18 C
Belgrade
29/05/2023
poezija region

MILI DUELI 2017 – OTVOREN KONKURS ZA AUTORE POEZIJE!

POZIV ZA SVE TALENTOVANE PJESNIKE! Pozivaju se afirmisani i neafirmisani autori poezije da se prijave za učešće u petoj sezoni Milih Duela. Učešće obuhvata druženje preko društvene mreže Facebook tokom mjeseca jula i avgusta 2017. godine. Druženje je takmičarskog karaktera i okuplja nekoliko stotina autora poezije koji žele da pruže čitanost svojoj poeziji. U protekle četiri sezone je bilo preko 50 000 glasova i pola miliona pregleda.

OPIS PRINCIPA TAKMIČENJA Autori se nađu u duelu sa po jednom svojom pjesmom. Online čitaoci (vaši i naši prijatelji, pratioci i ljubitelji kniževnosti) glasaju oznakom „Like“, te se uz te glasove, dodaju i glasovi žirija (7 književno priznatih osoba). Imena članova žirija će biti objavljena u sljedećih nekoliko mjeseci zbog pregovora sa izuzetno cijenjenim imenima. Pobjednici duela prolaze u dalje krugove kojih ukupno ima 4, nakon čega 6 najboljih autora odlaze u Veliko finale gdje se određuje pobjednik, to jeste, najmiliji pjesnik na društvenim mrežama.

NAGRADA Po završetku druženja objavljuje se Lista plasmana svih autora izabranih za učešće u Milim Duelima 2017, na osnovu koje se dodjeljuje: GLAVNA NAGRADA: PLAKETA + LAUREAT („Najmiliji pjesnik regiona za 2017. godinu“) – za osvojeno prvo mjesto, te dodjela sljedećih plaketa: Najmilija drugarica, Najveće otkriće, Najbolja pjesma u sezoni, Najbolji plasman države (BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije), Najbolji plasman dijaspore (Balićevo priznanje, u čast prvom preminulom učesniku Milih Duela koji je živio u Lyonu), te Specijalno priznanje za kreativnost i Specijalno priznanje organizatora i čitaoca.

Svaki autor koji bude izabran za učešće u Milim Duelima, dobija ZAHVALNICU za saradnju i književni doprinos plasiranja pisane riječi kroz društvene mreže tokom 2017. godinu. Druženje je svojevrsna uvertira za zajednički zbornik koji bi se trebao na ljeto objaviti, a prva tri mjesta u Velikom finalu će besplatno učestovati u zborniku i dobiti svoja 3 primjerka knjige. Pobjednik Milih Duela 2017 će imati pet puta veću zastupljenost u odnosu na druge autore u zborniku, te stječe doživotno pravo za besplatno učešće u svim budućim zbornicima Poezije Godine.

NAČIN PRIJAVE: POZIV JE JAVAN, UČESTOVATI MOGU SVE ZEMLJE SVIJETA I SVI AUTORI POEZIJE SVIJETA! 1. STAVKA: Pošaljite 3 Vaše pjesme (Word dokument, ne duže od 30 stihova, lektorisane sa afrikatima, na nekom od jezika naroda EX YU, s tim da ukoliko pišete na slovenskom, makedonskom ili romskom- potreban je i prevod na neki od bhsc jezika) 2. Uz prijavu dužni ste poslati i Vašu biografiju (minimalno: ime i prezime, mjesto i državu odakle dolazite, te zanimanje).

GDJE POSLATI? Pjesme sa biografijom šaljete: 1. u PRIVATNU PORUKU (inbox) na fejsbuk profil organizatora: https://www.facebook.com/poezin.godine ILI 2. putem E-MAIL-a na adresu: mili.dueli@hotmail.com (u ovom slučaju, uz biografiju obavezno poslati i link Vašeg fejsbuk profila, kako bismo izvršili verifikaciju i potvrdili prijem prijave). Napomena: Nakon svake prijave ukoliko u roku od 7 dana ne dobijete potvrdnu poruku o uspješnosti prijave, istu pošaljite ponovno! Slikovni prikaz načina prijave:

ROK ZA PRIJAVU: 30. april 2017. godine

O MILIM DUELIMA Projekat pod nazivom „Mili Dueli“ , sada već poznati online balkanski kontest, otpočeo je 2012. godine, u avgustu mjesecu, kada sam odlučio da napravim nešto zanimljivo, ali opet izuzetno korisno za sve autore koji pišu. Razlog zašto se tako nazivaju jeste što se autori međusobno nađu u duelima i onda naši čitaoci i njihovi prijatelji glasaju i određuju pobjednika. Da bismo bili sigurni u kvalitet pjesama koje prolaze dalje, izabran je žiri u kojem se nalaze poznati pjesnici iz 4 zemlje Balkana (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Hrvatska), čiji glasovi također utječu na rezultat. Iz četiri prethodne sezone imamo četiri Najmilija autora: 1. SEZONA – Dijana Stevanović Uherek /Subotica/Srbija 2. SEZONA – Enea Hotić/Banja Luka/ Bosna i Hercegovina 3. SEZONA – Anđela Turukalo/Podgorica/Crna Gora 4. SEZONA – Ante Jezerčić/Sisak/Hrvatska Kroz ove četiri sezone prošlo je preko 800 prijava za učešće u Milim Duelima, a samo Najbolji i Najmiliji autori su imali priliku da se s nama druže kroz čitavu sezonu. Metod klasifikacije je sljedeći: Nakon što se završi konkurs, prijave pregleda organizator Milih Duela (Nermin Delić) i on odlučuje koliko će biti polaznika u sezoni, to jeste, koliko će autora imati priliku da učestvuju u Milim Duelima. Kada se postavi lista učesnika, učesnici se podijele u grupe. Da biste postali Najmiliji potrebno je da prođete svih 5 krugova u svojoj grupi. Nema sumnje da su Mili Dueli postali prava internet senzacija za otkrivanje novih talentovanih pjesnika i za podsticanje njihovog stvaralaštva, jer se svake dvije sezone objavi i zajednički zbornik. Podaci o broju pregleda duela govore o našoj kvaliteti, a kroz četiri sezone smo prešli brojku od 100 000 glasova i preko pola miliona pregleda. Ovo je jedinstvena prilika za nova poznanstva sebi sličnih ljudi koji žive blizu i daleko i koji imaju isti hobi – pisanje. Također, dosta se nauči, jer žiri daje iscrpne komentare i obrazloženja za svoje glasove. Projekat je naišao na pozitivnu kritiku kod državnih vlasti, pa se i za svaki zbornik organizuje promocija knjiga.

OVE GODINE VAS OČEKUJE MNOGO IZNENAĐENJA! Čekamo Vas, organizator Nermin Delić

Slične vesti