25.1 C
Belgrade
08/06/2023
rezultati konkursa Srbija

Милоје Дончић добитник повеље „Карађорђе“

Жири за доделу повеље „Карађорђе“ за животно дело, коју додељује песнички фестивал „Шумадијске метафоре“ у Младеновцу почев од 2004. године, у саставу Дејан Богојевић, председник, Зоран М. Мандић и Душан Стојковић, чланови, одлучио је, једногласно, да повељу „Карађорђе“ ове 2022. године добије истакнути песник и антологичар МИЛОЈЕ ДОНЧИЋ. Све Дончићеве збирке саставнице су модерног епа који суштински збори о времену у којем јесмо.

Основне карактеристике Дончићева песништва су оштрина, критичност, дубока сатиричност, њихова изворна полемичност. Колико су жестоке његове песме, једнако су то и слике које су у њиховом језгру. Његова поезија истински је ангажована. Не постоји тема пред којом ће он узмакнути. Стога, његове песме сваког читаоца дубински узнемиравају, не дозвољавајући му да се са њима мирно и равнодушно сучели. У њима као да је присутан читав претрес и протрес актуалне наше поезије, поетичко и вредносно пр(е)оцењивања онога са чиме наша савремена поезија располаже. Хумор је често црн, вашеовски, сасвим апсурдан.

Жири је убеђен како ће књига Дончићевих изабраних песама која ће му, као двадесет другом добитнику повеље, бити штампана наредне године читалачкој публици то обелоданити на прави начин.  

         (Душан Стојковић, уредник „Шумадијских метафора“, књижевник и књижевни критичар из Младеновца)

Slične vesti