12.8 C
Belgrade
01/04/2023
izložbe Srbija vesti

Мирослав Предојевић – ТАКАВ ЖИВОТ – Галерија ПРОГРЕС

takav zivotМирослав Предојевић, мајстор фотографије Фото савеза Србије припремио је 24-ту самосталну изложбу распричаних и распеваних фотографија под називом „ТАКАВ ЖИВОТ“.

Свечано отварање је заказано за понедељак 2. марта 2015. године у Галерији ПРОГРЕС, угао Кнез Михаилове и Змај Јовине улица, Београд од 19:00 часова.  Изложбу ће отвори Миомир Петровић, књижевник из Београда уз пригодан музички програм. Планирано трајање изложбе је до 12. марта 2015. године у радном времену од 10 до 20 часова.

Биће изложено 60  радовa плотованих на 255 г фото папиру у величини 520 х 640 мм.

Током трајања изложбе биће организовано више презентација, промоција и трибина са темом: Фотографија и књижевност. Такође у простору Галерије биће инсталиран инпровизовани фото студио који ће посетиоци моћи да користе.

 Ово фотографско бележење је трајало дуго (од 2005. до 2012. године) стварајући тако фини визуелни талог, са жељом да се исприча нека универзална прича, обогаћена дубљом стварношћу, и да тако фотографски рад, оплемењен низом чињеница, буде изложен, да му се да истакнутије место, да позове на комуникацију и дубље тумачење. Редослед и распоред фотографија замишљен је као затворени круг у коме је човек средишна тачка.

 Покушао сам да свакој фотографији из серије ”Такав живот”, које су увек расположене за причу, као и њихови актери, нађем одговарајући кратки текст, често преузет из богате литературе аутора са ових простора, у виду прозног или поетског цитата, или, ређе, наменски срочени описи, нарацје или утисци који су реално или асоцијативно комплементарани са фотографском сликом. Преплитање слика и речи одувек је повезано, па тако, у садејству, најбоље функционишу.

 За овај фотографски рад користио сам искључиво широкоугаони објектив од 21 мм, што је био услов да уђем у центар дешавања. Тако су настајале фотограгфије које остављају утисак на посматрача својом непосредношћу.Тој непосредности суштински допринос даје црна и бела боја, као два контрапункта, којим се лакше може докучити овај обични секундарни живот. Те две боје сликовито тумаче човекове узлете и падове у трагању за одгонетком људског удеса. Крупно зрно високоосетљивог филма и изражен контраст често допуњују њихову визуелну снагу. Ваљда је зато ова техника постала синоним за читаву фотографску област која се једноставно зове живот. 

Аутор

Део уводног текста Миомира Петровића из каталога изложбе:

(…) Посматран кроз визуру правог фотографа, свакодневни живот је све осим свакодневни. Он постаје посебан, феноменалан, бриљатан, узбудљив. Ту више нема простора за дистинкцију између „лепог“ и „ружног“.

На Предојевићевим фотографијама све постаје „како јесте“ а животне ситуације за које смо мислили да их познајемо, да их лако и сами увиђамо у простору око себе, одједном нам се јављају у свом пуном значењу. (…)

 Пријатељи изложбе: FVS-PRO – Београд, ФОТОКИОСК – Београд, Удружење РЕГИОН – Лесковац, Студио Тешић – Београд и AirCinema – Београд.

Биографија                                                                                                    

Мирослав Предојевић rођен у Чачку 1955.

Пољопривредни факултет – агроекономски смер завршио 1978. у Београду од када се бави и ауторском фотографијом.

Учествовао на преко 300 колективних фотографских и ликовних изложби у земљи и иностранству где је добио више награда и признања.

Самостално излагао 23 пута (Београд, Крагујевац, Лесковац, Куманово, Сомбор, Чачак, Неготин, Зајечар, Бор, Аранђеловац, Банатски Брестовац…)

Многи радови постали саставни део приватних колекција и музејских збирки како у земљи тако и у иностранству.

Објавио: фотомонографију женских портрета „Окрзнута истина“,  2009; са Фото – савезом Србије књигу – каталог „Бисери српске фотографије“, 2010; поводом изложбе ”Фотографи & модели” са КФФА „Поњавица”, Банатски Брестовац, књигу – каталог 2012.

Уредио ексклузивну књигу „Лепе шуме Србије“, 2008, за Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа  за шуме.

Звање Мајстор фотографије добио од Фото – савеза Југославије.

Члан УЛУПУДС-а (Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије) Београд.

Председник Уметничког савета Фото – савеза Србије.

Живи и ради у Београду.

Контакт: miroslav.predojevic@gmail.com

Slične vesti