2.9 C
Belgrade
01/02/2023
region strip zemlja

Mornar Popaj danas proslavio 83. rođendan

Mornaj Popaj, muškarčina sa tetoviranim sidrima na podlakticama i lulom u ustima, koja svoju nadljudsku snagu crpi iz spanaća, danas slavi 83. rođendan.

Izmislio ga je Amerikanac Elzi Krajsler Segar i predstavio prvi put 17. januara 1929. godine u tada već deceniju starom stripu Thimble Theatre.

Glavni junak Kastor se sa drugarom Hamom uputio na prekookeansko putovanje kada se obratio čovjeku u mornarskom odijelu s tetovažom sidra na ruci riječima: „Hej ti! Da li si ti mornar?“.

Povlačeći dim iz mornarske lule i žmureći na jedno oko, Popaj je uzvratio: „Jok, mislim da sam kauboj.“

Od tog trenutka postao je sastavni dio stripa Thimble Theatre i ubrzo postao toliko popularan da je i strip promijenio ime u njegovo.

Vrlo brzo slavni strip junak je doživio i svoju ekranizaciju, pa je između 1933. i 1957. godine napravljeno oko 230 kraćih epizoda, kao i tri duža animirana filma o Popaju: Mornar Popaj sreće Sinbada moreplovca (Popeye the Sailor Meets Sinbad the Sailor), Popaj susreće Ali Babinih 40 razbojnika (Popeye Meets Ali Baba’s Forty Thieves) i Aladin i njegova čarobna lampa (Aladin and his Wonderful Lamp).

Do 1988. godine, broj crtaća o Popaju porastao je na čak 638.

Filmsku verziju Popaj je dobio 1980. godine. Film je režirao čuveni Robert Altman. Mornara je igrao Robin Vilijams, a Olivu Šeli Duval.

Slične vesti