0.7 C
Belgrade
28/01/2023
nagrađeni radovi region

Morin Kudić: Mogu… (Književni krug Karlovac 2008 – prva nagrada)

Probuditi se s psovkom jer mrzim jutro. Pomisliti da je živo sranje znati kako će mi dan izgledati. Pogledati u ogledalo s prezirom. Oprati zube reda radi, u pola minute. Obući prvo što mi dođe pod ruku. Ići na posao automobilom, iako mi je ured udaljen kilometar i pol. Otključati vrata ureda osupnuta gađenjem od uvijek istih zidova. Popiti kavu natašte i zapaliti cigaretu. Javiti se na telefon s usiljenom ljubaznošću. Jesti fast food za marendu. Odraditi dan jer moram. Razmišljati usput kako sve to pomalo nema smisla. Otići kući umorna, i sita svega što je bilo i što će biti. Skuhati ručak jer i to moram. Pobjeći u popodnevni drijemež, brže da prođe vrijeme i sve ostalo što je neupitno. Čuti najavu dnevnika. Odvesti psa u šetnju, nikako da ugine, životinja metuzalemska. Ispružiti se na kauču uz film u devet. Sjetiti se kako bi bio red otići spavati jer rano ustajem. Obući pidžamu, obići kupatilo. Leći s psovkom jer mrzim rano ustajanje. Spavati bez snova.

Probuditi se sa željom „da mi je još pet minuta“. Pomisliti da je možda bolje da ustanem. Pogledati u ogledalo, ravnodušno. Oprati zube radi svježeg daha, za minutu. Obući ono što sam sinoć pripremila. Ići na posao automobilom, da ranije stignem. Otključati vrata ureda razmišljajući što me prvo čeka. Popiti kavu iz automata, bez šećera. Javiti se na telefon s naučenom ljubaznošću. Jesti sendvič pripremljen kod kuće za marendu. Odraditi dan jer mogu biti sretna što radim. Razmišljati usput koji je to zapravo blagoslov. Otići kući gladna. Skuhati ručak, nešto fino. Pobjeći u šumu, protegnuti noge i ubrati pokoju gljivu. Čuti prve tri vijesti na dnevniku. Odvesti prijateljičinog psa u šetnju, budući da ona radi. Ispružiti se na kauču uz CSI. Sjetiti se kako bi bilo dobro napisati to do listu za sutra. Obući pidžamu, otuširati se prije toga. Leći u mekanu postelju i mirno zaspati. Spavati snom pravednika.

Probuditi se nakon što je budilica razbudila pol susjedstva. Pomisliti da je drama kako brzo svane. Pogledati u ogledalo i smijati se zgužvanom licu. Oprati zube fiksirajući udubine od jastuka na licu i krmelje u očima. Obući nešto udobno. Ići na posao automobilom, jer uvijek kasnim. Otključati vrata ureda s olakšanjem što nisam jedina koja kasni. Popiti zeleni čaj. Javiti se na telefon radosna što nakon dugo vremena čujem dragu kolegicu. Jesti tost za marendu, na terasi kafića u centru grada. Odraditi dan, dok me još ne hvata fjaka. Razmišljati usput kako ću provesti ostatak dana. Otići kući u trku. Skuhati, ne – podgrijati zapravo ono od jučer. Pobjeći s prijateljicom na kavu u centar grada. Čuti od nje što je novo. Odvesti je kući jer joj muž ima auto. Ispružiti se na praznom kauču s laptopom u krilu. Sjetiti se sestrični mejlati rođendansku čestitku. Obući pidžamu i napraviti stretching prije spavanja. Leći u krevet, pročitati dva reda knjige. Spavati kao top.

Probuditi se prije budilice. Pomisliti da je zbilja nevjerojatno kako to uvijek učinim. Pogledati u ogledalo i namjestiti smiješak. Oprati zube, školski. Obući novo odijelo naručeno iz Quellea. Ići na posao automobilom, slušajući servisne informacije na radiju. Otključati vrata glavne zgrade jer poprilično ranim. Popiti kavu s mlijekom. Javiti se mejlom kolegama u susjednoj županiji, radi dogovora oko skorašnjeg sastanka. Jesti salatu za marendu. Odraditi sve s to do liste i provjeriti ima li još nešto. Razmišljati kako je dobro već sada odraditi i ponešto od sutradan. Otići kući zadovoljna. Skuhati juhu od povrća, danas je dan za povrće. Pobjeći od frižidera jer je u njemu ostalo puretine od jučer. Čuti se s majkom telefonom. Odvesti je do frizera, obje smo naručene. Ispružiti noge po povratku kući, brzim hodanjem dva kilometra oko kvarta. Sjetiti se s ponosom koliko sam to kila imala prije samo godinu dana. Obući pidžamu, skinuti šminku i oprati zube, školski. Leći u krevet, pročitati poglavlje posljednjeg bestsellera. Spavati snom za ljepotu.

Probuditi se rekonstruirajući noćašnji san. Pomisliti da je ludnica što sve sanjam i što sve podsvijest poručuje. Pogledati u ogledalo i reći si kako sam lijepa. Oprati zube, i dalje razmišljajući o snu. Obući se u žive boje, jer me vesele. Ići na posao nekim drugim putem, jer me i to veseli. Otključati vrata praznog ureda s glasnim „Dobro jutro!“, jer me to podsjeća na prijateljicu koja isto čini. Popiti Nescaffe s nekim novim okusom. Javiti se dragom, sms-om, poželjeti mu poletan dan. Jesti naranču i grejp za marendu, jer me citrusni mirisi vesele. Odraditi dan lagano, bez nepotrebnog stresa, sve se stigne. Razmišljati kako je zapravo glupo razmišljati. Otići kući kraticom danas. Skuhati nešto lagano i brzo, dolazi mi dragi. Pobjeći s njim u pol ručka u krevet, jer smo si nedostajali. Čuti od njega volim te, i reći mu isto, iako oboje to znamo. Odvesti se do mora, prošetati. Ispružiti se na plaži i uživati u sutonu. Sjetiti se kako smo bili blesavi dok smo romantiku držali blesavom. Obući njegovu majicu, jer je uz more prohladno, a svoju sam zaboravila. Leći uz njega i osjetiti se blagoslovljenom od života. Spavati kasnije od planiranog, jer je noć zvjezdana i šteta je to propustiti.

Probuditi se, pomisliti, pogledati, oprati, obući se, ići, otključati, popiti, javiti se, jesti, odraditi, razmišljati, otići, skuhati, pobjeći, čuti, odvesti, ispružiti, sjetiti se, obući, leći, spavati…
Probuditi se, pomisliti, ići, sjetiti se…
Probuditi se…
Ići…

O autorki: rođena 1974.g. u Labinu, gdje i živi. Piše poeziju i prozu. Objavljivala u časopisima i zajedničkim zbirkama.
Majka 11-godišnjeg sina, djelatnica humanitarne organizacije, studentica, moderatorica i voditeljica.
Pripremila zbirku kratkih priča “Ovaj proizvod nije testiran na životinjama”, koju nudi ozbiljnom izdavaču za objavu.

Slične vesti