo Drum Orchestra.

Tekst i foto: radiosarajevo.ba

Slične vesti