0.7 C
Belgrade
28/01/2023
Bosna i Hercegovina izložbe

Mladen Miljanović predstavlja savremenu umetnost iz Bosne i Hercegovine u okviru grupne izložbe u Beču

Pobednik Henkel Art.Award. takmičenja za 2009. godinu otvara izložbu „Krieg.Kunst.Krise“

Mladen Miljanović, pobednik konkursa Henkel Art.Award. za 2009. godinu otvorio je juče grupnu izložbu pod nazivom “Krieg.Kunst.Krise” (Rat.Umetnost.Kriza) u Galeriji ArtPoint u Beču, gde je predstavio svoja umetnička dela, zajedno sa delima Edina Numankadića, Vese Sovilja, Ive Simičić i Radenka Milaka. Izložba predstavlja pregled savremene umetnosti u Bosni i Hercegovini.

Izložena umetnička dela stvorili su umetnici koji su osetili uticaj rata, svaki na svoj način. Kao pripadnik mlađe generacije, Mladen Miljanović proveo je više godina svog detinjstva i mladosti suočavajući se sa ratom, stoga izložba „Rat.Umetnost.Kriza“ predstavlja njegovu transformaciju iz vojnika u umetnika.

Izložba traje od 13. aprila do 3. juna 2011. godine (radnim danima između 14.00 i 18.00 časova) u Galeriji ArtPoint, u ulici Universitätsstraße 5, 1010 Beč, dok se više informacija može naći na internet stranici www.kulturkontakt.or.at/artpoint.

Miljanović je dobitnik Henkelove nagrade za umetnost za 2009. godinu – Henkel Art.Award., konkursa namenjenog mladim umetnicima koji ta kompanija organizuje u regionu centralne i istočne Evrope još od 2002. godine. Henkel Art.Award. uključuje novčanu nagradu od 7.000 evra, organizovanje izložbe u matičnoj zemlji umetnika, kao i individualnu izložbu u bečkom muzeju MUMOK, uključujući objavljivanje kataloga umetničkih dela. Izložba pobednika konkursa za 2009. godinu, Mladena Miljanovića, u bečkom muzeju MUMOK održana je u periodu od juna do septembra 2010. godine pod nazivom “Muzejska usluga”.

Henkel Art.Award nastoji da podrži i pokrene profesionalnu karijeru umetnika. Dugoročna posvećenost kompanija Henkel u centralnoj i istočnoj Evropi već je krunisana uspehom, koji se najbolje ogleda u uspešnim međunarodnim izložbama ranijih dobitnika Henkel Art.Award nagrade, kao što su Dan Perjovschi i Miha Strukelj.

Henkel, sa vodećim brendovima i tehnologijama, posluje širom sveta u tri oblasti: kućna hemija, sredstva za ličnu negu, kao i građevinski, industrijski i lepkovi široke potrošnje. Kompanija Henkel osnovana je 1876. godine, a danas je lider na potrošačkom i industrijskom tržištu, sa poznatim brendovima kao što su Persil, Schwarzkopf i Loctite. Henkel zapošljava oko 48.000 ljudi, a u fiskalnoj 2010. godini ostvario je prodaju od 15,092 milijardi evra i operativni profit od 1,862 milijardi evra. Henkelove preferencijalne akcije uvršćene su u nemački berzanski DAX indeks, dok se kompanija nalazi na Fortune listi 500 vodećih svetskih kompanija.

Slične vesti