21.5 C
Belgrade
09/06/2023
Hrvatska region teorijski radovi

Mislava Zuppa Rašić: Seks, Grad i Kulturalna teorija (1 i 2)

* Od 13. 7. 2011., pa nadalje svake naredne srede, Konkursi regiona objavljivaće po jedno poglavlje diplomskog rada naše saradnice i magistrice mediologije iz Splita Mislave Zuppe Rašić – Seks, Grad i Kulturalna teorija.

SADRŽAJ:

1. UVOD………………………………………………………………………….3

2. IZA KULISA SEKS I GRADA………………………………………………..5

3. PSIHOLOŠKA KARAKTERIZACIJA LIKOVA……………………………8

            3.1 CARRIE BRADSHAW……. . …. …………………………………..8

            3.2 MIRANDA HOBBES……………………………………………….13

            3.3 CHARLOTTE YORK………………………………………………16

            3.4 SAMANTHA JONES……………………………………………….19

4. „ŽENE PIŠU IZ MATERNICE“……………………………………………..22

5. MODA……………………………………………………………………….. 28

6. NEW YORK ………………………………………………………………….36

7. POLITIKA I SEKS……………………………………………………………46

            7.1 HOMOSEKSUALNA VIDLJIVOST………………………………. 54

8. OPROST, ISPOVIJED I PRIJATELJSTVO –

religijsko naslijeđe Seks i Grada….………………………………………………58

9. ZAKLJUČAK…………………………………………………………………..67

10. LITERATURA………………………………………………………………..69

11. POPIS IZVORA……………………………………………………………….73

 


Seks, Grad i Kulturalna teorija

Mislava Zuppa

 

SAŽETAK: Rad donosi analitičku fuziju kulturalne teorije i serije Seks i Grad. Seks i Grad, američka je serija nastala kao izmijenjena ekranizacija knjige autorice Candace Bushnell. Psihološkom karakterizacijom likova čitatelje podrobno upoznajem sa svim značajnim likovima Seks i Grada. Važnost činjenice da je Carrie književnica/kolumnistica preslikala sam na suštinsku važnost potonjeg za feminističku teoriju, tim činom stupivši u dijalektičan odnos dvaju diskursa. Žensko pismo označava prostor slobode u svojevrsnom paradoksu. Najopasnija kulturološka opreka očituje se u marginaliziranju i diskriminaciji žena kroz jezik, medije i politiku, preciznije ideologiju. Stilistica serije Patricia Field, Mirandu, Carrie, Charlotte i Samanthu, pretvorila je u modne ikone, stoga je odjeća postala poput još jednog lika, a modne marke deificirane. Seks i Grad veoma je snažna reklama za sve prezentirane modne trendove, ali i za New York koji je promoviran virtuoznim strategijama postavši gotovo utopijom. Želja za konzumacijom spektakla nametnuta je od strane filmske, kulturne i turističke industrije te utemeljena na medijskim simulacijama, zbog toga je Seks i Grad uzet za primjer. Likovi serije, također, razbijaju diskriminatornu tradiciju supruge i majke kao ultimativnog dostignuća jedne emancipirane žene, sve osim Charlotte. Politika predstavlja važnu temu za ovaj rad, jer u njoj, prema feminističkoj kritici, leži podrijetlo diskriminacije. Stereotipi su produkt vladajuće ideologije i/ili politike zbog čega homoseksualci još uvijek vode rat protiv pogrešno uspostavljenih stereotipa. Ljubav pokreće seriju Seks i Grad, formira naraciju, utječe na fabulu i mijenja ishode, no osim ljubavi važan je koncept oprosta i prijateljstva.

KLJUČNE RIJEČI: Seks i Grad, žensko pismo, modna industrija, politika, oprost

 

Od srca se zahvaljujem ljudima koji su mi pomogli realizirati ovaj rad.
Posebne zahvale upućujem mentorici dr. sc. Saši Vojković na strpljenju, trudu i pomoći.
Seks, Grad i Kulturalnu teoriju posvećujem mužu Danijelu koji me beskrajno podržavao.
Hvala!

  1. 1.      UVOD

            Rad Seks, Grad i Kulturalna teorija nastao je kao fuzija fascinacije serijom Seks i Grad i mnogih kulturalnih teorija. Obe komponente sjedinjene u čudesnom spoju predstavljaju moje dvije velike ljubavi kojima sam pristupila unijevši se kompletno, što će se tijekom iščitavanja rada moći i primijetiti. Cilj rada je čim koherentnije povezati metodologiju kulturalnih studija i  primjer proizvoda popularne kulture.

Planiram iznijeti općenite podatke o seriji i psihološkom karakterizacijom likova čitatelje na intimnijoj razini upoznati s četiri glavna lika Carrie, Charlotte, Mirandom i Samanthom koje svojim životima tematiziraju i pokreću radnju serije. Usprkos velikoj popularnosti nisam i ne ću prejudicirano pretpostaviti da je serija svima poznata koliko i meni samoj.

Imajući na umu važnost ženskog pisma za feminističku literarnu kritiku planiram povezati koncept kolumni, njihovu tematiku i Carrie Bradshaw, kao glavni lik Seks i Grada, koja je spisateljica i kolumnistica za fiktivne NY novine. Nadalje namjeravam osvijetliti modnu industriju koja je strukturalno inkorporirana u seriju na višestruko mnogo razina, ukazati na virtuoznost stilistice  Patricie Fields koja je svojim radom na seriji utjecala na samu modnu industriju, ali i na publiku.

Elaborirat ću razglednicu New Yorka koji, kako i sam naslov serije sugerira, reprezentira glavno mjesto radnje smještene u, nazovimo ga, čarobnom gradu. Pri analizi grada planiram propitati na koje se načine reprezentiraju i stvaraju određena poznata mjesta te kako se proizvodi fascinacija mjestom koja počiva na imaginariju i konotativnim značenjima slika, preciznije reklama. Posebno ću se fokusirati na politiku i političnost koji smatram konstantno prisutnom u seriji pri čemu ću se referirati na feminističku teoriju koja upravo u politici i državi vidi glavni izvor diskriminacije. Ovoj temi planiram posvetiti posebnu pozornost zbog težine stapanja sa samim sadržajem serije koji mnogima djeluje banalnim. Unutar poglavlja o politici ukazat ću na postojanje stereotipa koji se plasiraju društvu medijskim prostorom, na temi homoseksualne vidljivosti uz jasne poveznice s lezbijskim i gay momentima iz serije. Dokazat ću da Seks i Grad uspješno propituje diskriminatorne stereotipe ne dajući im mira. Posljednje poglavlje, posvetit ću pravoj ljubavi koja u seriji pokreće radnju, povezuje likove i kreira sudbine. Imajući na umu koncept oprosta i ispovijedanja grijeha, elaborirat ću ih u duhu kršćanskog naslijeđa na način da ću ih povezati s primjerima iz serije. Politikom prijateljstva imam u planu objasniti važnost koncepta i formacije prijateljstva za seriju Seks i Grad iz razloga što prijateljstvo predstavlja supstituciju za obitelj glavnim protagonisticama. Tijekom rada referirat ću se na brojne teoretičarke i teoretičare koji su pridali adekvatnu važnost svim temama koje ću povezati sa serijom Seks i Grad.


  1. 2.      IZA KULISA SEKS I GRADA

            Čitav rad Seks, Grad i Kulturalna teorija inspiriran je sadržajem serije Seks i Grad kao i sadržajem mnogih kolegija odslušanih tijekom ovih 5 godina studiranja. Iz tog razloga na samom početku odlučila sam uvesti čitatelje u formalne detalje serije kako bih ukazala na vremenski okvir snimanja i odvijanja radnje, ali i napravila kratak uvod za sve one koji ne poznaju likove niti glumačku postavu koja je utjelovila iste.

  Slika 1. Najava serije Seks i Grad

            Seks i Grad, američka je serija HBO produkcije nastala kao djelomična, izmijenjena ekranizacija knjige autorice Candace Bushnell. Knjiga je skup kolumni koje je autorica pisala za poznate novine New York Observer pod pseudonimom Carrie Bradshaw zbog privatnosti koju je osigurala ne koristeći vlastito ime. Prvi puta prikazana 6. srpnja 1998. do 2004. godine, serija Seks i Grad, osvježila je postojeće, već uhodane televizijske programe. Seks i Grad, u periodu prikazivanja emitirao je 6 sezona, s ukupno 94 epizode prosječnog trajanja od oko 30-ak minuta. Nominirana čak 50 puta za prestižnu nagradu Emmy i 24 puta za Golden Globe Awards, Seks i Grad prva je serija kabelske televizije koja je osvojila najviše zasluge za kategoriju serije komedije.[1] No imajući na umu klasifikacije medijskih žanrova, čitatelje moram upozoriti na kompleksnost serije upravo na tom polju. Iako se situacija ne doima složenom, gledatelj/laik vjerojatno nije u mogućnosti prepoznati hibridnost samog žanra potonje serije. Riječ je o svojevrsnom pretapanju i preklapanju žanrova komedije i drame što je umetanje Seks i Grada u kategorije televizijskih žanrova učinilo veoma kliskim tlom podložnim medijskoj analizi. Strukturom i sadržajem Seks i Grad pripada podjednako komedijama, ostavljajući svoje gledatelje nerijetko nasmijanih lica, ali i dramama zbog tematiziranje svakodnevnice koja nije uvijek lijepa niti ružičasta. Dramatičnost situacija u koje su likovi umetnuti izmiče komediji kao žanru, penetrira direktno u žanr drame. Takav žanr se u medijskom vokabularu stručno naziva dramedy, iz čega je evidentno da je sama riječ kao i žanr nastao stapanjem dvaju faktora; drame i komedije[2]. Obilježja takvog žanra u Seks i Gradu možemo prepoznati kao izostanak unaprijed snimljene matrice smijanja, događaji se referiraju na druge događaje u prošlosti, pri čemu epizode nisu zasebnog karaktera, već se nastavljaju. Kontinuitet radnje i karakterizacije likova značajniji je nego u sit-comovima[3] te se nerijetko dogodi da prošlost i grijesi nekog lika ga/ju sustignu u budućnosti[4]. Iz tog razloga su nam važni likovi i glumačka postava koja ih prezentira javnosti. Nagrade i nominacije, definitivno, ne bi bile ostvarive bez spomenute glumačke postave koja je marljivo radila na utjelovljenju likova koje će se još dugo vremena pamtiti, voljeti, imitirati i citirati.

            Carrie Bradshaw tijekom čitave serije glumila je Sarah Jessica Parker utjelovivši ulogu kolumnistice savršenog stila koja sva svoja svakodnevna razmišljanja s puno emocija pretvara u popularne članke pod naslovom Seks i Grad.

Mirandu Hobbes, realističnu, praktičnu odvjetnicu ginger kose glumi Cynthia Nixon koja svojom stabilnošću utjelovljuje Carrien glas razuma i veoma stabilnu prijateljicu.

Samanthu Jones, najkontraverzniji lik prenaglašenog seksualnog apetita, vjerno prikazuje Kim Cattrall, čija je osobnost ovaj lik učinila interesantnijim.

Charlotte York, najromantičniji lik koji neupitno vjeruje u pravu ljubav, glumi Kristin Davis. Charlotte reprezentira tradicionalnost naspram galopirajuće modernosti.

Ove četiri iznimne žene u svojim tridesetima predstavljaju četiri glavna lika, bivajući pokretačicama radnje upravo svojim šarolikim životima ispunjenim više ili manje uobičajenim brigama, radostima, željama i snovima.

Najznačajniji muškarac za Carrie Bradshaw, koji se pojavljuje tijekom čitavih 6 sezona, definitivno je Mr. Big, odnosno John Preston čiji lik glumi Chris Noth. Lik Aidana Shaw utjelovljuje John Corbett, no on je prisutan samo tijekom 3., 4. i  6. sezone.

Za Mirandu Hobbes ljubav života predstavlja lik Stevea Bradyja kojeg glumi David Eigenberg.

Prvog Charlottinog muža Treya MacDougala, koji se činio poput princa na bijelom konju, gumi Kyle MacLachlan, a drugog, odvjetnika Harryja Goldenblatta, glumi Evan Handler.

Najprije konobar, a potom i glumac Smith Jerrod  najduže je zadržao neobuzdanu Samanthu, a utjelovljuje ga profesionalni glumac imena Jason Lewis koji se pojavljuje u posljednjoj, šestoj sezoni.

Svi navedeni učinili su seriju posebnom na sebi svojstven način, unijevši se u likove koje glume osigurali su potrebnu dozu realnosti koja je bila apsolutno nužna za postizanje ovolike popularnosti. Seks i Grad, i danas, jednako je poznata i omiljena serija koja se i u ovim trenutcima, usprkos kritikama, može pogledati u sklopu večernjeg programa Dome TV, televizije srodne Novoj TV.


[1]Podaci preuzeti sa službene stranice Seks i Grada 24.5.2011.

http://www.hbo.com/sex-and-the-city/index.html#/sex-and-the-city/about/index.html

[2] Dramedy je izvedenica iz engleskih riječi drama i comedy.

[3] Skraćenica  žanra koji se originalno naziva situation comedy.

[4] http://en.wikipedia.org/wiki/Comedy-drama stranicu posjetila 20.6.2011.

Slične vesti

2 comments

Borislava Despić: Arapski „Seks i Grad“ – Arapski film danas (5) | Konkursi regiona 27/08/2011 at 08:58

[…] Zuppa Rašić nas je provela kroz original; kako bi to trebalo da izgleda, pokazuju nam kampanje; a kako je to u životu, „Caramel“ , […]

Norge eskorte jenter 07/09/2012 at 11:50

Jedan od impresivnih blogova koje sam vidio. Hvala toliko za održavanje internet stilom za promjenu. Youve dobio stil, klasu, razmetanje hrabrošću. To mislim. Molimo držati Internet gore, jer bez interneta definitivno nedostaje u inteligenciji.

Comments are closed.