4.4 C
Belgrade
01/12/2022
Hrvatska region vesti

Metelwin digitalna knjižnica

Metelwin digitalna knjižnicaMetelwin Digital Library najopsežniji je projekt digitalne knjižnice u Hrvatskoj. Metelwin digtalna knjižnica pokrenuta je 2010. godine. Trenutno obuhvaća 30-ak časopisa, 40-ak novinskih naslova te 1200 knjiga a sve to ukupno čini više od 900 000 digitaliziranih strana, dostupnih za čitanje i pretraživanje svim korisnicima potpuno besplatno, bez ikakve članarine ili naknada. To je ujedno čini i najvećom digitalnom knjižnicom u Hrvatskoj.

Knjižnica se nalazi na adresi: http://library.foi.hr

 Digitalizirane knjige obuhvaćaju preko 1200 naslova vrijednih, starih i antikvitetnih knjiga koje je nemoguće naći bilo gdje drugdje. Ne samo da su takve knjige od sad dostupne svima putem digitalne knjižnice već su digitalizacijom sačuvane kao dio kulturne baštine. Najstarija digitalizirana knjiga je ona iz 1742. godine od Muliha Juraja, a u knjižnici postoje i knjige novijeg datuma – preko 280 godina izdavaštva digitalizirano na jednom mjestu i raste iz dana u dan.

 Građu Metelwin digitalne knjižnice čine knjige, novine, časopisi, razglednice, rukopisi, magistarski radovi i doktorati, razglednice i drugi sitni tisak. Osim digitalizirane građe, nudi se i najopširniji katalog autora i poznatih osoba u Hrvatskoj. Katalog sadrži preko 17000 zapisa, a posebna pažnja posvećena je autorima važnim za hrvatsku kulturu i povijest o kojima postoji malo ili uopće ne postoje podaci na internetu. Prilikom obrađivanja digitalizirane građe, prikupljaju se podaci i slike o autorima nedostupne bilo gdje drugdje. Katalog autora tako sadrži osnovne informacije o osobama, fotografije, poveznice na njihovu digitaliziranu građu, poveznice na druge izvore koji sadrže podatke o njima te mnoge druge zanimljivosti.

 Metelwin digitalna knjižnica od najveće je koristi stručnjacima i znanstvenicima zbog vrijedne i stare građe koju posjeduje, građanima zainteresiranim za povijest, kulturu, povijesni razvoj ili onima željnima istraživanja cijelih digitaliziranih godišta starih novina ili časopisa. Uglavnom, svatko može pronaći nešto za sebe: od monografija, knjiga o kulturi, beletristike, poezije, prirodoslovlja i medicine, itd…  Posebno izdvajamo novinstvo Varaždina (od 1848.g. do danas) i novinstvo Pule (iz 19. i 20. stoljeća) koja obuhvaćaju u potpunosti digitalizirana godišta gotovo svih naslova.

 Od časopisa izdvajamo kompletno digitalizirani časopis Priroda od početka izdavanja 1911. godine pa sve do danas te Liječnički vjesnik koji je u postupku digitalizacije s trenutno (ali ne i konačno) potpuno digitalizirana i obrađena 29 godišta (od 1877.g. do 1917.g.).

 U sklopu knjižnice nalazi se i 26 specijaliziranih zbirki digitalizirane građe (npr. ona računalnog centra SRCE: http://library.foi.hr/zbirke/srce/index.php,  Gradskog muzeja Varaždin: http://library.foi.hr/zbirke/gm-varazdin/index.php, Istarskog povijesnog društva: http://library.foi.hr/zbirke/istra/index.php i drugih knjižnica i ustanova.) Zbirke možete vidjeti ovdje: http://library.foi.hr/zbirke/index.php . Zbirke sadrže popis svih autora čija se digitalizirana građa nalazi unutar zbirke, kompletnu bibliografiju te digitaliziranu građu besplatnu za korištenje.

 Osim digitalizirane građe, u knjižnici svakodnevno možete posjetiti virtualnu čitaonicu i vidjeti zanimljivosti o autorima i danima, možete pogledati projekte izrade elektroničkih knjiga ili uživati u starim razglednicama Varaždina i Koprivnice. Knjižnica svakodnevno radi na digitalizaciji novih sadržaja koji su dostupnima svima u svakom trenutku besplatno za čitanje i pretraživanje. Sve usluge koje Metelwin digitalna knjižnica nudi provjerite na adresi: http://library.foi.hr

 Tu je i neizostavna Facebook stranica na kojoj svakodnevno objavljujemo aktualnosti iz baze autora, obilježavano razne internacionalne dane, donosimo činjenice iz hrvatske i svjetske povijesti, objavljujemo stare zanimljive članke i druge tekstove iz digitalizirane građe.

Knjige možete vidjeti ovdje:

http://library.foi.hr/knjige/

 Popis digitaliziranih časopisa je ovdje:

http://library.foi.hr/m3/krezser.asp?K=Z&css=1&B=1

 Katalog autora možete vidjeti ovdje:

http://library.foi.hr/m3/gaut.asp?B=1&css=&dlib=1

 Popist svih digitaliziranih naslova novina možete vidjeti ovdje: http://library.foi.hr/novine/default.aspx?dlib=1

 Facebook stranica:

https://www.facebook.com/pages/Metelwin-digital-library/180339895336027

Slične vesti