18 C
Belgrade
29/05/2023
Crna Gora zemlja

Mile Stojić laureat nagrade “Risto Ratković“

Bijelo Polje – Književna nagrada „Risto Ratković“ za 2012. godinu dodijeljena je  Milu Stojiću, piscu iz Bosne i Hercegovine za knjigu pjesama “Dunia” (izdanje V. B. Z., Zagreb 2011. godine), saopštili su juče iz organizacije  RVP.

Žiri 42. Ratkovićevih večeri poezije u sastavu: Milorad Popović, predsjednik (Crna Gora), Andrej Nikolaidis (Crna Gora), Ivica Prtenjača (Hrvatska), Teofil Pančić (Srbija) i Ahmed Burić (Bosna i Hercegovina) razmotrio je rukopise pristigle na ovogodišnji konkurs nagrade Ratkovićeve večeri poezije za mlade autore, kao i predloge za dobitnika književne nagrade „Risto Ratković.“

U kategoriji mladih pjesnika, do 27 godina, bilo je prijavljeno 15 neobjavljenih rukopisa potpisanih šifrom. Žiri je odabrao osam finalista, a ko je od njih nagrađen saopštiće 19. septembra.

U kategoriji autora predloženih za nagradu „Risto Ratković“ bilo je 35 pjesničkih zbirki renomiranih autora iz regiona. Žiri je napravio uži izbor u koji su ušle knjige:

“Mama safari i ostale stvari” Olje Savićević-Ivančević (Algoritam, Zagreb 2012), “Pesme iz bolesti i zdravlja” Enesa Halilovića (Konras, Beograd 2011) “Bunar teških reči” Jelene Lengold (Arhipelag, Beograd 2012) “Izabrane pjesme Nane Mazutha” Miljenka Jergovića (Otvoreni kulturni forum, Cetinje 2012) i “Dunia” Mila Stojića (V.B.Z., Zagreb 2011).

Na posljednjoj sjednici, održanoj 10. septembra   žiri je većinom glasova donio odluku da književna nagrada „Risto Ratković“ za 2012. godinu bude dodijeljena Milu Stojiću. U obrazloženju odluke žirija 42. Ratkovićevih večeri poezije povodom izbora Mila Stojića za ovogodišnjeg lauerata, pored ostalog, stoji: “Mile Stojić je već decenijama prepoznatljivo pjesničko ime na prostorima južnoslovenskih književnosti što je vrednovano i nizom važnih nagrada…

Zbirka “Dunia” rad je majstora. Onoga koji je, ima tome već dugo, ovladao tajnama pjesničke alhemije. Stojić stoji i pjeva među zavađenim narodima. I oni ga, gle čuda, barem neki od njih, slušaju. “Dunia” je pjev o zemlji, o onoj u kojoj smo mi Južni Sloveni nekada živjeli, o onoj u kojoj Stojić živi, onoj koja je preživjela sve zločine i razaranja, o onoj u koju će nas, sve do jednoga, na koncu spustiti“.

Mile Stojić je rođen 1955. u Dragićini, Bosna i Hercegovina. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je studije južnoslovenskih književnosti i jezika. Bio je urednik više književnih publikacija i listova, a sad je zaposlen na Radiju Bosne i Hercegovine. Deset godina radio je kao lektor za jugoslovenske književnosti na Bečkom fakultetu. Objavio je trinaest knjiga poezije, tri izbora iz poezije, šest knjiga eseja i jednu knjigu mikroeseja, jednu knjigu pripovjedaka, i jednu knjigu putopisa. Knjige su mu prevođene na njemački, poljski, italijanski, engleski, slovenački i makedonski jezik.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada, poput nagrade Šimićevih susreta (1971), Slova Gorčina (1974), Pečat varoši sremskokarlovačke (1976), Brankove nagrade Društva književnika Vojvodine za najbolju knjigu mladih pisaca u Jugoslaviji (1978), Nagrade Književne omladine Bosne i Hercegovine za najbolju knjigu (1980), i mnogih drugih.

Nagrada „Risto Ratković“ biće uručena Milu Stojiću 21. septembra u Bijelom Polju.

Izvor: Vijesti

Slične vesti