17.1 C
Belgrade
08/06/2023
promocije Srbija vesti

Milenko Stojičić i Vojislav Erceg u SKC

utorak, 19. jun u 19:00 Mala sala SKC

MILENKO STOJIČIĆ: PIŠI TIŠE ANDRIĆEVO IME, roman

VOJISLAV ERCEG: SENKA, zbirka priča

književno-filmsko veče Banjaluka u Beogradu

Učestvuju: Milenko Stojičić i Vojislav Erceg

Moderatorka:Vesna Kapor

Milenko Stojičićје pisac, novinar, esejista, književni kritičar i novinar. Roman  „Piši tiše Andrićevo ime“ proglašen je za knjigu godine 2011. od strane Udruženja književnika RS.

“Oko Andrića je bilo dosta tajni i nama su zapravo krili tko je Andrić bio. On je bio, prije svega, tih, samotan i neobičan čovjek i pokušao sam da predstavim te metafizičke nijanse njegove ličnosti. Pokušao sam i ponovo prepoznati neke Andrićeve likove u današnjem vremenu, kao Ćerzeleza, Jelenu – ženu koje nema, Mustafu Madžara, ljude koji su danas živi likovi s promijenjenim imenima. “ M. Stojičić

 Vojislav Erceg je mladi umetnik , autor  nekoliko scenarija, kao i kratkometražnog, dokumentarno-eksperimentalnog filma “Priča u tri slike” koji će biti prikazan kao uvod u razgovor o književnosti.

,,Zbirka pripovjedaka Senka je knjiga koju osjetite kao neku potmulu grmljavinu; riječ je o gromovima uspomena koje, u (ne)redu (pod)svijesti ne arhivira samo autor, nego i svi mi kojima je rat protutnjao nad glavama i u glavama. To nisu ni ratne ni antiratne priče, to nisu priče koje sažaljevaju, saosjećaju ili iznova proživljavaju užas i tegobnost minulog, to su priče koje precizno, hladno i smišljeno poturaju dijagnoze naših bolesti pod nos; dijagnoze koje potvrđuju da rat i razaranja, ludilo i bolest, agonija i grč traju, da ne prestaju i nikada neće prestati; da su, zapravo, neka vrsta pandemonijumskog vječnog sada u okviru kojeg Erceg bilježi tihu i razornu hronologiju (hronoorgiju) bezumlja, tu i tamo u imaginarni svijet gurnuvši opore i tačne činjenice i stvarne događaje i aktere koji su kao makazama isječeni iz života i dokumentovano aranžirani u priču. Erceg nam u svojoj knjizi ukazuje koliko je stvarnost fantazmagorična.”

 T. Trifunović Stupar

Program je realizovan uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

Slične vesti