4.9 C
Belgrade
02/02/2023
kritika region teorijski radovi

Mislava Zuppa Rašić: Seks, Grad i Kulturalna teorija (5)

5. MODA

Analizirajući glavni lik Seks i Grada, Carrie Bradshow, djelomično sam se dotaknula teme koja je prisutna u svakom trenutku serije tijekom svih sezona, no pošto sam toj temi neopravdano dala premalo pozornosti, sada bih željela ispraviti pogrešku. Kako bih ukazala na važnost mode za seriju Seks i Grad, citirat ću glumicu koja je u svim sezonama glumila lik Mirande Hobbes. Cynthia Nixon za People Magazin kaže: Odjeća je poput još jednog lika u seriji. Pomaže ostvariti realnost[1]. Kada već govorim o kostimografiji likova u seriji, ne smijem zaboraviti osobu koja je zaslužna za sve odjevne kombinacije koje su vješto očaravale i još uvijek impresioniraju zahtjevnu televizijsku publiku. Modni guru Patricia Field službena je stilistica Seks i Grada, odgovorna osoba koja je naša četiri glavna lika pretvorila u ikone, modne ikone u današnjem strogo modno osviještenom svijetu gdje je odjeća precijenjena, a imena koja ih proizvode dieficirana. Seks i Grad na tron uzdiže birana imena, neke od njih čak učinivši poznatima samo na račun serije. Marke o kojima je riječ nisu pristupačne svima, dapače riječ je o veoma skupim potpisanim komadima odjeće ili cipela, čime serija promiče modne standarde koje nije jednostavno slijediti. U kontekstu Seks i Grada dogodio se izvjestan fenomen koji se rijetko viđa u modnom svijetu. Modna industrija utjecala je na izgradnju stila Carrie, Mirande, Charlotte i Samanthe, pravovremeno diktirajući trendove, no taj čin je utoliko poseban što je proces bio reverzibilan. Seks i Grad zajedno sa stilisticom avangardnog stila Patriciom Field napravio je mnoge zaokrete u modnim trendovima usmjerivši ih upravo u onom smjeru kuda je njima odgovaralo ići. Tako smo svjedočili uvođenju novih ili oživljavanju starih modnih trendova i detalja koji su proizašli upravo iz stilističkih momenata serije Seks i grad.

Carrie, za razliku od ostalih cura iz serije, ima poseban odnos prema modi. Moda je za nju poput religije, a načinom na koji je ona slijedi čini se kao da ju je institucionalizirala, preciznije kao da ju je pretvorila u velebnu građevinu kojoj se klanja i njezina pravila slijedi obogaćujući ih vlastitim kreativnim momentima. Carrie je, tijekom serije, stvorila jedinstven i prepoznatljiv stil koji je na prvom mjestu nalik hrabrom izražavanju vlastitih emocija, stavova i stanja preko odjevnih predmeta. Carrie je šopingholičarka, osoba koja ima ozbiljan problem s obuzdavanjem strasti za kupovinom. Nerijetko u seriji Carrie sama priznaje problem obično kada je šokira račun neke kreditne kartice. Carrie kupuje kada je loše volje, kada ugleda prelijepe cipele, kada prošeta pokraj dućana, kada nema što raditi, kada izlazi vani, a treba joj detalj za osvježiti kombinaciju, kada ne piše kolumnu. Uglavnom kupuje sama ostavljajući dojam intimnosti u relaciji prema modi iz čega se može iščitati osobna razina važnosti tih krpica. U današnje vrijeme modnih časopisa, emisija slične tematike mnoge žene, ali i muškarci slušajući gotovo sulude savjete jedne moćne industrije kupuju, kupuju mahnito pokušavajući na taj način izliječiti mnoge boljke svakodnevnice ne shvaćajući da je rješenje, ako ga uopće možemo nazvati rješenjem, samo prividno dajući osobi dojam olakšanja poput placebo efekta. Kupovina se prodaje pod rubrikom samopomoći, koja je u vremenu postmodernizma jako moderan način suočavanja sa stresovima za koje prije nije bila potrebna pomoć no danas ljudi radije pribjegavaju šoping izlječenju nego posjetima psihijatru koji su do prije par godina bili jednako moderni. Tako i Carrie u Seks i Gradu priznaje kako joj kupovanje pomaže da se osjeća bolje i da kupuje uvijek kada je u depresiji jer se jedino tada bolje osjeća, iako kasnije slijedi hladan tuš kada na kućnu adresu stigne račun za naplatu kartičnog poslovanja.

Pokušavam se prisjetiti jednog detalja iz Seks i Grada, no uistinu mislim da gledatelji nikada nisu mogli vidjeti Carrie u istoj garderobi ili čak cipelama. Carrie se oblači prigodno, njezina odjeća uvijek savršeno skladno djeluje u situacijama i odnosima unutar kojih se nalazi. Posebno me oduševila u posljednje dvije epizode 6. sezone kada je u Parizu izgledala veoma pariški. Uistinu se moglo primijetiti koliko je oduševljena prijestolnicom mode i gradom ljubavi samo ukoliko bi gledatelj obratio pozornost na njezinu garderobu. Aleksandr Petrovsky također primjećuje prekrasnu haljinu u kojoj za njega izgleda kao desert, tu je haljinu odjenula za prvu večer u Parizu iako ju nažalost nije prošetala dalje od hotelske sobe[2]. Carrie je i u modi politična, osobito u dijelu serije kada je bila u vezi s političarom Billom Kellyjem. U tim epizodama Seks i Grada Carriena garderoba se drastično mijenja, iz razigranih, šarenih kombinacija, politizira i disciplinira svoj stil odijevajući se poput žena poznatih političara, znajući da će njezin stil biti stavljen pod povećalo jednako kao i stil Michelle Obama nakon što je Barack postao predsjednikom.

Ako nešto možemo nazvati opsesijom, to je definitivno Carriena ljubav prema cipelama i/ili sandalama ukrašene imenima kao što su Jimmy Choo i Manolo Blahnik. Carrie ima razvijen fetiš prema cipelama. Ova podtema, kada iznosim opažanja o modi, nipošto se ne smije zanemariti. Carrie posjeduje toliku količinu dizajnerskih cipela da je već mogla kupiti vlastiti stan samo da je taj novac ostavljala sa strane, no nije li to još jedan od razloga zbog čega volimo Carrie, spontanu i donekle čak neodgovornu. Nedostatak osjećaja vrednovanja nekih životnih stvari koje bi joj trebale biti važnije od garderobe, obznanjuje svojim prijateljicama priznajući da kada je tek došla u New York, kupila bi Vouge, globalno poznatu modnu bibliju, umjesto večere, smatrajući da ju je to više hranilo[3]. Svima je jasno da takva izjava ne može biti istinita, zbog neophodnosti hrane za ljudski organizam, ali moramo priznati da je tom metaforom Carrie na sva zvona apostrofirala vlastiti intimni odnos s modom koja za nju znači život, više od same hrane.

Osebujan stil koji Carrie ponosno nosi govori puno o njezinoj osobnosti, spojivši najnevjerojatnije kombinacije i gledatelj koji je modni laik katkad se iznenadi spojem, no češće su situacije kada njezina garderoba odiše takvim opijajućim glamurom da čovjek poželi izgledati upravo tako sjedeći u nekom klubu u New Yorku dok ispija Cosmopolitan. Djelujući tako na žensku stranu publike, Carrie nepobitno možemo identificirati kao „postavljačicu trendova“, odnosno trendsettericu. Ono što ona nosi uvijek je čini glamuroznijom, privlačnijom, zanimljivijom oku gledatelja koji ne mogu propustiti zamijetiti istančani vizualni identitet glavnog lika Seks i Grada. Carrie koristi modu doslovno kao sredstvo, da ne kažem alat za ekspresiju bilo emotivnog stanja ili jednostavno situacije za koju se odjenula. Osebujni stil odijevanja dekorativno krasi Carrien ženstveni izgled, ali i ostale cure Seks i Grada prolaze zamijećeno također kao modne ikone i/ili trendsetterice.

Samantha odijevanjem i načinom na koji nosi određene komade odjeće odiše seksipilom, samouvjerenošću i seksualnošću koji su ujedno sastavni dio njezinog identiteta. Ona ne samo da izgleda sexy već se tako i osjeća, otvoreno pokazujući svoju seksualnost upravo garderobom. Snažan karakter, definirane želje i životni ciljevi oslikavaju se na Samanthinoj odjeći koja ne odašilje dvosmislene poruke. Najviše pozornosti u kupovanju krpica Samantha pridaje upravo donjem rublju koje mora biti provokativno baš poput nje.  Bez sumnje jedino za nju mogu reći da je potpuno formirana osoba koja se u niti jednom trenutku serije ne traži, već sigurno kroči kroz sve što joj život servira, pa tako i na kraju kroz opaku bolest, rak dojke. Samantha i kroz najteže razdoblje svoga života kroči uzdignute glave, ponosno. Ne srami se kemoterapije, već i potpuno kratku kosu nosi sa stilom, pretvarajući je u najnoviji trend. Kao posljedicu kemoterapije sustigla ju je preuranjena menopauza pa tako i navale nepodnošljive vrućine koju je jako teško podnosila uz želju da svuče svu odjeću sa sebe, na to ju je Carrie pitala koja joj je isprika za svlačenje odjeće prije kemoterapije. Time je Carrie duhovito ironizirala Samanthin seksualni apetit.

Mirandin stil odijevanja je poput poslovne posjetnice. Evidentno je da ne može ležerno odjevena doći na posao, ipak je odvjetnica. Njezinim stilom Seks i Grad gađa na publiku zaposlenih žena koje također žele izgledati lijepo i moderno i na radnom mjestu, zbog toga Mirandino odijevanje reprezentira profesionalnost, ali i dozu samozatajne ženstvenosti. Stil prakticira i izvan ureda. Miranda stavom i stilom odaje dojam osobe koja sebe ne smatra privlačnom, iako snažnog karaktera i ciljeva usmjerenih strogo prema karijeri, ona je jako nesigurna u vlastitu ženstvenost, što se vidi u trenutcima kada joj muškarci poput policajca i doktora ukažu na prisutnost potonje koja ih veoma privlači. Ona je njima veoma privlačna, ali sebi nije i to za Mirandu predstavlja najveću kočnicu. Pošto se ne osjeća tako, ni ne odijeva se tako što je velika šteta.

Charlotte, kombinacijom osobnosti koja je prožeta tradicionalnošću i klasičnim stilom predstavlja sinergiju modernosti i vremena kojem ona nije osobno svjedočila. Njezin stil je ženstven, ali i zaigran, tradicionalan, ali i moderan, staromodan, ali i chic, bogat odgovarajućim detaljima koji se jednostavno moraju podudarati. Sve u životu se mora podudarati pa tako i detalji poput cipela i torbe. Charlotte ne eksperimentira s modom, već je beskompromisno vjerna svom unikatnom stilu koji je jako nalik Elizabeth Taylor ili Jackie O. Charlotte poštuje klasiku, što se njezinim svakim izgledom može primijetiti. Nakit kojim Charlotte dekorira svoje kombinacije je uvijek decentan, ali sofisticiran. Iako bismo je mogli optužiti za konzervativizam, Charlotte stilom podsjeća smrtnike na svoje podrijetlo s „pedigreom“. Uvijek sređena do savršenstva svoj bezvremenski stil nosi neopisivo moćno.

Moda, filmska i glazbena industrija najvažnije su sile kojima se odvija prodor trendova u druge zemlje, kulture. Naravno, ne smijemo smetnuti s uma izraženost mode u filmovima, serijama i glazbenim spotovima kojima se najjednostavnije probija i promovira neki trend te ga se na taj način plasira na tržište osiguravajući modi populariziranu reklamu unutar, gledateljima, već poznatog sadržaja. Seks i Grad veoma je snažna reklama za sve prezentirane modne trendove, stoga nas niti ne čudi odjek prezentiranog na mase gledateljica. Ipak, mediji su najsnažniji manipulator masa.

            Moda, u današnje vrijeme kada se trendovi mijenjaju, karikiram, gotovo svakodnevno, služi u svrhu svojstvenog osobnog pečata, vizualnog identiteta reprezentirajući osobu koja je nosi. Mladi modu shvaćaju kao sredstvo komunikacije s vanjskim svijetom, iz toga razloga se određeni stil pojedinca naziva i modnim izričajem. Najnoviji trendovi se nastoje čim vjernije pratiti, čak iako nije u okviru platežnih tzv. financijskih moći sve u svrhu uklapanja. Biti prihvaćen mladima znači život, znači imati društvo. U krugovima znanstvenika koji se bave društvom i čovjekom smatra se da moda simbolizira način čovjekovog života i da je pokazatelj osobnosti, gledišta i društvenog statusa osobe. Mnogo se polemizira na temu raspadanja kulture i tradicije upravo zbog rapidnih pojava svakojakih trendova koji utječu na potonje, osobito kada je riječ o religijski običajima odijevanja karakterističnim za islam (Saiti, Tabak, 2009). Način na koji vidimo drugu osobu dio je prvog dojma kojeg se na koncu jako teško riješiti, stoga razumljiva je količina pozornosti koju mladi pridaju upravo modi. Vođeni željom za dokazivanjem i potrebom za društvenom asimilacijom modu, poput Carrie, koriste kao sredstvo za ostvarivanje cilja. Prilagođavanje i podešavanje smatraju se faktorima ljudskosti, a ekonomski i društveni status garancija su različitosti (Mead, 2003). No, moda nije samo fenomen za mlade, ona je dio života svih generacija i oba spola. Moda je infiltrirana u svakodnevnicu i preko nje tijelo postaje poprištem značenja i otpora.
U današnje vrijeme kada se kroz politiku i medije sve normira postoje također i pravila odijevanja, popularnije dress code za točno određene prilike. Od nas se očekuje da koristimo ponuđene „metode“, da bismo postali samosvjesni sudionici aparata proizvodnje. To rezultira fuzijom medija, stilova, trendova, čineći našu ulogu gledatelja više sudioničkom (Middleton, 1990:66). Tako danas točno znamo kako će izgledati službenica u banci ili prodavačica u supermarketu, odvjetnik ili pak radnik gradske čistoće, no na temelju viđenog nikada ne možemo pretpostaviti kako ti ljudi izgledaju kada nisu u službi. Moda je tada vid njihove slobode, oslobođenja od uniformiranog načina odijevanja na koje ih priroda posla obvezuje. Tijelo je u fokusu, kao po sebi određen prostor koji je uvijek povezan s prostornošću izvan sebe, dakle pod utjecajem je silnica izvana samog tijela (Foucault, 1994). Te silnice možemo nazvati i prodornim djelovanjem mode, dok visoki standardi diktiraju kako trebamo izgledati. Sve djeluje u stilu faustovske priče 21. stoljeća kada mnogi prodaju svoje tijelo za mladost trudeći što duže održati mladenački izgled[4]. Mnogo puta, pišući rad, oslovljavala sam Carrie, Mirandu, Charlotte i Samanthu mladima iako one to nisu, kasnije sam pogrešku ispravila. No tek pošto sam obratila pozornost na estetiku i vizualne reprezentacije, shvatila sam da je čitava stilistička ekipa marljivo radila u skladu s faustovskom pričom, održavajući cure mlađima nego što to jesu kako bi čitavo gledateljstvo steklo dojam koji se i meni omaknuo.

Carrie, Miranda, Charlotte i Samantha svojim raznolikim stilovima upotpunjuju seriju čiji je utjecaj na mase neporeciv, kreiraju trendove, osvježuju postojeće, oživljuju stare sve u svrhu zaokruživanja vizualnog identiteta svake pojedinačno, ali i Seks i Grada kao serije koja tematizira živote pa tako i modu kao sastavni dio svačijeg života.  Ali, ne smijemo zaboraviti da je današnje poimanje mode dio okrutne realnosti koju smo naslijedili od naših susjeda sa zapada; želeći biti poput njih, govoriti poput njih, izgledati poput njih, svijet se pretvara u mjesto prepuno klonova koji svojim izgledom ukazuju na puno strašnije procese de-individualizacije.[2] Epizoda 7., sezona 6.

[3] When I first moved to New York and I was totally broke, sometimes I bought Vogue instead of dinner. I found it fed me more: Carrie Bradshaw

[4] Predavanje dr. sc. Diane Grgurić 30. 5. 2011. na temu Popularna glazba kao zadovoljstvo tijela

Slične vesti