21.5 C
Belgrade
09/06/2023
rezultati konkursa Srbija

Награда „ Бајо Џаковић“ Тијани Сладоје

Жири 37. Међународног Фестивала поезије „Српско перо“ Јагодина, у саставу Бранислав Зубовић, председник, и чланови Иван Сокач и Иван Лаловић, једногласно је одлучио да  награду „Бајо Џајовић“ за књижевно уметнички израз који на упечатљиво бунтован начин пркоси аномалијама епохе, света и живота, додели песникињи Тијани Сладоје (Сарајево, 1989) за књигу „Одеротине“, објављену 2021. године, у издању Завода за проучавање културног развитка.

            Уздижући питања о положају песника, одређујући се према себи с једне стране и према свету с друге, Тијана Сладоје бунтовно пева о томе јазу, непристајању на суморно друштво пуно патњи, ограђујући се од стереотипа које нам то друштво нуди.  Жири примећује да је поезија Тијане Сладоје  чист израз душе урбаног интелектуалца  који се заснива на аутентичним песничким сликама и непоколебљивом животном  креду.

Награда „Бајо Џаковић“  установљена је у част познатог,  аутохтоног јагодинског песника и боема Баја Џаковића, и додељује се афирмисаним ауторима за најбољу књигу песама или кратких прича објављену између два фестивала. Досадашњи добитници награде су  песници Бранислав Зубовић и Дејан Петровић Кобајаши.

О песникињи:          

Тијана Сладоје је рођена у Сарајеву 1989. године. Завршила је мастер студије из енглеске књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду. Објавиљивала је преводе и поезију у више часописа: Траг, Поља, Летопис МС, Сент… као и електронским часописима и сајтовима. Била је у најужим изборима за награде за млађе песнике: Голубица у Сомбору, Слово Горчина у Стоцу, Пегаз у Београду…

Уврштена у неколико антологија поезије млађих песника.

Књига песама “Одеротине”, штампана је као део Награде „Новица Тадић” 2021. године у Београду.

Slične vesti