10 C
Belgrade
06/12/2022
vesti

Mirku Demiću nagrada „Dejan Medaković“

NOVI SAD –

Godišnju nagradu „Dejan Medaković“, koju izdavačka kuća „Prometej“ dodeljuje za najbolju knjigu ili memoarski spis na srpskom jeziku, dobio je pisac iz Kragujevca Mirko Demić (46) za knjigu „Trezvenjaci na pijanoj lađi“, s podnaslovom „srpskohrvatski roman“, u izdanju „Agore“, saopšteno je danas u Novom Sadu.

Žiri u kojem su Draško Ređep (predsednik), Radovan Popović i Jovan Ćirilov, jednoglasno je odlučio da to ugledno priznanje, kako je navedeno u obrazloženju, pripadne „jedinstvenom rukopisu Mirka Demića koji je na veoma aktuelnu temu prepleta i paralela istorijskih, socijalnih i etničkih, ispisao traktat u kategoriji antimemoara“.

Nagrađena knjiga je jedinstvena i zbog toga što je „na belinama istorijskog i neistorijskog vremena, ostvarila tragičnu paradigmu naših neslaganja i bratoubilačkih sukoba“, istaknuto je u saopštenju.

Tu nagradu, ustanovljenu kao zadužbinu znamenitog našeg memoariste Dejana Medakovića, „Prometej“ dodeljuje od 2008. godine a dosadašnji lauraeti su bili Momo Kapor za knjigu „Ispovesti“ i Miodrag B. Protić za delo „Nojeva barka 3“.

Priznanje će Demiću biti uručeno u januaru, u okviru programa obeležavanja dana izdavačke kuće „Prometej“.

Slične vesti