2.2 C
Belgrade
09/02/2023
region rezultati konkursa

Nagrada „Biljana Jovanović“ Zvonku Karanoviću

Zvonko_KaranovicŽiri u sastavu Jasmina Vrbavac (predsednik), Tamara Krstić i Bojan Vasić, odlučio je da književna nagrada „Biljana Jovanović“, koju dodeljuje Srpsko književno društvo, za 2013. godinu pripadne Zvonku Karanoviću za knjigu „Kavezi“, objavljenu u izdanju LOM-a iz Beograda

Zbirka pesama u prozi Zvonka Karanovića, smatra žiri, inovatnivno je osvežila domaću književnost jednim pogledom sa strane, književnim eksperimentom, urbanim senzibiltetom i dahom kosmopolitizma. Hrabrošću da se piše i govori izvan konvencija i dominantnih glasova, knjiga „Kavezi“ približila je autora i duhu autentičnog književnog izraza Biljane Jovanović, kao i njene lične slobode.

„Za Biljanu Jovanović pobuna je bila način života i njena poetika. U knjizi Zvonka Karanovića pobuna je protiv ‘Kaveza’ – ljudskih omeđenosti telom, jezikom, društvom. U osnovi, ovo je knjiga preispitivanja identiteta i sloboda u savremenom svetu.

Egzistencijalna drama junaka dešava se van domašaja puke svakodnevice, a granice se najpre ukidaju u prostoru umetnosti – u prepletenim svetovima filma, muzike i književnosti. Otključati kavez za Zvonka Karanovića znači premašiti i granice žanra jer pesma u prozi može postati jedinica (poglavlje) strukture romana u stihovima“, navosi se u obrazloženju žirija, koji je tu priliku iskoristio da skrene pažnju i na još jednu knjigu koja se kvalitetom izdvojila iz užeg izbora, a to je zbirka pesama Petra Matovića, „Odakle dolaze dabrovi“, koja je dobila jedan glas, dok je Karanović osvojio dva glasa.

Slične vesti