4.6 C
Belgrade
31/01/2023
Srbija zemlja

Muzeju u Prijepolju specijalna evropska nagrada

Prijepolje – Muzej iz Prijepolja dobio je specijalnu nagradu Evropskog muzejskog foruma za pokrenute i realizovane projekte koji afirmišu multikulturalnost, saopšteno je u subotu kasno uveče u portugalskom gradu Penafile.

Žiri Evropskog muzejskog foruma donio je sinoć odluku o dobitniku prestižne nagrade koja se od 1977. godine dodjeljuje pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope.

U konkurenciji za evropska priznanja ove godine je bilo 60 muzeja iz evropskih kulturnih metropola od kojih je u drugi krug nominovano 35.

Muzej iz Prijepolja je prva takva ustanova iz Srbije i okolnih država koja se našla među finalistima.

-Od tri specijalne nagrade jedna je pripala našem Muzeju. Za pokrenute i realizovane projekte, a naročito za projekat ‘Na svetim vodama Lima’ pripala nam je specijalna nagrada Evropskog muzejskog foruma. Taj projekat se sprovodi na teritoriji Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine gdje će, na širokom prostoru od Prokletija do Višegrada, biti popisani i zaštićeni svi rimski, vizantijski, pravoslavni i islamski spomenici na obe obale rijeke. Za nas je ovo ogroman uspjeh i potvrda da i Muzej u provinciji, sa skromnih 2.600 eksponata i godišnjim budžetom od svega nekoliko miliona dinara, može da radi po evropskim standardima, rekao je direktor Muzeja u Prijepolju Slavoljub Bato Pušica.

Muzej u Prijepolju koji je otvoren 1991. godine jedini van Beograda zadovoljava sve propisane muzejske standarde. Nakon rekonstrukcije prije četiri godine zgrada je proširena na 700 kvadrata, a muzej je dobio nove galerije, podzemni depo, lapidarijum, ljetnju scenu i centralnu klimu.

Izvor Beta

Slične vesti