4.7 C
Belgrade
04/02/2023
nagrađeni radovi

Milena Ilić: Smorkratov svet (Bal u Elemiru 2008 – prva nagrada)

– Smorkrat je bio lovac, ribolovac i stihotvorac. Živeo je na luksuznom imanju svoje žene, što znači da je imao stalno mesto prebivališta i da je bio oženjen. Na prvi pogled deluje kao čovek koji je ispunio sve zahteve tadašnjice. No, on je ipak bio daleko od svega što bi se u to vreme moglo nazvati normalnim.

Sam njegov nastanak je svojevrstan rebus. I to ne zato što je bio neupoznat sa svojim porodičnim stablom, već zato što je, kako nam to svedoče svedočanstva, rođen nešto pre svog  rođenja. To je nama donekle neshvatljivo, ali pokušajmo da ne trčimo pred rudu. Moram da napomenem – nećemo počuti reči mudrih svedočanstvenih knjiga. Jer zaista, zaista vam kažem, ne postoji prečica do Istine.  Moraćemo na osnovu vlastitih argumenata i protivargumenata da dospemo do Iste Istine.

Dakle,  svako od ovde prisutnih će na svoj način izneti priču koja bi na neki način mogla da nam osvetli misteriju Smorkratovog rođenja. Da se ne biste na samom početku demotivisali priznajući nemogućnost poduhvata i da ne biste digli ruke krenuvši linijom najmanjeg otpora kroz vrata, smislili smo način da vas motivišemo.

Pored vaših vinskih pehara nalazi se koverat u kome je smešteno svojevrsno uputstvo za upotrebu vašeg načina izlaganja.

Ali to nije sve. Najbolja beseda će biti nagrađena sedmodnevnim boravkom i prepunim pansionom. Lovorov venac je neizostavan.

Pošto se Sunce budi na Istoku, rešili smo da simbolično započnemo ove vaše pripovesti Kedrovim govorom, koji se nalazi na istočnom delu stola. Pa, Kedre, dajem ti reč.

Kedrova beseda

– Kao što je poznato onima koji me iole poznaju, sva moja interesovanja su svedena na jedno. To jedno je pesništvo. Iako pretpostavljam da će biti teško da to izvedem bez frulaša i lakrdijaša, pokušaću da  Smorkratov lik proslavim svojom pesmom.
Zahvaljujem se domaćinu na datom mi uputstvu koje je još jedan dokaz poštovanja mog pesničkog zanata. Osećam se pozvanim da svoju pesmu nazovem Smorkratogonija.

Smorkratogonija

Dakle, Haos bi na samom početku, a zatim
Zemlja širokih prsi – dom večit i siguran svima
[Bogovima što žive na vrhu Olimpa snežnog,
Takođe mračni Tartar na dnu širokostazne zemlje,]
A i najlepši bog međ besmrtnim bozima – Smorkrat,
Od kog nam udovi klonu, jer bozima svima i ljud`ma
On nadjačava srce u grud`ma i razumnu volju.

Kao što se može videti, smatram da je Smorkratovo poreklo božansko. I jedino tako objašnjivo. Mislim da je nepotrebno tragati za ostalim dokazima njegove preegzistencije. Njegova praduša je boravila u nekim nadnebesnim prostorima, da bi skliznuvši u ovaj ovde, zagolicala našu maštu i opravdala naše bezrazložno traganje za smislom njenog postojanja. Ovde stavljam tačku na dosad rečeno i prepuštam reč svom prijatelju Uliksaniji.

Uliksanijina beseda

– Poštovani prijatelju, posle svega rečenog sa Vaše strane,  čudnovata me bojazan hvata. Mislim da nisam dostojan da govorim posle Vas. No, pokušaću da svojim retoričkim sredstvima opravdam svoje učešće na ovom simpozijumu, iako smatram da ego pulex et (sam tek buva, prim. prev.) i da  iz mene ništa veliko neće proizaći. No, želim da istaknem da uprkos Vašoj pesničkoj umešnosti – kojoj se najiskrenije klanjam – u Vašim rečima ne vidim neki naročiti smisao. Ne dopada mi se to što Smorkratov nastanak prihvatate kao objavljenu, konačnu istinu. Složićete se, naš domaćin je na samom početku  rekao da nema prečice do Istine.

Moje viđenje Smorkratovog trajanja je mnogo trivijalnije. Kažem trajanje, jer je upravo ono započelo njegovim sekundarnim rođenjem.  Njemu je svakako prethodilo biološko rođenje i lebdeće trajanje. U tom prvom stadijumu njegovog duha, Smorkrat je verovao u telesnu, čulnu ljubav prema ženama, koju je u drugom zamenio  daleko duhovnijom ljubavlju prema muškarcima. To je uslovilo njegovo buđenje, rađanje, rođenje i, naravno, trajanje. Smatram da je moj argument dovoljno racionalan i prihvatljiv, i ne vidim smisao daljeg traganja za smislom. No, hajde, da čujemo i Vas, poštovani kolega Antihristofane.

Antihristofanova beseda

– Sve što sam dosad čuo je, priznajem, jako inspirativno. Ne želim da kritikujem vaš pristup problemu, ali smatram da je moje rešenje daleko, ako ne prihvatljivije, a ono bar originalnije.

Pre svega, treba da rasčistimo jednu bitnu stvar – Smorkrat u svom prvobitnom stanju nije bio ni nalik Smorkratu koga mi iz priče poznajemo. Ono što mi poznajemo kao Smorkrata, i ono što smo mi sami, je tek polovina, tek odraz onog uzvišenog, nekadašnjeg  androginog roda.

Na početku vremena je postojalo to zaokrugljeno biće – perfect circle, kako bi to rekli neki muzikolozi- koje je bilo u sebi smireno, samodovoljno i samoljubivo. Nažalost, došlo je do nekog smešnog konflikta među stanovnicima Olimpa. Ljutiti Apolon, smišljeno načini neviđeni masakr, raspolutivši sve ljudsko na dva dela. Time ih je osudio na večito traganje za svojom  polovinom.

To je moje objašnjenje Smorkratovog pre i posle. Ovim argumentum bacam u vodu sve vaše argumente, dragi moji, jer se ovim objašnjava ne samo Smorkratovo pre i posle, već pre i  posle svakog ljudskog bića.  Bilo kako bilo, ostaje nam da čujemo reč domaćina i presudu u moju korist.

Završna Reč Domaćina

Dragi prijatelji, ponosim se vašim shvatanjem našeg Velikog Problema. No, moram da vas razočaram – naš problem nije ni tako Veliki, a nije ni Problem. Kao što smo na samom početku rekli, naš put treba da vodi do Istine, a vi ste je sve vreme zaobilazili.  Zapravo, vi ste na neki način okrznuli suštinu, ali mi se ovde, nažalost, ne bavimo krzanjem. No, donekle ću vam odati priznanje za trud, ako uzmemo u obzir da ste vi, podjednako koliko i Smorkrat, samo proizvod moje svesti. No, vi ste podjednako koliko i Smorkrat boravili u nečijoj pređašnjoj svesti. Eto Istine! U tome je sadržana čitava misterija Smorkratovog (ne)postojanja. Razlika između mene, kao vašeg Restauratora i vašeg nekadašnjeg Tvorca je u tome što ću vas ja osloboditi stega priče.Vi ste se rodili istog trena kad i Smorkrat, ali ste tek sada porođeni. Sa ovim saznanjem možete pristupiti Društvu Nezbrinutih Izmišljenih Likova, gde će vas Smorkrat srdačno dočekati. Od vas ne očekujem nikakve žrtve, ali očekujem da imate u vidu da sam ja, pre svega, vaš Poroditelj i da bi bilo lepo od vas da, s vremena na vreme, organizujete neku pijanku u moje ime.

A sada, deco moja, ostavite me, ovako okićenog lovorom, da uživam u svom sedmodnevnom boravku.

O autorki: apsolvent opšte književnoststi i teorije književnosti, piše, čita, prevodi, kuva, dakle sve što ne vole mladi itd.

Slične vesti