5.7 C
Belgrade
09/12/2022
festivali pozorište region Srbija vesti

Mucijevi dani

Festival posvećen pozorišnom reditelju Ljubomiru Muciju Draškiću (1937-2004) biće održan od 18. do 24. maja u Ateljeu 212, čiji je bio dugogodišnji upravnik, a učestvuju pozorišta iz Beograda, Novog Sada, Kruševca, Sombora, ali i Zagreba i Sarajeva.

“Mucijevi dani” prvi su pokušaj da se napravi “mali festival sa velikim ciljevima”, koji će probati da smanji i približi prostorne, idejne, umetničke i sve vrste udaljenosti koje naizgled nisu velike, ali nam se ponekad čine nepremostivim, naveo je Atelje 212 u najavi programa, koji počinje premijerom komedije “Pazarni dan” Aleksandra Popovića, u režiji Egona Savina.

Radnja te komedije, u kojoj igraju Branimir Brstina, Ljubomir Bandović, Milica Mihajlović, Gordan Kičić, Anita Mančić.., događa se 30-ih godina 20. veka u vreme velikih političkih previranja, kada su po srpskim varošima i selima špartali revolucionari, propagirajući ideologiju koja je u to vreme bila sasvim nerazumljiva i strana stanovništvu.

U društvu prepunom umišljenih i proračunatih političara koji svom narodu prodaju maglu i bezdušno ga iznose na pazar, junaci te komedije se strasno, po cenu svake patnje, pa i života, zalažu za maglovite političke ideje o srećnom društvu i srećnim ljudima. Siroti i sasvim na margini društva, svi oni koje život nije pomilovao, idu srcem i prostodušnošću, dok mali provincijski moćnici njima žestoko manipulišu svojim poslom i svojim računom.

Međutim, kada se političke strasti uzburkaju, onda se sve menja, jer u politici smutnih vremena sreća se iznenada može preokrenuti u svoju suprotnost. Dok u jednom trenutku zavedeni i pritvoreni revolucionari tuku i ponižavaju gazde i silnike, već sledećeg je sve obrnuto. U stvari stradaju i jedni i drugi. A najviše strada ljudska duša…

Za 19. maj najavljena je nagrađivana predstava “Brod za lutke” Milene Marković, u režiji Ane Tomović i izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, dok će dan kasnije zagrebačko Dramsko kazalište Gavella izvesti “Per Gint” Henrika Ibzena, u režiji Aleksandra Popovskog, a 21. maja Kruševačko pozorište “Dunda Maroja” Marina Držića, u režiji Kokana Mladenovića, sadašnjeg upravnika Ateljea 212.

Sarajevski Kamerni teatar 55 22. maja izvešće predstavu “Žaba” Dubravka Mihanovića, u režiji Elimira Jukića, a u Beogradu gostuje, inače, i povodom “Dana Sarajeva”.

Novosadsko pozorište – Újvidéki Színház izvešće 23. maja predstavu Ričarda O’Brajana “Rocky Horror Show”, u režiji Viktora Nađa, a u završnici će somborsko Narodno pozorište nastupiti komadom “Kate Kapuralica” Vlaha Stullija, u režiji Jagoša Markovića.

Linija koja povezuje gradove iz kojih dolaze gostujuće predstave zapravo formira put koji je iz svog pozorišnog i stvaralačkog centra, Ateljea 212, prelazio Muci Draškić, ostavljajući neizbrisiv trag za sobom u tim centrima.

Svake večeri poseban žiri biraće glumca večeri koji, kao nagradu, dobija specijalno za tu priliku izrađen srebrnjak sa izgraviranim Mucijevim likom.

“Mucijevi dani” zamišljeni su kao otvoreni prostor dramske igre za prijateljsko upoznavanje sa pozorišnim predstavama zasnovanim na osnovnim pozorišnim postulatima Draškića, a to su: “jak tekstualni predložak, ali sa maksimalnom slobodom, koja otvara prostor za glumačku maštu i razvijanje maštovite glumačke igre”.

Festival, prema navodima organizatora, ima ambiciju da ponovi i potvrdi ono čemu je sam Muci Draškić uvek težio tokom bogatog delovanja u pozorištu, a to je „predstava koja je u koespodenciji sa publikom i od nje zavisi, jer svako veliko pozorište mora da vodi računa o tome za koga i zbog čega nešto igra i da ima svest o tome kome se obraća i zašto“.

Prateći program u gornjem foajeu čine video projekcije najznačajnijih Draškićevih predstava u Ateljeu 212 “Kneginja iz Foli-Beržera”, “Radovan Treći”, Kralj Ibi”, “Sveti Georgije ubiva aždahu”, “Bekstvo”, “Marija Stjuart”, “Marija se bori sa anđelima” i “Molijer”.

Biće prikazana i TV serija “Pozorišni praktikum” Branka Kičića, u produkciji RTS-a 1999. godine, u kojoj Draškić govori o svom životu i radu u pozorištu.

Draškić je 2009. godine dobio plato nazvan njegovim imenom na prostoru pored letnje scene Ateljea 212, na osnovu odluke Skupštine grada Beograda.

Tom prilikom je uručena i nagrada za režiju “Ljubomir Muci Draškić”, koja je ustanovljena 2005. godine u njegovu čast, a za 2009. ravnopravno je dodeljena Ivi Milošević za režiju „Proslave“ Tomasa Vinterberga u Ateljeu 212 i Snežani Trišić za režiju „Samoudice“ Aleksandra Radivojevića, takođe u Ateljeu 212.

Nagrada „Ljubomir Muci Draškić“ dodeljuje se bijenalno na dan rođenja Draškića, a prva dobitnica bila je 2005. godine Milica Kralj.

Rođen u Zagrebu 1937. godine, a preminuo u Beogradu 25. januara 2004. godine, Draškić je bio upravnik Ateljea 212 od 1984. do 1996. godine, postavivši neke od najvećih hitova i istovremeno najznačajnijih pozorišnih umetničkih ostvarenja.

PROGRAM MUCIJEVIH DANA 2011.

17. maj 2011.
Velika scena, 20.00

PREMIJERA

Miloš Radović
TRST

Atelje 212, Beograd

Režija: ALISA STOJANOVIĆ

Igraju: BRANKA PETRIĆ, FEĐA STOJANOVIĆ, JELISAVETA SEKA SABLIĆ, BRANISLAV ZEREMSKI, SVETOZAR CVETKOVIĆ, DARA DŽOKIĆ, ISIDORA MINIĆ, MILICA MIHAJLOVIĆ, KATARINA ŽUTIĆ, MILOŠ KLANŠČEK, FANG PINYAN, IVAN BRKLJAČIĆ

Premijera predstave TRST otvoriće drugi festival MUCIJEVI DANI u Beogradu!

18. maj 2011.
Velika scena, 20.00

Petar Mihajlović
RADNIČKA HRONIKA

Sterijino pozorje, Novi Sad
Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka

Režija i adaptacija: ANA ĐORĐEVIĆ

Igraju: BANKO JANKOVIĆ, ZLATAN VIDOVIĆ, MILJKA BRĐANIN BABIĆ, SANDRA LJUBOJEVIĆ, GORAN JOKIĆ, ŽELJKO ERKIĆ, DRAGANA MARIĆ

19. maj 2011
Velika scena, 19.00

Vilijam Šekspir

HAMLET

Dramski teatar, Skoplje

Režija:  DEJAN PROJKOVSKI

Igraju: DEJAN LILIĆ, BRANKO GORČEV, KATERINA KOCEVSKA, DRAGAN SPASOV, LAZE MANASKOVSKI, IGOR STOJČEVSKI, FILIP TRAJKOVIĆ, VIKTORIJA STEPANOVSKA, IGOR ANGELOV, ALEKSANDAR GEORGIESKI, IGOR GEORGIEV, NIKOLA ACESKI, SLOBODAN TRENDOV

20. maj 2011.
Velika scena, 20.00

Rjunosuke Akutagava
ŽIVOT LUDE

HNK Ivan pl. Zajc i HKD Teatar, Rijeka

Režija i dramatizacija: DAVID DOIASHVILI

Igraju: DAMIR ORLIĆ, DRAŽEN MIKULIĆ, IGOR KOVAČ, TANJA SMOJE, EDITA KARAĐOLE, JELENA LOPATIĆ, ANDREJA  BLAGOJEVIĆ

21. maj 2011.
Velika scena, 20.00

Nikolaj Vasiljevič Gogolj
REVIZOR

Dubrovačke ljetnje igre
Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb

Režija: JERNEJ LORENCI

Igraju: VILIM MATULA, NINA VIOLIĆ, KARLA BRBIĆ, JADRANKA ĐOKIĆ, SRETEN MOKROVIĆ, DORIS ŠARIĆ – KUKULJICA, FILIP NOLA, ROBERT UGRINA, MIHA BEZELJAK, JAN KEREKEŠ, EDVIN LIVERIĆ

22. maj 2011.
Velika scena, 20.00

Miroslav Krleža
GOSPODA GLEMBAJEVI

Atelje 212, Beograd

Režija: JAGOŠ MARKOVIĆ

Igraju: BORIS CAVAZZA, ANICA DOBRA, NIKOLA RISTANOVSKI, JELENA ĐOKIĆ, VLASTIMIR ĐUZA STOJILJKOVIĆ, BRANISLAV TRIFUNOVIĆ, TANASIJE UZUNOVIĆ, SVETOZAR CVETKOVIĆ, MLADEN SOVILJ, STEFAN TRIKOŠ, ALEKSANDAR ĐURĐIĆ

23. maj 2011.
Velika scena, 20.00

Abdulah Sidran

OTAC NA SLUŽBENOM PUTU

Atelje 212, Beograd

Reditelj i autor songova: OLIVER FRLJIĆ

Igraju: VLASTIMIR ĐUZA STOJILJKOVIĆ, BRANISLAV TRIFUNOVIĆ, HANA SELIMOVIĆ, FEĐA STOJANOVIĆ, IVAN JEVTOVIĆ, ALEKSANDRA JANKOVIĆ, NIKOLA JOVANOVIĆ, TANJA PETROVIĆ, ALJOŠA VUČKOVIĆ, DANICA MAKSIMOVIĆ, MIODRAG KRSTOVIĆ, EROL KADIĆ, IRENA POPOVIĆ, GLIGORIJE MARINKOVIĆ, JELENA BLAGOJEVIĆ /NINA RACA, MILOŠ KLANŠČEK Muzičari: NIKOLA DRAGOVIĆ, ĐORĐE ANTIĆ, UROŠ ANTIĆ, VLADIMIR GURBAJ, DANILO TIRNANIĆ

19. maj 2011.
Teatar u podrumu, 20.30

KABARE ZLATNIH GODINA

Cafe Teatar, Ljubljana

Po romanu „Kuba libre“ Marka Vezovišeka

Režija: JAŠA JAMNIK
Igraju: LARA JANKOVIČ i GREGOR STRNIŠA

23. maj 2011.


Teatar u podrumu, 22.00

MASTER CLASS Emira Hadžihafizbegovića

(Prezentacija rada dramske radionice)

Slične vesti